NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.
Vrem să modificăm legea achizițiilor astfel încât la toate programele de fructe în școli, lapte în școli achizițiile să poată fi făcute de către primării de la fermierii locali, pentru că ne-am întâlnit de prea multe ori cu situații jenante în care licitația pe județul Cluj la Programul laptele și cornul era câștigată de o firmă din Galați, iar laptele era adus din Ungaria. Vrem să dăm posibilitatea ca aceste achiziții, pentru că și-n alte țări se poate face acest lucru, sigur, fundamentînd-o foarte bine, achizițiile să se poată face de la nivel local, banii să rămână în localitate, a anunțat vineri, 3 iulie, ministrul agriculturii Adrian Oros, la Radio Someș.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe 30 iunie 2020 pe site-ul oficial MADR, suma pentru anul şcolar 2020-2021 se utilizează după cum urmează:
a) 76.332 mii lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.115 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
b) 178.267 mii lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.115 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
c) 179.116 mii lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv de la bugetul de stat.
Pentru anul şcolar 2020-2021, potrivit repartizării definitive a ajutorului financiar FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) România are alocată suma de 7.866.848 euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente şi de 10.771.254 euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate şi derularea măsurilor educative aferente.
Acordarea gratuită de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie este destinată tuturor preşcolarilor din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi tuturor elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, indiferent dacă o parte din aceştia beneficiază de acordarea unui suport alimentar conform legislaţiei în vigoare.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele judeţene/al municipiului Bucureşti, pune la dispoziţia solicitanţilor de ajutor formularistica şi documentaţia necesare aplicării măsurii de acordare a ajutorului financiar din FEGA. Ajutorul este achitat fermierilor de către APIA.