Adama
Vinasa Rompak

PREȚURI DE BATJOCURĂ PENTRU MUNCA OIERILOR! STRĂZI INUNDATE DE MII DE LITRI DE LAPTE DE OAIE!

Publicat: 09 februarie 2019 - 17:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PREȚURILE SUNT ÎN CAP! Revoltă de proporții a oierilor! Au aruncat pe străzile orașelor mii de litri de lapte oaie! Crescătorii de ovine sunt disperați din pricina prețurilor de batjocură. Prețul la laptele de oaie a scăzut vertiginos de la 85 de eurocenți/litru la 60 de eurocenți/litru. Cu acest preț nu putem nici măcar să acoperim costurile, spun ciobanii. Fie că vindem laptele, fie că-l aruncăm, munca noastră se risipește ca un fum.

Protest de proporții timp de mai multe zile al ciobanilor din Sardinia, Italia! Crescătorii de ovine din mai multe localități au aruncat, săptămâna ce a trecut, laptele pe străzi, pe câmp sau în ferme.

Anul trecut, prețul pe litrul de lapte plătit crescătorilor era de 85 de eurocenți. În acest an, prețul litrului de lapte de oaie a coborât la 60 de eurocenți. Ciobanii au ieșit pe străzile localităților și au inundat asfaltul cu lapte.

Cu acest preț nu putem nici măcar să acoperim costurile minime. Fie că vindem lapte, fie că îl aruncăm, munca noastră se risipește ca un fum, spune necăjit unul dintre fermierii care protestează.

Care consorțiu de protecție?! Bastarzii! Este strigătul unuia dintre crescătorii din Sardinia în timpul protestelor din fața sediului Consorzio del Pecorino Romano (Consorțiul de Protecție a Crescătorilor de Ovine n.r.), în localitatea Macomer.

Portestul s-a aprins cu repeziciune și în diferite zone din Sardinia oierii au vărsat tone de lapte de oaie în stradă sau pe câmp. Alții l-au dat porcilor sau câinilor.

Un cioban explică de ce crescătorii de ovine nu dau acest lapte, gratis, oamenilor.

protest-lapte-sardinia_b

Laptele de oaie nu este ca laptele de vacă, explică el dând lapte de oaie calului său. Laptele de oaie este unul dintre cele mai grase și, dacă nu este pasteurizat, dacă nu este procesat, dacă nu este transformat în brânză, nu puteți bea.

Înțeleg că aruncarea laptelui poate fi o crimă, dar înțeleg și acești păstori care spun:" Vând laptele sau îl arunc, lucrarea mea merge în fum ". Destul cu această lipsă de negociere între crescători și procesatori. Și aceasta nu se întâmplă numai pentru lapte, ci și pentru carne. Destul cu birocrația care a devenit acerbă, a declarat, în timpul protestului, Felice Floris, liderul Mișcării Păstorilor din Sardinia.

Carla Scattu, antreprenor agricol, explică faptul că "aruncarea laptelui este doar o modalitate de a se revolta, deoarece prin cuvinte și promisiuni noi nu am obținut nimic" și continuă să explice că prețul plătit agricultorilor nu acoperă toate cheltuielile suportate de aceștia. Totoni Cossu, consilierul Coldiretti, comentează "Prețul laptelui la 60 de eurocenți este o absurditate."

Ministrul italian al agriculturii, Marco Centinaio, a anunțat că săptămâna viitoare va fi în Sardinia.

Guvernul regândește întreaga problemă a consorțiilor privind laptele de oaie. Am pus pe masa consorțiului propunerea de a încerca să exportăm cât mai mult posibil acest tip de lapte foarte apreciat în Asia, atât de mult încât în China există un proiect cu lapte praf provenit de la oi. Încercăm să oferim agricultorilor alternative care nu sunt doar tradiționale, a declarat Centinaio, pentru presa din Italia.

Preluare presa din Italia

 

Vizualizat: 6164 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii