Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA USAMV CLUJ! FABRICA DE GUST ROMÂNESC!

Publicat: 13 mai 2018 - 17:25
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GUSTUL AUTENTIC ROMÂNESC NU SE PIERDE! Premieră în lumea universitară din Europa! Un proiect unic care și-a propus să recompună pas cu pas gustul autentic românesc al mâncării sănătoase de altădată. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca și-a construit propria fabrică. Și nu doar propria fabrică. Proiectul este clădit pe principiul sănătos: De la furcă la furculiță! Este vorba despre un lanț alimentar integrat, cu toate verigile: ferme, fabrică și magazine!

SĂ TRĂIASCĂ CINE GUSTĂ!

Nimic din import nu va altera gustul românesc al produselor preparate în fabrica universitară. Niciun E nu va fi inclus între ingrediente. Fermierii noștri vor furniza materia primă, ceea ce nu poate USAMV Cluj să producă în fermele proprii, pentru fiecare produs lansat pe piață sub un brand jucăuș, dar puternic ancorat în istoria noastră și cu clare însemne universitare. De ce spunem că are legătură cu istoria noastră? Pentru că s-a apelat la latină, atât pentru numele brandului, cât și pentru slogan.

Numele acestui brand este GOURMETICUS, iar legătura cu universitatea este imediat făcută, pe etichetele produselor, prin latinescul ACADEMICUM. Sloganul este creat tot în limba latină și ar trebui să încânte orice cumpărător: Vivat Degustatores! Adică, în traducere liberă, să trăiască cine gustă.

Este un joc de cuvinte care a pornit de la gourmet (un tip de gastronomie axat pe calitate, unicitate, pe gust rafinat n.r.), fiind un produs premium, fabricat în cantități mici, de calitate, iar Gourmeticus e așa mai jucăuș, mai tineresc, fiind vorba de studenți pentru că lucrăm cu ei. Academicum integrează partea de academie, universitate, Institutul Agronomic care are o vechime, este fondat în 1869, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului, pentru AGROINFO.

gourmeticus_b

Brandul a fost lansat săptămâna trecută, la USAMV Cluj, și primul produs care a ajuns deja pe rafturi este iaurtul din lapte de vacă. Cred că mulți dintre noi mai păstrează în memoria papilelor gustative savoarea catifelată a iaurtului făcut de bunica. Strict românesc! Iaurtul Gourmeticus vine să ne spună că gustul nu s-a pierdut, doar a fost ținut ascuns, un timp, sub avalanșa de iaurturi importate în speranța că noi îl vom uita. Credem însă că, de îndată ce guști un iaurt Gourmeticus, papilele îți spun că ăsta este gustul iaurtului adevărat.

LECȚIA DE LA USAMV: LANȚ ALIMENTAR INTEGRAT! FERME PROPRII, FABRICĂ PROPRIE, MAGAZINE PROPRII!

De unde a pornit ideea unui astfel de concept unic și cum funcționează? Trebuie să precizăm că este astfel gândit încât să acopere toate verigile unui lanț alimentar integrat. Adică, producția, materia primă vine din ferme proprii de creștere a animalelor, ferme vegetale, procesarea, deja fabrica este utilată cu instalațiile necesare și desfacerea, în parte rezolvată, USAMV Cluj are deschise, în acest moment, trei magazine. Proiectul promovează principiul european: De la furcă la furculiță, cu o trasabilitate controlată a produsului.

cuibus-petrini_b

Lucian Cuibus (dreapta), alături de președintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini, cel care ne-a îndemnat, în urmă cu doi ani, când a fost în România, să avem mândria de a fi români și să nu mai dormim pe mina de aur pe care o avem, să ne promovăm produsele tradiționale românești.

Ideea este mai veche. De mai mulți ani, USAMV Cluj dorea să înființeze o fabrică, administrată de o societate comercială, doar că legislația nu permitea. Societatea Agronomia Agro Food Innovation SRL a fost înființată anul trecut și dorim să integrăm toate facultățile din universitate. De exemplu, Agricultura să se ocupe de producția materiei prime (vegetale n.r.), Zootehnia la fel, după care noi, cei de la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor să procesăm materia primă și să scoatem pe piață niște produse valoroase, produse locale, produse premium.

Este un concept unic în Europa, din câte știm noi, în America mai are o universitate așa ceva, dar în Europa nu știm să existe vreo universitate agronomică care produce alimente din propria materie primă. Avem o stațiune didactică experimentală la Cojocna (județul Cluj n.r.), acolo creștem peste 300 de vaci  de lapte, iar o parte din producția de lapte o procesăm noi pentru a obține iaurtul Gourmeticus, pe care l-am lansat deja pe piață. gourmeticus-patru_bIaurtul se vinde la cele trei magazine ale noastre, deschise în Cluj Napoca, iar la cerere putem să producem și pentru alte magazine, pentru alți agenți economici, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului de la USAMV Cluj, asistent universitar la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor, pentru AGROINFO.

