Adama
Vinasa Rompak

PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA USAMV CLUJ! FABRICA DE GUST ROMÂNESC!

Publicat: 13 mai 2018 - 17:25
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GUSTUL AUTENTIC ROMÂNESC NU SE PIERDE! Premieră în lumea universitară din Europa! Un proiect unic care și-a propus să recompună pas cu pas gustul autentic românesc al mâncării sănătoase de altădată. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca și-a construit propria fabrică. Și nu doar propria fabrică. Proiectul este clădit pe principiul sănătos: De la furcă la furculiță! Este vorba despre un lanț alimentar integrat, cu toate verigile: ferme, fabrică și magazine!

SĂ TRĂIASCĂ CINE GUSTĂ!

Nimic din import nu va altera gustul românesc al produselor preparate în fabrica universitară. Niciun E nu va fi inclus între ingrediente. Fermierii noștri vor furniza materia primă, ceea ce nu poate USAMV Cluj să producă în fermele proprii, pentru fiecare produs lansat pe piață sub un brand jucăuș, dar puternic ancorat în istoria noastră și cu clare însemne universitare. De ce spunem că are legătură cu istoria noastră? Pentru că s-a apelat la latină, atât pentru numele brandului, cât și pentru slogan.

Numele acestui brand este GOURMETICUS, iar legătura cu universitatea este imediat făcută, pe etichetele produselor, prin latinescul ACADEMICUM. Sloganul este creat tot în limba latină și ar trebui să încânte orice cumpărător: Vivat Degustatores! Adică, în traducere liberă, să trăiască cine gustă.

Este un joc de cuvinte care a pornit de la gourmet (un tip de gastronomie axat pe calitate, unicitate, pe gust rafinat n.r.), fiind un produs premium, fabricat în cantități mici, de calitate, iar Gourmeticus e așa mai jucăuș, mai tineresc, fiind vorba de studenți pentru că lucrăm cu ei. Academicum integrează partea de academie, universitate, Institutul Agronomic care are o vechime, este fondat în 1869, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului, pentru AGROINFO.

gourmeticus_b

Brandul a fost lansat săptămâna trecută, la USAMV Cluj, și primul produs care a ajuns deja pe rafturi este iaurtul din lapte de vacă. Cred că mulți dintre noi mai păstrează în memoria papilelor gustative savoarea catifelată a iaurtului făcut de bunica. Strict românesc! Iaurtul Gourmeticus vine să ne spună că gustul nu s-a pierdut, doar a fost ținut ascuns, un timp, sub avalanșa de iaurturi importate în speranța că noi îl vom uita. Credem însă că, de îndată ce guști un iaurt Gourmeticus, papilele îți spun că ăsta este gustul iaurtului adevărat.

LECȚIA DE LA USAMV: LANȚ ALIMENTAR INTEGRAT! FERME PROPRII, FABRICĂ PROPRIE, MAGAZINE PROPRII!

De unde a pornit ideea unui astfel de concept unic și cum funcționează? Trebuie să precizăm că este astfel gândit încât să acopere toate verigile unui lanț alimentar integrat. Adică, producția, materia primă vine din ferme proprii de creștere a animalelor, ferme vegetale, procesarea, deja fabrica este utilată cu instalațiile necesare și desfacerea, în parte rezolvată, USAMV Cluj are deschise, în acest moment, trei magazine. Proiectul promovează principiul european: De la furcă la furculiță, cu o trasabilitate controlată a produsului.

cuibus-petrini_b

Lucian Cuibus (dreapta), alături de președintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini, cel care ne-a îndemnat, în urmă cu doi ani, când a fost în România, să avem mândria de a fi români și să nu mai dormim pe mina de aur pe care o avem, să ne promovăm produsele tradiționale românești.

Ideea este mai veche. De mai mulți ani, USAMV Cluj dorea să înființeze o fabrică, administrată de o societate comercială, doar că legislația nu permitea. Societatea Agronomia Agro Food Innovation SRL a fost înființată anul trecut și dorim să integrăm toate facultățile din universitate. De exemplu, Agricultura să se ocupe de producția materiei prime (vegetale n.r.), Zootehnia la fel, după care noi, cei de la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor să procesăm materia primă și să scoatem pe piață niște produse valoroase, produse locale, produse premium.

Este un concept unic în Europa, din câte știm noi, în America mai are o universitate așa ceva, dar în Europa nu știm să existe vreo universitate agronomică care produce alimente din propria materie primă. Avem o stațiune didactică experimentală la Cojocna (județul Cluj n.r.), acolo creștem peste 300 de vaci  de lapte, iar o parte din producția de lapte o procesăm noi pentru a obține iaurtul Gourmeticus, pe care l-am lansat deja pe piață. gourmeticus-patru_bIaurtul se vinde la cele trei magazine ale noastre, deschise în Cluj Napoca, iar la cerere putem să producem și pentru alte magazine, pentru alți agenți economici, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului de la USAMV Cluj, asistent universitar la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor, pentru AGROINFO.

Un pahar de iaurt Gourmeticus costă 1,5 lei, un preț modest. Este produs în fabrica de la universitate de maxim trei ori pe săptămână, pentru început. Sunt procesați 75 de litri de lapte de vacă la o șarjă.

Deocamdată producem doar iaurt pentru că se mai lucrează la autorizarea dosarelor prin DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), știți birocrația românească, mai durează puțin. Urmează produse de panificație, produse de patiserie, produse din carne. Depinde care se autorizează prima dată.

Avem 6 stații pilot, unde studenții fac acum practică și aceste stații fac parte din fabrică. Pe lângă stația unde se produce iaurt, avem o stație pilot de bere, una de vin, una pentru produse din carne, una pentru panificație și o stație pentru zaharoase (dulciuri de patiserie n.r.).

Sunt, practic, 6 mini-făbricuțe, toate în incinta USAMV. Ce nu vom produce în fermele noastre, de exemplu făină, ulei, etc. vom cumpăra exclusiv de la fermierii noștri, de la producătorii români.

Acționarul unic al societății este USAMV, iar eu sunt administratorul societății și coordonez proiectul din decembrie 2017. Înainte de decembrie, am lucrat la partea de marketing, organizare, flux tehnologic, autorizații. Investiția în branding, ambalaje, autorizații este de aproximativ 3.000 de euro. Utilajele erau deja achiziționate de mai mulți ani prin diverse proiecte, spune coordonatorul proiectului.

Cine lucrează în fabrica USAMV?

LUCIAN CUIBUS: Avem angajați ingineri alimentari tehnologi, dar și studenții au o perioadă de practică, iar pe viitor dorim să-i angajăm. De exemplu, dacă vor să lucreze trei luni, internship. Sunt 750 de studenți la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor și, prin rotație, toți fac practică în stațiile pilot, de la două săptămâni până la o lună.

gourmeticus-treu_b

De ce să alegem iaurtul Gourmeticus?

LUCIAN CUIBUS: Pentru că este natural 100%, este local, niciun compus nu este din altă țară. Paharele le facem la Alba Iulia, capacele lângă Cluj, iar iaurtul în fabrica noastră din lapte de la ferma noastră. În plus, încercăm să reducem și amprenta de carbon asupra mediului. Dar foarte important! Iaurtul este natural 100%!

Cum este privit acest proiect în lumea universitară din România?

LUCIAN CUIBUS: Cei mai în vârstă au fost puțin reticenți la început, dar acum acceptă ideea, și partea de transfer tehnologic, de deschidere către comunitate începe să prindă și în România. Sunt importante proiectele, articolele științifice, dar dacă nu aducem un plus în societate, în comunitate, nu-și au rostul, spune coordonatorul proiectului.

gourmeticus-studenti_b

Profitul obținut din vânzarea produselor este reinvestit în utilaje noi, în tehnologie. Următorul pas este deschiderea unei cafeterii, dar toate la timpul lor. Semnalele sunt pozitive, iar producția de iaurt se vinde toată. Felicitări din partea noastră! Mult succes și așteptăm cu nerăbdare să gustăm și alte produse!



Vizualizat: 9739 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Craciunescu Gabriel
|
05. 14, 2018. Monday 17:20
Felicitari pentru pornire, sper sa nu vi se puna bete-n roate! Sunt adeptul naturalului, asa am crescut si stiu ca asta inseamna sanatate. Promovati cat de mult puteti ceea ce faceti acolo, poate va copiaza si altii, nu neaparat colective din cadrul unor Facultati de Agronomie.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii