Estimările timpurii ale indicilor preţurilor agricole pentru 2022 arată că acestea au fost substanţial mai mari decât în anul precedent pentru aproape toate categoriile majore de produse, precum şi pentru inputurile agricole cheie.
Potrivit Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), au existat trei mari factori care au determinat creşterea preţurilor. Prima a fost perturbarea pieţelor agricole mondiale cauzată de invazia rusă a Ucrainei. Atât Rusia cât şi Ucraina sunt exportatoare majore de cereale (grâu, porumb), seminţe oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.
Al doilea factor a fost seceta generalizată, despre care se preconizează că a dus la scăderea randamenteor, inclusiv pentru culturile furajere, cum ar fi fânul, care este folosit ca hrană pentru animale. În al treilea rând au fost alte presiuni inflaţioniste, inclusiv costul energiei, deoarece măsurile de eliminare treptată a dependenţei UE de combustibilii fosili ruşi au determinat, de asemenea, creşterea preţurilor la energie.
O creştere medie de 24% de la un an la altul
Datele Eurostat indică faptul că preţul mediu al produselor agricole în ansamblu (producţie) în Uniunea Europeană a crescut cu 24% între 2021 şi 2022. Cele mai pronunţate creşteri de preţ au avut loc la cereale (+45%), ouă (+43%) şi lapte (+31%). De altfel, au existat creşteri de preţ pentru toate grupele de produse, cu excepţia fructelor (-3%).
Au existat, de asemenea, creşteri puternice ale preţului mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (adică inputuri care nu sunt investiţionale), potrivit Eurostat. Astfel, s-a înregistrat o creştere de 30% pentru acelaşi "coş" de inputuri, faţă de 2021.