Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13...26°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...18°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 7...24°C,
favorabilă pentru desfăşurarea fazelor de vegetaţie la culturile semănate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la grâul de toamnă.
Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toate regiunile.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm / ogor, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, pe majoritatea suprafețelor agricole. În cea mai mare parte a Moldovei, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Munteniei, vestul Crișanei și centrul Transilvaniei, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele biologice la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal, cu excepţia terenurilor agricole cu deficite accentuate de apă în sol și în zonele depresionare unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar.
La cultura de porumb va fi posibilă definitivarea maturității depline (80-100%), totodată continuându-se recoltarea.
Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va afla la acumularea zahărului în rădăcină și maturitatea tehnologică, local declanşându-se lucrările de recoltare.
La cartof va fi posibilă finalizarea recoltării pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea, îngălbenirea şi căderea frunzelor.
Funcţie de data semănatului, la speciile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor înregistra fazele incipiente de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată semănatul. Local, pe arealele unde se vor menţine deficite ridicate de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea culturii de rapiţă se va prezenta medie şi slabă.
Ca urmare, lucrările agricole de toamnă se vor desfășura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE