Previziunile Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) indică faptul că producţia mondială de vin va scădea anul acesta cu aproximativ 1%, ceea ce ar putea părea puţin având în vedere seceta care a afectat principalele ţări producătoare.
Într-un raport publicat recent, OIV estimează că producţia mondială de vin va fi în jur de 259,9 milioane de hectolitri, uşor sub media ultimilor 20 de ani. În Uniunea Europeană, însă, este prognozată o creştere de 2%, până la 159,6 milioane de hectolitri, în pofida valurilor de căldură care au pus presiune pe plantaţiile de struguri din sudul continentului.
După un 2021 catastrofal, mai ales din cauza îngheţului, Franţa va înregistra anul acesta o creştere de 17%, până la 44,2 milioane de hectolitri, ceea ce o va plasa totuşi în urma Italiei, care mizează pe o producţie de 50,3 milioane hectolitri. Atât Franţa, cât şi Italia au fost afectate de episoade de căldură extremă primăvara şi vara, precum şi de secete în unele dintre marile lor regiuni viticole, dar ploile de la sfârşitul verii au reuşit să mai atenueze din efecte.
Aceste ploi nu au ajuns la timp în alte ţări din sudul Europei, ceea ce le va reduce semnificativ producţia, începând cu Spania, al treilea producător mondial, care ar urma să producă o cantitate de doar 33 milioane hectolitri de vin, cu 6% mai puţin decât în 2021 şi cu 12% sub media ultimilor cinci ani. În Portugalia (-8% faţă de 2021 / 6,7 milioane hectolitri) şi în Grecia (-29% / 1,7 milioane hectolitri) situaţia este şi mai dramatică.
În Statele Unite, a patra cea mai importantă ţară din punct de vedere a producţiei de vin, se estimează o scădere de 4% faţă de anul trecut, respectiv 23,1 milioane de hectolitri, ceea ce va însemna cu 6% sub media ultimilor cinci ani. Această reducere se datorează pagubelor provocate de îngheţ şi a secetei din timpul verii.
Scăderi masive în emisfera sudică
În America de Sud, cele două mari ţări vinicole vor experimenta scăderi puternice. Chile, care vine după un an de excepţie, raportează o depreciere a producţiei de 7% (12,4 milioane hectolitri), în timp ce Argentina anticipează o scădere de 9% în volum (11,4 milioane hectolitri). În cazul Braziliei, în schimb, OIV vorbeşte de o creştere spectaculoasă de 44%, până la un nivel record de 3,8 milioane hectolitri.
Tot în emisfera sudică, cea mai relevantă este scăderea cu 18% a producţiei din Australia, până la 12,1 milioane hectolitri, din cauza unei primăveri reci şi a ploilor abundente din timpul verii. Africa de Sud, un alt producător important de vinuri, va înregistra o scădere de numai 4%, în cazul său estimându-se o producţie de 10,8 milioane hectolitri.