Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PROGNOZA AGROMETEO pentru LUNA IUNIE!

Publicat: 14 mai 2018 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚUL METEOROLOGILOR! Luna iunie 2018 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Sub aspect pluviometric, se prognozează cantități de apă apropiate de mediile climatologice, îndeosebi în nordul și centrul țării, iar local în restul regiunilor acestea vor avea o tendință spre deficit.

Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

La data de 30 iunie 2018, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a țării. Local, în estul, vestul, sudul și sud-estul țării conținutul de apă al solului se va situa în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată.
În stratul de sol 0-100 cm, aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Banat, Crișana,  nordul Olteniei, jumătatea de vest a Munteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul, estul şi local în centrul, vestul şi sudul teritoriului.

Caracteristici fenologice

În condițiile agrometeorologice prognozate, ritmurile vegetative atât la speciile de câmp, cât și la cele pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În general, starea de vegetaţie a culturilor agricole semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

La orzul şi grâul de toamnă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte şi ceară pe aproape întreg teritoriul agricol, iar în sudul şi sud-estul ţării se va putea semnala maturitatea deplină, totodată declanşându-se recoltarea la orzul de toamnă.

Cerealierele înfiinţate după data de 20 octombrie 2017 vor parcurge fazele de „burduf” şi înspicare, înflorire şi maturitatea în lapte.
Sub aspect fenologic, cultura de rapiță va înregistra formarea silicvelor și a boabelor în silicve, precum şi maturitatea deplină, la nivelul întregii țări. De asemenea, local, în jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.

Floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea, formarea capitulului, precum şi izolat înflorirea, în cea mai mare parte a regiunilor.
Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la porumb se vor continua predominant fazele de formare a frunzei a treia şi înfrunzire, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala apariţia paniculului.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se va afla la dezvoltarea aparatului vegetativ, alungirea şi începutul îngroşării axei hipocotile, iar cartoful va parcurge fazele de formare/creştere a lăstarilor laterali, tuberizare şi îmbobocire, funcţie de gradul de precocitate al soiului.
În toate plantaţiile, pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului, iar la sâmburoase (cireş, vişin, cais) se va continua maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora.

La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire şi înflorire, precum şi formarea şi creşterea boabelor, în special la soiurile timpurii de masă.

În general, lucrările agricole de sezon (praşile manuale/mecanice, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, recoltare, transport şi depozitare) se vor efectua în condiţii favorabile, în zilele fără precipitaţii.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile cu deficite de umiditate în sol;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile prăşitoare;
• Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de câmp şi pomi-viticole;
• Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare la culturile de floarea-soarelui şi porumb;
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi.

Director General ANM,
Dr. Elena MATEESCU

Vizualizat: 2953 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii