Cultivatorii de cartofi doresc ca acest produs să fie inclus pe lista alimentelor la care TVA să fie redus cu 9%. Aceştia au iniţiat deja demersuri la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii.
„Cea mai mare problemă a fermierilor care produc cartofi este cea economică. Preţul cartofului este sub cel de producţie, fermierul fiind obligat să vândă cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar preţul de producţie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substanţial, şi când spun sprijin substanţial mă refer la decizia care este acum în discuţie publică pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca şi cartoful să fie inclus pe această listă. Am făcut demersuri la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii şi sperăm ca din anul 2016 acest lucru să se întâmple. Dorim imperios acest lucru şi în felul acesta evaziunea fiscală care se întâmplă şi este vizibilă va fi descurajată. TVA de 24% ca în prezent este copleşitor şi imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor să renunţe la această cultură sau să-şi reducă substanţial suprafeţele şi ar fi păcat să se întâmple acest lucru având în vedere că a doua pâine a ţării este cartoful şi până la urmă este o problemă socială”, a declarat pentru Agerpres Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România (FNCR), prezent la Convenţia Naţională a Cartofului care se desfăşoară la Poiana Braşov.
Printre alte probleme cu care se confruntă cultivatorii din România se numără şi cele legate de bolile şi dăunătorii acestei plante care, odată cu schimbările climatice, s-au înmulţit, iar tratamentele sunt foarte costisitoare.
Oficial, în România se cultivă o suprafaţă de 208.000 de ha cu cartofi, faţă de 300.000 în anul 1990.
“Barabula evazionistă” ieftineşte cartoful românesc
A treia săptămână a anului 2015 s-a închis cu un preţ mediu la cartoful de consum de 114,76 lire sterline/tonă în Marea Britanie (aproape 700 lei/tonă). Foarte interesant însă că tuberculii de calibru mic 30-42 mm în diametru s-au vândut cu 140 lire/tonă, faţă de cartoful de peste 65 mm, care s-a comercializat cu 80 lire/tonă, iar cel peste 70 mm, chiar cu 55-60 lire/tonă. În schimb, cartofii pentru salate, din soiuri specifice, s-au tranzacţionat cu 220-285 lire/tonă (aproximativ 1,5 lei/kg), conform Potato Weekly.
În SUA, la începutul lunii ianuarie 2015, preţul cartofului a fost de 18-24 dolari/sacul de 50 livre, adică în jur de 1 dolar/kg (50 livre â 22,68 kg). Cartoful sub 60 mm diametru se vinde cu 24 dolari/sac, iar tuberculii de până la 80 mm în diametru costă 18 dolari/sac.