Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PREȚURI DE BATJOCURĂ PENTRU MUNCA OIERILOR! STRĂZI INUNDATE DE MII DE LITRI DE LAPTE DE OAIE!

Publicat: 09 februarie 2019 - 17:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PREȚURILE SUNT ÎN CAP! Revoltă de proporții a oierilor! Au aruncat pe străzile orașelor mii de litri de lapte oaie! Crescătorii de ovine sunt disperați din pricina prețurilor de batjocură. Prețul la laptele de oaie a scăzut vertiginos de la 85 de eurocenți/litru la 60 de eurocenți/litru. Cu acest preț nu putem nici măcar să acoperim costurile, spun ciobanii. Fie că vindem laptele, fie că-l aruncăm, munca noastră se risipește ca un fum.

Protest de proporții timp de mai multe zile al ciobanilor din Sardinia, Italia! Crescătorii de ovine din mai multe localități au aruncat, săptămâna ce a trecut, laptele pe străzi, pe câmp sau în ferme.

Anul trecut, prețul pe litrul de lapte plătit crescătorilor era de 85 de eurocenți. În acest an, prețul litrului de lapte de oaie a coborât la 60 de eurocenți. Ciobanii au ieșit pe străzile localităților și au inundat asfaltul cu lapte.

Cu acest preț nu putem nici măcar să acoperim costurile minime. Fie că vindem lapte, fie că îl aruncăm, munca noastră se risipește ca un fum, spune necăjit unul dintre fermierii care protestează.

Care consorțiu de protecție?! Bastarzii! Este strigătul unuia dintre crescătorii din Sardinia în timpul protestelor din fața sediului Consorzio del Pecorino Romano (Consorțiul de Protecție a Crescătorilor de Ovine n.r.), în localitatea Macomer.

Portestul s-a aprins cu repeziciune și în diferite zone din Sardinia oierii au vărsat tone de lapte de oaie în stradă sau pe câmp. Alții l-au dat porcilor sau câinilor.

Un cioban explică de ce crescătorii de ovine nu dau acest lapte, gratis, oamenilor.

protest-lapte-sardinia_b

Laptele de oaie nu este ca laptele de vacă, explică el dând lapte de oaie calului său. Laptele de oaie este unul dintre cele mai grase și, dacă nu este pasteurizat, dacă nu este procesat, dacă nu este transformat în brânză, nu puteți bea.

Înțeleg că aruncarea laptelui poate fi o crimă, dar înțeleg și acești păstori care spun:" Vând laptele sau îl arunc, lucrarea mea merge în fum ". Destul cu această lipsă de negociere între crescători și procesatori. Și aceasta nu se întâmplă numai pentru lapte, ci și pentru carne. Destul cu birocrația care a devenit acerbă, a declarat, în timpul protestului, Felice Floris, liderul Mișcării Păstorilor din Sardinia.

Carla Scattu, antreprenor agricol, explică faptul că "aruncarea laptelui este doar o modalitate de a se revolta, deoarece prin cuvinte și promisiuni noi nu am obținut nimic" și continuă să explice că prețul plătit agricultorilor nu acoperă toate cheltuielile suportate de aceștia. Totoni Cossu, consilierul Coldiretti, comentează "Prețul laptelui la 60 de eurocenți este o absurditate."

Ministrul italian al agriculturii, Marco Centinaio, a anunțat că săptămâna viitoare va fi în Sardinia.

Guvernul regândește întreaga problemă a consorțiilor privind laptele de oaie. Am pus pe masa consorțiului propunerea de a încerca să exportăm cât mai mult posibil acest tip de lapte foarte apreciat în Asia, atât de mult încât în China există un proiect cu lapte praf provenit de la oi. Încercăm să oferim agricultorilor alternative care nu sunt doar tradiționale, a declarat Centinaio, pentru presa din Italia.

Preluare presa din Italia

 

Vizualizat: 4312 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii