13.000 EURO PENTRU UN STAND! Asociația Aberdeen Angus România nu va avea stand la INDAGRA! Asociației i s-a cerut, pentru un stand, să achite 13.000 euro! Puțin mai mult decât prețul unui hotel de 5 stele! Consiliul Director a decis că prețul depășește bugetul Asociației și așa că a fost nevoit să refuze oferta!
Prețurile de hotel de 5 stele sunt mult prea pipărate pentru una dintre cele mai respectate asociații din zootehnie! Asociația Aberdeen Angus România ar fi trebuit să achite 13.000 euro pentru a avea stand la Indagra, iar Consiliul Director a hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, că este un preț prea mare pentru bugetul lor.
Nagy Peter Tamaș, membru în Consiliul Director Aberdeen Angus România și fost secretar de stat în MADR, a spus că prețul pe metru pătrat este de 10 ori mai mare față de cât au achitat anul trecut. Hotărârea consiliului este demararea tratativelor cu organizatorii AgriPlanta RomAgroTec pentru un parteneriat pe viitor în așa fel încât fermierii din zonă să beneficieze de prezentări de animale și chiar de licitații, cum a fost cea de la Agraria Cluj.
Dealtfel la Agraria și Agromalim Arad condițiile de participare și rezultatele au fost foarte bune, spune Nagy Peter Tamaș, ceea ce îi încurajează să vină la Fundulea cu toată convingerea într-o expoziție de succes.
Asociația Aberdeen Angus România are peste 480 de membri cotizanți (peste 95% din ei au plătit deja cotizațiile) și un staff remunerat, cu o medie de vârstă de 24 ani. Cu target, cu determinare și responsabilitate, exact cum se petrec lucrurile într-o multinațională. Dar principalii decidenți sunt fermierii, prin Adunarea Generală și Consiliul Director, forumuri care sunt formate doar din fermieri.
Anul viitor, Adunarea Generală va fi la Agraria. Am mai aflat că tot anul viitor vor fi aduși experți bonitori de marcă pentru un training, iar pentru expozițiile de animale și licitațiile viitoare va fi redactat un regulament strict, inspirat din centrele de tradiție din Europa.
Iată cum crește o asociație profesională sub umbrela interesului comun. O asociație respectată în Europa, din moment ce în România s-a ajuns la 20.000 de vaci, Angus cu certificate de origine. O dezvoltarea fulminantă ținând cont că, acum cinci ani, cifra era de circa 5 – 6 ori mai redusă.
E adevărat că la INDAGRA vin foarte mulți bucureșteni, dar este și un loc unde fermierii pot găsi aproape tot ceea ce le este necesar pentru dezvoltarea unui business. Așa că, ei nu înțeleg de unde până unde o asemenea lipsă de perspectivă prin rigiditate și absurd în atribuirea unor spații pentru zootehnie, mai ales că aceste expoziții de animale nu au un scop economic pregnant.
INDAGRA fără animale va fi mult mai puțin atractivă pentru vizitatorii din capitală, dar și pentru furnizorii de inputuri pentru zootehnie, ceea ce pe viitor s-ar putea să scadă veniturile cu mult mai mult decât dacă prețurile pentru corturile cu animale ar fi fost negociate mai aproape de realitatea imediată. Dar, la urma urmelor, expoziția Indagra este un business privat și trebuie respectată ca atare.