KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 18 - 24 August 2020!

Publicat: 17 august 2020 - 20:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului ușor mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...28°C, valori mai ridicate cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 21...34°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10...23°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Banatului, local în centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul Maramureșului. Gradul de aprovizionare cu apă al solului va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, local în nordul, sudul, sud-vestul și izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Menţinerea temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, precum şi deficitele mari de umiditate din sol, comparativ cu cerinţele mari faţǎ de apǎ ale culturilor prǎşitoare din această perioadă, vor determina în continuare forţǎri stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, rǎsucirea şi uscarea parţialǎ/totalǎ a aparatului foliar, şiştǎvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui, îndeosebi în sudul, sud-estul, estul şi vestul ţǎrii. De asemenea, se va putea înregistra subdimensionarea tuberculilor (cartof) şi a fructelor/boabelor la pomii fructiferi şi viţa de vie.

Floarea-soarelui se va afla predominant la maturitatea cearǎ şi deplinǎ (10-100%), în majoritatea zonelor de culturǎ, iar pe unele areale din jumǎtatea de sud va fi posibilǎ declanşarea recoltǎrii.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor semnala fazele de mătăsire, maturitate în lapte şi cearǎ (30-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, precum şi maturitatea deplinǎ (10-60%), în special la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

În cea mai mare parte a bazinelor specializate, la sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zahărului în rǎdǎcinǎ.

Cartoful îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea prematurǎ a vrejilor şi maturitatea tehnologicǎ, îndeosebi la soiurile tardive şi semitardive.

În toate plantaţiile pomicole se vor înregistra creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, extinzându-se totodată lucrările de recoltare. Viţa de vie va parcurge creşterea, acumularea zaharurilor şi coacerea boabelor, în majoritatea regiunilor viticole.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfǎşurǎrii lucrǎrilor specifice, respectiv recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi a dǎunǎtorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, etc.

Recomandări de specialitate:
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică;
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la speciile pomicole şi de câmp;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale/mecanice), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) în culturile prăşitoare, vii şi livezi;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Continuarea efectuării arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 817 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA!

AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA!

05 august 2021 - 22:02

Operațiune de proporții a DNA Timișoara – astăzi, procurorii anticorupție și polițiștii de la DGA au făcut 11 percheziții în județele Timiș, Caraș Severin și Arad într-un dosar în care este investigat modul în care a fost pus la cale un alt mecanism de fraudare a subvențiilor europene pentru animale.

Fermierii români îi cer Guvernului să aloce DE URGENȚĂ bani pentru agricultură!

Fermierii români îi cer Guvernului să aloce DE URGENȚĂ bani pentru agricultură!

05 august 2021 - 17:17

Alianța pentru Agricultură și Cooperare îi solicită Guvernului României să aloce bani pentru agricultură la rectificarea bugetară. Alianța pentru Agricultură a transmis astăzi către Agroinfo scrisoarea deschisă adresată guvernanților.

Decizie ASTĂZI Guvern: Ajutoare pentru fermieri!

Decizie ASTĂZI Guvern: Ajutoare pentru fermieri!

05 august 2021 - 16:27

Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, o hotărâre de care depind ajutoarele europene pentru fermieri, crescători de animale. Aprobarea acestei hotărâri înseamnă deschiderea liniilor de finanțare din fonduri europene destinate agriculturii.

Anunțul premierului Cîțu: Banii pentru fermieri!

Anunțul premierului Cîțu: Banii pentru fermieri!

05 august 2021 - 13:38

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, anunță că nu acceptă la rectificarea bugetară, de la niciun ministru, solicitări pentru suplimentarea bugetului. În aceste condiții, Ministerul Agriculturii s-ar putea să nu primească decât banii pentru plata ajutorului de stat la motorină, sumă despre care premierul a spus deja că va fi suplimentată.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

05 august 2021 - 12:56

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 18 octombrie 2021 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

05 august 2021 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plățile în avans pe data de 16 octombrie 2021. Care este condiția obligatorie pentru ca fermierii, crescătorii de animale să-și încaseze mai repede subvențiile agricole aferente acestui an?

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

05 august 2021 - 06:54

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că de teama urşilor, este "din ce în ce mai greu" pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

05 august 2021 - 06:29

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras un semnal de alarmă către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”.

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii