Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2...15°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 5...20°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va oscila între -2...10°C în aproape toate regiunile, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț superficial la sol.
Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului pe majoritatea suprafețelor agricole, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei, Moldovei și Munteniei, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, izolat în sudul și centrul Olteniei, sudul Crișanei.
Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Crișana, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și izolat nordul Munteniei, nord-vestul, nordul, centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului și sud-estul Dobrogei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, datorită menţinerii regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde izolat se va menţine repausul vegetativ.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. În culturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, răsărirea se va menţine neuniformă, starea de vegetaţie fiind slabă, iar densitatea redusă.
La rapiţa din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania se va continua faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-13 frunze).
În aproape toate plantaţiile pomicole se va semnala repausul biologic, local, înregistrându-se faza de umflare a mugurilor la speciile timpurii de sâmburoase. Viţa de vie va parcurge starea de repaus vegetativ, în majoritatea podgoriilor.
În cea mai mare parte a zonelor de cultură, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (arături, tăieri în plantaţiile pomicole şi viticole, fertilizări faziale, etc.).
Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării controlului biologic în vederea determinării viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi.
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.