KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA USAMV CLUJ! FABRICA DE GUST ROMÂNESC!

Publicat: 13 mai 2018 - 17:25
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GUSTUL AUTENTIC ROMÂNESC NU SE PIERDE! Premieră în lumea universitară din Europa! Un proiect unic care și-a propus să recompună pas cu pas gustul autentic românesc al mâncării sănătoase de altădată. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca și-a construit propria fabrică. Și nu doar propria fabrică. Proiectul este clădit pe principiul sănătos: De la furcă la furculiță! Este vorba despre un lanț alimentar integrat, cu toate verigile: ferme, fabrică și magazine!

SĂ TRĂIASCĂ CINE GUSTĂ!

Nimic din import nu va altera gustul românesc al produselor preparate în fabrica universitară. Niciun E nu va fi inclus între ingrediente. Fermierii noștri vor furniza materia primă, ceea ce nu poate USAMV Cluj să producă în fermele proprii, pentru fiecare produs lansat pe piață sub un brand jucăuș, dar puternic ancorat în istoria noastră și cu clare însemne universitare. De ce spunem că are legătură cu istoria noastră? Pentru că s-a apelat la latină, atât pentru numele brandului, cât și pentru slogan.

Numele acestui brand este GOURMETICUS, iar legătura cu universitatea este imediat făcută, pe etichetele produselor, prin latinescul ACADEMICUM. Sloganul este creat tot în limba latină și ar trebui să încânte orice cumpărător: Vivat Degustatores! Adică, în traducere liberă, să trăiască cine gustă.

Este un joc de cuvinte care a pornit de la gourmet (un tip de gastronomie axat pe calitate, unicitate, pe gust rafinat n.r.), fiind un produs premium, fabricat în cantități mici, de calitate, iar Gourmeticus e așa mai jucăuș, mai tineresc, fiind vorba de studenți pentru că lucrăm cu ei. Academicum integrează partea de academie, universitate, Institutul Agronomic care are o vechime, este fondat în 1869, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului, pentru AGROINFO.

gourmeticus_b

Brandul a fost lansat săptămâna trecută, la USAMV Cluj, și primul produs care a ajuns deja pe rafturi este iaurtul din lapte de vacă. Cred că mulți dintre noi mai păstrează în memoria papilelor gustative savoarea catifelată a iaurtului făcut de bunica. Strict românesc! Iaurtul Gourmeticus vine să ne spună că gustul nu s-a pierdut, doar a fost ținut ascuns, un timp, sub avalanșa de iaurturi importate în speranța că noi îl vom uita. Credem însă că, de îndată ce guști un iaurt Gourmeticus, papilele îți spun că ăsta este gustul iaurtului adevărat.

LECȚIA DE LA USAMV: LANȚ ALIMENTAR INTEGRAT! FERME PROPRII, FABRICĂ PROPRIE, MAGAZINE PROPRII!

De unde a pornit ideea unui astfel de concept unic și cum funcționează? Trebuie să precizăm că este astfel gândit încât să acopere toate verigile unui lanț alimentar integrat. Adică, producția, materia primă vine din ferme proprii de creștere a animalelor, ferme vegetale, procesarea, deja fabrica este utilată cu instalațiile necesare și desfacerea, în parte rezolvată, USAMV Cluj are deschise, în acest moment, trei magazine. Proiectul promovează principiul european: De la furcă la furculiță, cu o trasabilitate controlată a produsului.

cuibus-petrini_b

Lucian Cuibus (dreapta), alături de președintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini, cel care ne-a îndemnat, în urmă cu doi ani, când a fost în România, să avem mândria de a fi români și să nu mai dormim pe mina de aur pe care o avem, să ne promovăm produsele tradiționale românești.

Ideea este mai veche. De mai mulți ani, USAMV Cluj dorea să înființeze o fabrică, administrată de o societate comercială, doar că legislația nu permitea. Societatea Agronomia Agro Food Innovation SRL a fost înființată anul trecut și dorim să integrăm toate facultățile din universitate. De exemplu, Agricultura să se ocupe de producția materiei prime (vegetale n.r.), Zootehnia la fel, după care noi, cei de la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor să procesăm materia primă și să scoatem pe piață niște produse valoroase, produse locale, produse premium.

Este un concept unic în Europa, din câte știm noi, în America mai are o universitate așa ceva, dar în Europa nu știm să existe vreo universitate agronomică care produce alimente din propria materie primă. Avem o stațiune didactică experimentală la Cojocna (județul Cluj n.r.), acolo creștem peste 300 de vaci  de lapte, iar o parte din producția de lapte o procesăm noi pentru a obține iaurtul Gourmeticus, pe care l-am lansat deja pe piață. gourmeticus-patru_bIaurtul se vinde la cele trei magazine ale noastre, deschise în Cluj Napoca, iar la cerere putem să producem și pentru alte magazine, pentru alți agenți economici, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului de la USAMV Cluj, asistent universitar la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor, pentru AGROINFO.

Un pahar de iaurt Gourmeticus costă 1,5 lei, un preț modest. Este produs în fabrica de la universitate de maxim trei ori pe săptămână, pentru început. Sunt procesați 75 de litri de lapte de vacă la o șarjă.

Deocamdată producem doar iaurt pentru că se mai lucrează la autorizarea dosarelor prin DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), știți birocrația românească, mai durează puțin. Urmează produse de panificație, produse de patiserie, produse din carne. Depinde care se autorizează prima dată.

Avem 6 stații pilot, unde studenții fac acum practică și aceste stații fac parte din fabrică. Pe lângă stația unde se produce iaurt, avem o stație pilot de bere, una de vin, una pentru produse din carne, una pentru panificație și o stație pentru zaharoase (dulciuri de patiserie n.r.).

Sunt, practic, 6 mini-făbricuțe, toate în incinta USAMV. Ce nu vom produce în fermele noastre, de exemplu făină, ulei, etc. vom cumpăra exclusiv de la fermierii noștri, de la producătorii români.

Acționarul unic al societății este USAMV, iar eu sunt administratorul societății și coordonez proiectul din decembrie 2017. Înainte de decembrie, am lucrat la partea de marketing, organizare, flux tehnologic, autorizații. Investiția în branding, ambalaje, autorizații este de aproximativ 3.000 de euro. Utilajele erau deja achiziționate de mai mulți ani prin diverse proiecte, spune coordonatorul proiectului.

Cine lucrează în fabrica USAMV?

LUCIAN CUIBUS: Avem angajați ingineri alimentari tehnologi, dar și studenții au o perioadă de practică, iar pe viitor dorim să-i angajăm. De exemplu, dacă vor să lucreze trei luni, internship. Sunt 750 de studenți la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor și, prin rotație, toți fac practică în stațiile pilot, de la două săptămâni până la o lună.

gourmeticus-treu_b

De ce să alegem iaurtul Gourmeticus?

LUCIAN CUIBUS: Pentru că este natural 100%, este local, niciun compus nu este din altă țară. Paharele le facem la Alba Iulia, capacele lângă Cluj, iar iaurtul în fabrica noastră din lapte de la ferma noastră. În plus, încercăm să reducem și amprenta de carbon asupra mediului. Dar foarte important! Iaurtul este natural 100%!

Cum este privit acest proiect în lumea universitară din România?

LUCIAN CUIBUS: Cei mai în vârstă au fost puțin reticenți la început, dar acum acceptă ideea, și partea de transfer tehnologic, de deschidere către comunitate începe să prindă și în România. Sunt importante proiectele, articolele științifice, dar dacă nu aducem un plus în societate, în comunitate, nu-și au rostul, spune coordonatorul proiectului.

gourmeticus-studenti_b

Profitul obținut din vânzarea produselor este reinvestit în utilaje noi, în tehnologie. Următorul pas este deschiderea unei cafeterii, dar toate la timpul lor. Semnalele sunt pozitive, iar producția de iaurt se vinde toată. Felicitări din partea noastră! Mult succes și așteptăm cu nerăbdare să gustăm și alte produse!



Vizualizat: 8478 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În vigoare! Ajutor de minimis fermieri! Cerere, acte APIA!

În vigoare! Ajutor de minimis fermieri! Cerere, acte APIA!

19 iunie 2021 - 09:38

APIA poate demara primirea cererilor! Hotărârea care stabilește schema de ajutor de minimis pentru cultivatorii de legume în spații protejate a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Noua subvenție APIA pe hectar, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte! Termen 30 iunie!

Noua subvenție APIA pe hectar, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte! Termen 30 iunie!

19 iunie 2021 - 08:42

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile fermierilor până la 30 iunie 2021! Valoarea pe hectar a noii subvenții APIA începe de la 100 de euro/ha și ajunge la 3.400 euro/ha. Monitorul Oficial a publicat vineri, 18 iunie 2021, Hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

19 iunie 2021 - 07:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut vineri, 18 iunie 2021, o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ședința din această săptămână și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

19 iunie 2021 - 07:00

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

18 iunie 2021 - 11:08

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost joi, 17 iunie 2021, la Vâlcea, în vizită la familia Dan și Dorina Mutu, deținătorii grupului Anabella, doi dintre milionarii în euro ai Olteniei, cu afaceri în agricultură. Ei figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

18 iunie 2021 - 08:58

Diferențe majore între subvențiile pe care le încasează fermierii din Estul Europei, aici se includ și fermierii români, și fermierii din Vestul Europei. Fermierii din Polonia și Lituania au depus petiții la Parlamentul European în care se plâng că primesc în continuare subvenții la hectar sub media UE. În Parlamentul European s-a dezbătut miercuri, 16 iunie 2021, această petiție prin care fermierii din Estul Europei cer să aibă subvenții la fel de mari ca fermierii din Vestul Europei.

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

18 iunie 2021 - 08:23

O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția. Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii prin Program Național Apicol nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

17 iunie 2021 - 20:19

Un nou proiect de ordonanță de urgență se pregătește la Ministerul Mediului care va schimba legea cu privire la atacurile sălbăticiunilor. Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, și mii de animale din gospodării, ferme au fost ucise de sălbăticiuni.

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

17 iunie 2021 - 19:00

Un crescător de animale propune să se schimbe modul de acordare al subvențiilor din zootehnie în așa fel încât crescătorii să beneficieze de prețuri mai mari pentru munca lor și să aibă de câștigat și procesatorii. Nemulțumirile cresc în rândul crescătorilor de animale din pricina ajutoarelor mici, insuficiente, de care beneficiază și a prețurilor mici la care-și vând munca.

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

17 iunie 2021 - 16:55

Se REDESCHID toate târgurile de animale, anunță primarul din Câmpeni, județul Alba, după o întâlnire cu prim-ministrul Vasile Cîțu, care i-a dat această veste bună pentru crescătorii de animale.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Craciunescu Gabriel
|
05. 14, 2018. Monday 17:20
Felicitari pentru pornire, sper sa nu vi se puna bete-n roate! Sunt adeptul naturalului, asa am crescut si stiu ca asta inseamna sanatate. Promovati cat de mult puteti ceea ce faceti acolo, poate va copiaza si altii, nu neaparat colective din cadrul unor Facultati de Agronomie.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii