CU CÂT SE MAI VINDE TERENUL AGRICOL! Renunță la terenul agricol pentru că nu are cu cine să-l lucreze. A sperat că fetele lui se vor căsători și ginerii vor continua afacerea în agricultură. Dar fetele urmează alte cariere. Așa că, un fermier din localitatea Matca, județul Galați, s-a decis să-și scoată la vânzare terenul agricol. Pe 2,5 hectare de teren cere 100.000 de euro. Ce vrea să facă fermierul cu banii?
Matca este locul din România unde hectarul de teren agricol a ajuns să fie mai scump decât în Olanda. Prețul unui hectar era în 2016 aproape 30.000 de euro. Acum, în 2019, depășește această sumă. Localitatea este împânzită de solarii, iar în comună s-au deschis mai multe magazine care vând folie și unelte pentru agricultură decât obișnuitele magazine alimentare. În fiecare an, la Matca se produc minim 200 de milioane de kilograme de legume.
Fermierul Năstase Dragomir vinde 2,5 hectare de teren agricol, situat la jumătatea distanței dintre Matca și Tecuci. Prețul este 100.000 de euro. Fermierul a scos terenul la vânzare acum, în ianuarie.
Vând tot ce e acolo. Nu pot să vând pe bucățele. Pentru că terenul este compact, împrejmuit cu gard. Într-o parte, am 70 de ari de solar, după solar, am 60 de ari de viță de vie. Am făcut anul trecut 20 de tone de struguri, pe care le-am vândut la București, la Voluntari, unde așteaptă tirurile. Pe partea dreaptă, am un hectar de solar cu plasă. Numai plasă deasupra, pe care iarna o strâng să nu o rupă zăpada, iar vara acolo pun numai ardei kapia. Dar se poate pune orice. Am și cabană acolo, și trei fântâni forate și magazii. Totul intră în preț. Cabana are două camere din bolțari și o cameră care e izolată, am bucătărie mare, hidrofor, apă caldă. Mai am o magazie mare de rumeguș și una în care țineam camionul, declară Năstase Dragomir, pentru AGROINFO.
Fermierul ne-a spus că renunță la cele 2,5 hectare, chiar dacă venitul pe care i-l aduc anual este substanțial, pentru că nu se mai poate ocupa singur de tot. Cele două fete pe care le are vor să urmeze alte cariere, nu în agricultură. Așa că, fermierul cu banii obținuți din vânzare vrea să cumpere un apartament pentru fata cea mare.
Am și lângă casă jumătate de hectar de solar. Și apoi, nu am decât două fete, una e farmacistă, merge la serviciu, cealaltă e clasa a 12 a și o să meargă la facultate. Și cum să vă spun? Am crezut că fetele poate se căsătoresc și mă mai ajută și pe mine. Dar dacă am văzut că nu, am zis să-l vând și să-i iau un apartament la fata cea mare, care are 27 de ani, spune fermierul.
Agricultorul din Matca provine dintr-o familie care s-a ocupat mereu cu cultivarea legumelor. Fermierul a beneficiat în 2018 de ajutorul de minimis pentru tomate, 3.000 de euro/1.000 mp cu tomate cultivate în spații protejate. Și anul acesta vrea să depună cerere pentru ajutorul de minimis, dar va planta roșii doar în solarul de acasă. De solarul de lângă casă ne ocupăm eu și soția. Nu mai pot să mă ocup și de cele 2,5 hectare pe care le am între Matca și Tecuci. Știți cum e? Nevoia vinde, nevoia cumpără, spune agricultorul.
Anul trecut, la cadastru au fost înregistrate peste 117.000 de vânzări de terenuri, în scădere cu 10% faţă de 2017. Judeţul Timiş rămâne fruntaş în privinţa tranzacţiilor cu terenuri agricole. În decembrie au fost 599 de tranzacţii, spre deosebire de decembrie 2017, când au fost peste 900, susține PRO TV.
Cea mai mare tranzacţie funciară din ţară a fost încheiată acum 2 ani, când un investitor a cumpărat 260 de hectare cu două milioane şi jumătate de euro.
Foto Matca - Adevărul