Reprezintă majoritatea și guvernanții îl numesc pretențios fermierul din clasa de mijloc! Fermierul român majoritar este, de fapt, sărac, fără asigurări medicale, marginalizat și lipsit de încredere în fața băncilor.
73% dintre fermierii români trăiesc în exploatații de subzistență, 97% din totalul de 3.000.000 de fermieri nu sunt eligibili în Programul Național de Dezvoltare Rurală, așa cum a fost aprobat de fostul guvern.
Cei mai mulți fermieri lucrează într-o economie de tip informal și nu au asigurări medicale.
Doar 1% dintre fermieri sunt membri ai unei asociații, față de peste 50% media UE si peste 90% în statele cele mai dezvoltate.
Studiile ar arăta că fermierii sunt reticenți la asocierea în cooperative din pricină că asta ar însemna o dublă impozitare și nu din pricina mentalității care există în legătură cu asocierea.
Lipsesc instrumentele financiare dedicate fermelor mici și medii și/sau dobânzile practicate sunt prohibitive (cei mai mici / săraci producători din România plătesc cele mai mari dobânzi pentru credite operaționale).
Marginalizarea și lipsa accesului la servicii de bază precum educația și sănătate afectează semnificativ calitatea vieții în mediul rural și reduc șansele de ieșire din sărăcie.
Cum ar trebui să trăiască fermierul nostru?
Fermierul ar trebui să aibă toate mijloacele necesare să-și întrețină familia. Să câștige din agricultură comparabil cu valoarea medie a altor ramuri economice.
Membrii familiei să fie angajați formal în fermă (normă întreagă și jumătate de normă) sau raportează venituri din fermă care aduc asigurări sociale și medicale.
Fermierul să fie membru într-o o asociație prin care achiziționează input-uri agricole (semințe, îngrășăminte) și prin care vinde producția sau o procesează pentru a-i crește valoarea.
Fermierul să aibă acces la credite pentru dezvoltare și co-finanțare, la dobânzi echivalente cu celelalte ramuri economice. Instrumente de microcreditare pentru micii fermieri.
Fermierul să aibă condiții și servicii apropiate de cele oferite de mediul urban (școală, servicii de sănătate etc).
Ce vrea să facă Guvernul ca să ajungă fermierul român să trăiască mai bine?
Să le permită mai multor fermieri să ceară bani europeni. Din pricina unui prag de eligibilitate fixat la 8.000 de euro producție standard stabilit în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), doar 64.000 de fermieri români au dreptul să ceară bani europeni pentru dezvoltarea fermelor mici.
Guvernul Cioloș vrea să coboare pragul la 4.000 de euro și evaluează că 374.000 de fermieri vor avea acces la banii din PNDR. Guvernul vrea să elimine dubla impozitare, să stimuleze grupurile de producători și cooperarea pe lanțuri scurte, să crediteze anumite proiecte ale fermierilor și să înființeze centre suport în mediul rural.
(sursa: Cancelaria Primului Ministru)