Un pahar de iaurt Gourmeticus costă 1,5 lei, un preț modest. Este produs în fabrica de la universitate de maxim trei ori pe săptămână, pentru început. Sunt procesați 75 de litri de lapte de vacă la o șarjă.

Deocamdată producem doar iaurt pentru că se mai lucrează la autorizarea dosarelor prin DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), știți birocrația românească, mai durează puțin. Urmează produse de panificație, produse de patiserie, produse din carne. Depinde care se autorizează prima dată.

Avem 6 stații pilot, unde studenții fac acum practică și aceste stații fac parte din fabrică. Pe lângă stația unde se produce iaurt, avem o stație pilot de bere, una de vin, una pentru produse din carne, una pentru panificație și o stație pentru zaharoase (dulciuri de patiserie n.r.).

Sunt, practic, 6 mini-făbricuțe, toate în incinta USAMV. Ce nu vom produce în fermele noastre, de exemplu făină, ulei, etc. vom cumpăra exclusiv de la fermierii noștri, de la producătorii români.

Acționarul unic al societății este USAMV, iar eu sunt administratorul societății și coordonez proiectul din decembrie 2017. Înainte de decembrie, am lucrat la partea de marketing, organizare, flux tehnologic, autorizații. Investiția în branding, ambalaje, autorizații este de aproximativ 3.000 de euro. Utilajele erau deja achiziționate de mai mulți ani prin diverse proiecte, spune coordonatorul proiectului.

Cine lucrează în fabrica USAMV?

LUCIAN CUIBUS: Avem angajați ingineri alimentari tehnologi, dar și studenții au o perioadă de practică, iar pe viitor dorim să-i angajăm. De exemplu, dacă vor să lucreze trei luni, internship. Sunt 750 de studenți la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor și, prin rotație, toți fac practică în stațiile pilot, de la două săptămâni până la o lună.

gourmeticus-treu_b

De ce să alegem iaurtul Gourmeticus?

LUCIAN CUIBUS: Pentru că este natural 100%, este local, niciun compus nu este din altă țară. Paharele le facem la Alba Iulia, capacele lângă Cluj, iar iaurtul în fabrica noastră din lapte de la ferma noastră. În plus, încercăm să reducem și amprenta de carbon asupra mediului. Dar foarte important! Iaurtul este natural 100%!

Cum este privit acest proiect în lumea universitară din România?

LUCIAN CUIBUS: Cei mai în vârstă au fost puțin reticenți la început, dar acum acceptă ideea, și partea de transfer tehnologic, de deschidere către comunitate începe să prindă și în România. Sunt importante proiectele, articolele științifice, dar dacă nu aducem un plus în societate, în comunitate, nu-și au rostul, spune coordonatorul proiectului.

gourmeticus-studenti_b

Profitul obținut din vânzarea produselor este reinvestit în utilaje noi, în tehnologie. Următorul pas este deschiderea unei cafeterii, dar toate la timpul lor. Semnalele sunt pozitive, iar producția de iaurt se vinde toată. Felicitări din partea noastră! Mult succes și așteptăm cu nerăbdare să gustăm și alte produse!



Vizualizat: 8377 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

ANSVSA: INTERZISĂ VÂNZAREA CĂRNII DE LA MIEII SACRIFICAȚI ÎN GOSPODĂRIE!

ANSVSA: INTERZISĂ VÂNZAREA CĂRNII DE LA MIEII SACRIFICAȚI ÎN GOSPODĂRIE!

07 aprilie 2021 - 20:03

OFICIAL! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță, într-un comunicat transmis acum pentru AGROINFO, că este interzisă vânzarea cărnii de la mieii sacrificați în gospodăriile țărănești, stâne. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

APROBATĂ ASTĂZI DE GUVERN! SUBVENȚIE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

APROBATĂ ASTĂZI DE GUVERN! SUBVENȚIE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

07 aprilie 2021 - 18:27

COMUNICAT MADR. În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost adoptată Hotărârea pentru completarea art.7 din HG nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020-2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Craciunescu Gabriel
|
05. 14, 2018. Monday 17:20
Felicitari pentru pornire, sper sa nu vi se puna bete-n roate! Sunt adeptul naturalului, asa am crescut si stiu ca asta inseamna sanatate. Promovati cat de mult puteti ceea ce faceti acolo, poate va copiaza si altii, nu neaparat colective din cadrul unor Facultati de Agronomie.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii