Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 16 – 20 Decembrie 2019

Publicat: 15 decembrie 2019 - 19:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1...14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4...18°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -6...9°C în aproape toată țara, posibil mai scăzută în zonele depresionare. Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale pe întreg teritoriul agricol al țării, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, local în estul, sudul, izolat sud-estul și vestul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic favorabil din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie, iar în depresiuni, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, local fiind posibilă stagnarea temporară a acestora.

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge predominant faza de înfrunzire (6-16 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul biologic, speciile având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare. Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu dificultate datorită precipitaţiilor prognozate.

Recomandările specialiștilor:

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
• Efectuarea arăturilor adânci, îndeosebi pe terenurile agricole unde umiditatea solului permite intrarea utilajelor în câmp;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe (fosfor şi potasiu) la culturile cerealiere de toamnă;
• Lucrǎri de întreţinere (administrarea îngrăşămintelor organice, arături, îngropatul viilor) în plantaţiile pomi-viticole.

* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Vizualizat: 557 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii