Producătorii din industria cărnii solicită modificarea sau anularea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească produsele din carne fabricate şi comercializate pe teritoriul României, cuprinse în Ordinul 560, invocând costuri care îi dezavantajează faţă de produsele importate, a anunţat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Vladimir Mănăstireanu.
„Producătorii de produse din carne din Europa nu sunt obligaţi, prin Ordinul 560, să se alinieze la reţetele din România şi atunci ne creează nouă, ca industrie, un dezavantaj de preţ şi de competiţie, nu dezavantaj de calitate, pentru că sigur produsele noastre sunt mai calitative decât cele care vin din piaţa europeană. Atunci, noi am încercat, ca şi industrie a cărnii, dacă acest ordin nu poate fi modificat, atunci să fie abrogat şi să se alinieze absolut toţi producătorii, pentru că vorbim de o piaţă europeană şi nu vorbim numai din piaţa din România, la acelaşi standard, tocmai pentru a avea acelaşi preţ şi, în cadrul aceluiaşi preţ, consumatorul să poată să aleagă produsul mai bun calitativ”, a declarat Mănăstireanu, citat de Agerpres.
Acesta a explicat că, potrivit Ordinului 560, orice produs din România are o anumită reţetă impusă. De exemplu, cârnaţii cabanos se produc printr-o dublă afumare, în timp ce produsele care vin de pe piaţa europeană nu sunt obligate să respecte acest standard, iar cabanoşii pot fi afumaţi o singură dată.
Ordinul 560/16 august 2006 a fost emis de Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a fost publicat în Monitorul Oficial din 8 ianuarie 2007.
Potrivit lui Mănăstireanu, producătorii din industria cărnii discută cu autorităţile competente modificarea sau abrogarea Ordinului 560.