Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 18 - 24 August 2020!

Publicat: 17 august 2020 - 20:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului ușor mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...28°C, valori mai ridicate cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 21...34°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10...23°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Banatului, local în centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul Maramureșului. Gradul de aprovizionare cu apă al solului va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, local în nordul, sudul, sud-vestul și izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Menţinerea temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, precum şi deficitele mari de umiditate din sol, comparativ cu cerinţele mari faţǎ de apǎ ale culturilor prǎşitoare din această perioadă, vor determina în continuare forţǎri stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, rǎsucirea şi uscarea parţialǎ/totalǎ a aparatului foliar, şiştǎvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui, îndeosebi în sudul, sud-estul, estul şi vestul ţǎrii. De asemenea, se va putea înregistra subdimensionarea tuberculilor (cartof) şi a fructelor/boabelor la pomii fructiferi şi viţa de vie.

Floarea-soarelui se va afla predominant la maturitatea cearǎ şi deplinǎ (10-100%), în majoritatea zonelor de culturǎ, iar pe unele areale din jumǎtatea de sud va fi posibilǎ declanşarea recoltǎrii.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor semnala fazele de mătăsire, maturitate în lapte şi cearǎ (30-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, precum şi maturitatea deplinǎ (10-60%), în special la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

În cea mai mare parte a bazinelor specializate, la sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zahărului în rǎdǎcinǎ.

Cartoful îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea prematurǎ a vrejilor şi maturitatea tehnologicǎ, îndeosebi la soiurile tardive şi semitardive.

În toate plantaţiile pomicole se vor înregistra creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, extinzându-se totodată lucrările de recoltare. Viţa de vie va parcurge creşterea, acumularea zaharurilor şi coacerea boabelor, în majoritatea regiunilor viticole.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfǎşurǎrii lucrǎrilor specifice, respectiv recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi a dǎunǎtorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, etc.

Recomandări de specialitate:
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică;
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la speciile pomicole şi de câmp;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale/mecanice), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) în culturile prăşitoare, vii şi livezi;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Continuarea efectuării arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii