Fondurile străine care aleg să investească în terenurile agricole din România, mizează pe preţul mult mai mic al acestora şi potenţialul de producţie mai mare, comparativ cu alte ţări precum Germania şi Marea Britanie.
Potrivit Bloomberg, fondul german ASI Europe GmbH a achiziţionat deja 4.000 de hectare în România, fondul olandez Cibus Farmland Club dezvoltă şi el un proiect agricol, iar fondul britanic Velcourt Group Plc a anunţat încă de anul trecut că va face o investiţie în acest domeniu în România.
Potrivit datelor furnizate de firma britanică Savills Plc, în 2012 un hectar de teren arabil în România costă, în medie, 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari în Germania şi 25.575 de dolari în Marea Britanie.
Cu toate acestea, un aspect destul de important descurajează achiziţa suprafeţelor mari de teren. Este vorba despre suprafaţa mică a exploataţiilor agricole din România, 3,4 hectare în medie comparativ cu 14,2 hectare, cât reprezintă media din UE şi 53,9 hectare în Franţa, cel mai mare producător agricol comunitar.
În ultimii zece ani, preţul terenurilor agricole româneşti a crescut foarte mult, potrivit Savills Plc. Compania britanică arată că în perioada 2002-2012 preţul terenurilor agricole româneşti a crescut, în medie, cu 40%, dublu faţă de media globală, în timp ce valoarea terenurilor agricole din Franţa şi Germania a crescut cu 5%, respectiv 10% pe an.
În acelaşi timp însă, randamentul mediu la hectar obţinut în România este mai puţin decât jumătate decât cel obţinut în Franţa sau Germania. Producţia medie de grâu recoltată în România este de 3,2 tone la hectar, în Franţa este de 7,16 tone iar în Germania de 7,65 tone. sursa: Agerpres