Producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii vor fi printre cei mai expuşi în 2014 dificultăţilor financiare care i-ar putea face să se confrunte cu situaţii de insolvenţă, potrivit unui studiu al specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania.
Anul 2014 va fi unul dificil şi pentru beneficiarii de subvenţii, care vor fi afectaţi în mare măsură din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor, un exemplu semnificativ fiind cel al certificatelor verzi. Chiar dacă se estimează perspective bune pentru sectorul agricol, întârzierile subvenţiilor au întotdeauna un impact imediat şi asupra costurilor şi asupra performanţei, se arată în studiul Casei de Insolvenţă Transilvania.
Potrivit studiului, în sectorul alimentar, companiile producătoare sunt prinse ca într-o menghină între furnizorii de cereale şi marii retaileri, fiind veriga slabă în ambele relaţii. Pe partea de achiziţii, în condiţiile unor volatilităţi mari la preţul materiilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului şi predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vânzări, contractele rigide şi taxele multiple duc marja comercială de multe ori în zone negative. În aceste condiţii, supraîndatorarea, specifică producătorilor care au investit, este gestionată doar prin eşalonări. „După cinci ani de criză e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, faţă de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restanţelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania.
La sfârşitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 miliarde de euro, faţă de 28,32 miliarde de euro la octombrie 2012. Creditele au scăzut, în condiţiile în care ponderea restanţelor a crescut de la 12,10% la 15,11%. sursa: Agerpres