Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11...26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 18...32°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 4...20°C pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12...25°C, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv, germinare şi răsărire.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, acestea fiind nesemnificative din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în aproape toată țara. Izolat în nord-vestul Banatului, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.
La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină (50-100%), continuându-se şi local chiar finalizându-se lucrările de recoltare.
Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) și recoltarea, în toată țara.
Sfecla de zahăr din toate bazinele de cultură va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină.
La cartof vor predomina uscarea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
La rapiţa și orzul de toamnă semănate până în prezent se vor semnala germinarea şi răsărirea, extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor.
În general, condiţiile menționate vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
• Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• În zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut, se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.
Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE