Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA USAMV CLUJ! FABRICA DE GUST ROMÂNESC!

Publicat: 13 mai 2018 - 17:25
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GUSTUL AUTENTIC ROMÂNESC NU SE PIERDE! Premieră în lumea universitară din Europa! Un proiect unic care și-a propus să recompună pas cu pas gustul autentic românesc al mâncării sănătoase de altădată. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca și-a construit propria fabrică. Și nu doar propria fabrică. Proiectul este clădit pe principiul sănătos: De la furcă la furculiță! Este vorba despre un lanț alimentar integrat, cu toate verigile: ferme, fabrică și magazine!

SĂ TRĂIASCĂ CINE GUSTĂ!

Nimic din import nu va altera gustul românesc al produselor preparate în fabrica universitară. Niciun E nu va fi inclus între ingrediente. Fermierii noștri vor furniza materia primă, ceea ce nu poate USAMV Cluj să producă în fermele proprii, pentru fiecare produs lansat pe piață sub un brand jucăuș, dar puternic ancorat în istoria noastră și cu clare însemne universitare. De ce spunem că are legătură cu istoria noastră? Pentru că s-a apelat la latină, atât pentru numele brandului, cât și pentru slogan.

Numele acestui brand este GOURMETICUS, iar legătura cu universitatea este imediat făcută, pe etichetele produselor, prin latinescul ACADEMICUM. Sloganul este creat tot în limba latină și ar trebui să încânte orice cumpărător: Vivat Degustatores! Adică, în traducere liberă, să trăiască cine gustă.

Este un joc de cuvinte care a pornit de la gourmet (un tip de gastronomie axat pe calitate, unicitate, pe gust rafinat n.r.), fiind un produs premium, fabricat în cantități mici, de calitate, iar Gourmeticus e așa mai jucăuș, mai tineresc, fiind vorba de studenți pentru că lucrăm cu ei. Academicum integrează partea de academie, universitate, Institutul Agronomic care are o vechime, este fondat în 1869, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului, pentru AGROINFO.

gourmeticus_b

Brandul a fost lansat săptămâna trecută, la USAMV Cluj, și primul produs care a ajuns deja pe rafturi este iaurtul din lapte de vacă. Cred că mulți dintre noi mai păstrează în memoria papilelor gustative savoarea catifelată a iaurtului făcut de bunica. Strict românesc! Iaurtul Gourmeticus vine să ne spună că gustul nu s-a pierdut, doar a fost ținut ascuns, un timp, sub avalanșa de iaurturi importate în speranța că noi îl vom uita. Credem însă că, de îndată ce guști un iaurt Gourmeticus, papilele îți spun că ăsta este gustul iaurtului adevărat.

LECȚIA DE LA USAMV: LANȚ ALIMENTAR INTEGRAT! FERME PROPRII, FABRICĂ PROPRIE, MAGAZINE PROPRII!

De unde a pornit ideea unui astfel de concept unic și cum funcționează? Trebuie să precizăm că este astfel gândit încât să acopere toate verigile unui lanț alimentar integrat. Adică, producția, materia primă vine din ferme proprii de creștere a animalelor, ferme vegetale, procesarea, deja fabrica este utilată cu instalațiile necesare și desfacerea, în parte rezolvată, USAMV Cluj are deschise, în acest moment, trei magazine. Proiectul promovează principiul european: De la furcă la furculiță, cu o trasabilitate controlată a produsului.

cuibus-petrini_b

Lucian Cuibus (dreapta), alături de președintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini, cel care ne-a îndemnat, în urmă cu doi ani, când a fost în România, să avem mândria de a fi români și să nu mai dormim pe mina de aur pe care o avem, să ne promovăm produsele tradiționale românești.

Ideea este mai veche. De mai mulți ani, USAMV Cluj dorea să înființeze o fabrică, administrată de o societate comercială, doar că legislația nu permitea. Societatea Agronomia Agro Food Innovation SRL a fost înființată anul trecut și dorim să integrăm toate facultățile din universitate. De exemplu, Agricultura să se ocupe de producția materiei prime (vegetale n.r.), Zootehnia la fel, după care noi, cei de la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor să procesăm materia primă și să scoatem pe piață niște produse valoroase, produse locale, produse premium.

Este un concept unic în Europa, din câte știm noi, în America mai are o universitate așa ceva, dar în Europa nu știm să existe vreo universitate agronomică care produce alimente din propria materie primă. Avem o stațiune didactică experimentală la Cojocna (județul Cluj n.r.), acolo creștem peste 300 de vaci  de lapte, iar o parte din producția de lapte o procesăm noi pentru a obține iaurtul Gourmeticus, pe care l-am lansat deja pe piață. gourmeticus-patru_bIaurtul se vinde la cele trei magazine ale noastre, deschise în Cluj Napoca, iar la cerere putem să producem și pentru alte magazine, pentru alți agenți economici, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului de la USAMV Cluj, asistent universitar la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor, pentru AGROINFO.

Un pahar de iaurt Gourmeticus costă 1,5 lei, un preț modest. Este produs în fabrica de la universitate de maxim trei ori pe săptămână, pentru început. Sunt procesați 75 de litri de lapte de vacă la o șarjă.

Deocamdată producem doar iaurt pentru că se mai lucrează la autorizarea dosarelor prin DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), știți birocrația românească, mai durează puțin. Urmează produse de panificație, produse de patiserie, produse din carne. Depinde care se autorizează prima dată.

Avem 6 stații pilot, unde studenții fac acum practică și aceste stații fac parte din fabrică. Pe lângă stația unde se produce iaurt, avem o stație pilot de bere, una de vin, una pentru produse din carne, una pentru panificație și o stație pentru zaharoase (dulciuri de patiserie n.r.).

Sunt, practic, 6 mini-făbricuțe, toate în incinta USAMV. Ce nu vom produce în fermele noastre, de exemplu făină, ulei, etc. vom cumpăra exclusiv de la fermierii noștri, de la producătorii români.

Acționarul unic al societății este USAMV, iar eu sunt administratorul societății și coordonez proiectul din decembrie 2017. Înainte de decembrie, am lucrat la partea de marketing, organizare, flux tehnologic, autorizații. Investiția în branding, ambalaje, autorizații este de aproximativ 3.000 de euro. Utilajele erau deja achiziționate de mai mulți ani prin diverse proiecte, spune coordonatorul proiectului.

Cine lucrează în fabrica USAMV?

LUCIAN CUIBUS: Avem angajați ingineri alimentari tehnologi, dar și studenții au o perioadă de practică, iar pe viitor dorim să-i angajăm. De exemplu, dacă vor să lucreze trei luni, internship. Sunt 750 de studenți la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor și, prin rotație, toți fac practică în stațiile pilot, de la două săptămâni până la o lună.

gourmeticus-treu_b

De ce să alegem iaurtul Gourmeticus?

LUCIAN CUIBUS: Pentru că este natural 100%, este local, niciun compus nu este din altă țară. Paharele le facem la Alba Iulia, capacele lângă Cluj, iar iaurtul în fabrica noastră din lapte de la ferma noastră. În plus, încercăm să reducem și amprenta de carbon asupra mediului. Dar foarte important! Iaurtul este natural 100%!

Cum este privit acest proiect în lumea universitară din România?

LUCIAN CUIBUS: Cei mai în vârstă au fost puțin reticenți la început, dar acum acceptă ideea, și partea de transfer tehnologic, de deschidere către comunitate începe să prindă și în România. Sunt importante proiectele, articolele științifice, dar dacă nu aducem un plus în societate, în comunitate, nu-și au rostul, spune coordonatorul proiectului.

gourmeticus-studenti_b

Profitul obținut din vânzarea produselor este reinvestit în utilaje noi, în tehnologie. Următorul pas este deschiderea unei cafeterii, dar toate la timpul lor. Semnalele sunt pozitive, iar producția de iaurt se vinde toată. Felicitări din partea noastră! Mult succes și așteptăm cu nerăbdare să gustăm și alte produse!



Vizualizat: 7898 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

08 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE FERMIERI. Animalele nu sunt niște mașini, niște strunguri pe care să le pui într-o hală, și să aștepți să treacă criza! Comisia Europeană trebuie să activeze de urgență rezerva de criză în vederea sprijinirii sectorului agricol, în special a sectoarelor cărnii de vită, de mânzat și de pasăre din UE, a scris astăzi europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), pe pagina sa Facebook.

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

08 iulie 2020 - 11:42

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță astăzi lansarea în data de 13 iulie 2020 a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Sub-măsura 4.2 – “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de totală de 12.930.334 euro, informează MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

08 iulie 2020 - 11:11

OFICIAL. Comisia a adoptat marți, 7 iulie 2020, un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarele vinicol, legume și fructe ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia asupra acestor sectoare din agricultură, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, transmis pentru AGROINFO.

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

08 iulie 2020 - 10:31

ANUNȚAȚI ÎN 24 DE ORE MEDICUL VETERINAR! Crescătorii de animale sunt sancționați de Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu amenzi de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

07 iulie 2020 - 21:19

DESPĂGUBIRI PENTRU LAPTE, CARNE. ANIMALE PLĂTITE LA PREȚUL PIEȚEI. Crescătorii de animale din România sunt despăgubiți la prețul pieței, atât pentru animalele sacrificate, cât și pentru pagubele colaterale, lapte, carne, etc. în cazul în care sacrificarea animalelor s-a făcut din cauza unor boli, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Craciunescu Gabriel
|
05. 14, 2018. Monday 17:20
Felicitari pentru pornire, sper sa nu vi se puna bete-n roate! Sunt adeptul naturalului, asa am crescut si stiu ca asta inseamna sanatate. Promovati cat de mult puteti ceea ce faceti acolo, poate va copiaza si altii, nu neaparat colective din cadrul unor Facultati de Agronomie.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii