CONDIȚII OBLIGATORII PENTRU AJUTOR! Așa cum v-a anunțat AGROINFO în premieră, Comisia Europeană a aprobat ajutoare pentru depozitarea privată în sectorul laptelui și al cărnii. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi suma alocată României pentru acest ajutor și condițiile obligatorii pentru procesatorii care cer ajutorul. Toate produsele lactate să conțină lapte nu înlocuitori, lapte 100% românesc și să fie cu plata la zi a laptelui cumpărate de la fermierii români.
Acum două săptămâni, Comisia ne-a comunicat că acolo unde este posibil se poate finanța stocarea privată, la produse lactate, unt, lapte praf și diferite brânzeturi, cașcaval sau la carne. Noi am fost foarte bucuroși de această modalitate de a ajuta cumva atât procesatorii, dar și fermierii indirect. Suma alocată României este de 931.000 euro. O sumă, în opinia noastră, destul de mică. Sigur că fermierii și procesatorii cunosc această măsură, cunosc comunicarea Comisiei. Eu vreau, pe această cale, să le transmit că ne gândim să utilizăm și această sumă chiar dacă este mică și să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea privată.
Va trebui să evaluăm, în primul rând, care sunt acei procesatori care au capacitate de stocare, să analizăm foarte bine toate datele care le putem obține atât prin DSV-uri și direcțiile agricole județene privind raportările de prim-cumpărător la lapte, de asemenea Observatorul laptelui, astfel încât, dacă vom lua această decizie de stocare privată să venim atât în sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar indirect și-n sprijinul colaboratorilor lor și anume, fermierii. Pentru că sunt convins că după trecerea acestei crize, vom avea nevoie în continuare de producții de lapte și de fermieri.
De aceea, nu aș vrea ca, în această perioadă grea, presiunea să fie doar asupra fermierilor care produc lapte și procesatorii să ofere un preț pe litrul de lapte foarte scăzut astfel încât unii dintre fermieri să nu mai reziste pe piață și să renunțe. Ar fi foarte grav acest lucru pentru că, în opinia noastră, începând din august-septembrie, vor fi necesare cantități mari de lapte și vom avea nevoie de acești fermieri și de animalele lor pe care le au acum în producție.
De aceea, dacă vom reuși să găsim o schemă de a stimula această stocare privată în domeniul produselor de lapte, beneficiarii, sigur, și cei care au această capacitate de stocare, avem patru condiții pe care le vom impune: să se respecte contractele încheiate cu fermierii, toți procesatorii care vor accesa această formă de sprijin trebuie să fie la zi cu plata laptelui către fermieri, produsele stocate care se vor lua în calcul trebuie să conțină 100% lapte, materie primă, din România și iarăși foarte important, produsele stocate privat care se vor lua în calcul pentru acordarea sprijinului trebuie să conțină 100% lapte și nu înlocuitori. Deci, acestea vor fi condițiile de la care vom începe să gândim această schemă de sprijin astfel încât să putem utiliza și suma venită de la Comisia Europeană pentru stocarea privată, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, în conferință de presă.