KWS+
Reclama header after big part 2

PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA USAMV CLUJ! FABRICA DE GUST ROMÂNESC!

Publicat: 13 mai 2018 - 17:25
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

GUSTUL AUTENTIC ROMÂNESC NU SE PIERDE! Premieră în lumea universitară din Europa! Un proiect unic care și-a propus să recompună pas cu pas gustul autentic românesc al mâncării sănătoase de altădată. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca și-a construit propria fabrică. Și nu doar propria fabrică. Proiectul este clădit pe principiul sănătos: De la furcă la furculiță! Este vorba despre un lanț alimentar integrat, cu toate verigile: ferme, fabrică și magazine!

SĂ TRĂIASCĂ CINE GUSTĂ!

Nimic din import nu va altera gustul românesc al produselor preparate în fabrica universitară. Niciun E nu va fi inclus între ingrediente. Fermierii noștri vor furniza materia primă, ceea ce nu poate USAMV Cluj să producă în fermele proprii, pentru fiecare produs lansat pe piață sub un brand jucăuș, dar puternic ancorat în istoria noastră și cu clare însemne universitare. De ce spunem că are legătură cu istoria noastră? Pentru că s-a apelat la latină, atât pentru numele brandului, cât și pentru slogan.

Numele acestui brand este GOURMETICUS, iar legătura cu universitatea este imediat făcută, pe etichetele produselor, prin latinescul ACADEMICUM. Sloganul este creat tot în limba latină și ar trebui să încânte orice cumpărător: Vivat Degustatores! Adică, în traducere liberă, să trăiască cine gustă.

Este un joc de cuvinte care a pornit de la gourmet (un tip de gastronomie axat pe calitate, unicitate, pe gust rafinat n.r.), fiind un produs premium, fabricat în cantități mici, de calitate, iar Gourmeticus e așa mai jucăuș, mai tineresc, fiind vorba de studenți pentru că lucrăm cu ei. Academicum integrează partea de academie, universitate, Institutul Agronomic care are o vechime, este fondat în 1869, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului, pentru AGROINFO.

gourmeticus_b

Brandul a fost lansat săptămâna trecută, la USAMV Cluj, și primul produs care a ajuns deja pe rafturi este iaurtul din lapte de vacă. Cred că mulți dintre noi mai păstrează în memoria papilelor gustative savoarea catifelată a iaurtului făcut de bunica. Strict românesc! Iaurtul Gourmeticus vine să ne spună că gustul nu s-a pierdut, doar a fost ținut ascuns, un timp, sub avalanșa de iaurturi importate în speranța că noi îl vom uita. Credem însă că, de îndată ce guști un iaurt Gourmeticus, papilele îți spun că ăsta este gustul iaurtului adevărat.

LECȚIA DE LA USAMV: LANȚ ALIMENTAR INTEGRAT! FERME PROPRII, FABRICĂ PROPRIE, MAGAZINE PROPRII!

De unde a pornit ideea unui astfel de concept unic și cum funcționează? Trebuie să precizăm că este astfel gândit încât să acopere toate verigile unui lanț alimentar integrat. Adică, producția, materia primă vine din ferme proprii de creștere a animalelor, ferme vegetale, procesarea, deja fabrica este utilată cu instalațiile necesare și desfacerea, în parte rezolvată, USAMV Cluj are deschise, în acest moment, trei magazine. Proiectul promovează principiul european: De la furcă la furculiță, cu o trasabilitate controlată a produsului.

cuibus-petrini_b

Lucian Cuibus (dreapta), alături de președintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini, cel care ne-a îndemnat, în urmă cu doi ani, când a fost în România, să avem mândria de a fi români și să nu mai dormim pe mina de aur pe care o avem, să ne promovăm produsele tradiționale românești.

Ideea este mai veche. De mai mulți ani, USAMV Cluj dorea să înființeze o fabrică, administrată de o societate comercială, doar că legislația nu permitea. Societatea Agronomia Agro Food Innovation SRL a fost înființată anul trecut și dorim să integrăm toate facultățile din universitate. De exemplu, Agricultura să se ocupe de producția materiei prime (vegetale n.r.), Zootehnia la fel, după care noi, cei de la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor să procesăm materia primă și să scoatem pe piață niște produse valoroase, produse locale, produse premium.

Este un concept unic în Europa, din câte știm noi, în America mai are o universitate așa ceva, dar în Europa nu știm să existe vreo universitate agronomică care produce alimente din propria materie primă. Avem o stațiune didactică experimentală la Cojocna (județul Cluj n.r.), acolo creștem peste 300 de vaci  de lapte, iar o parte din producția de lapte o procesăm noi pentru a obține iaurtul Gourmeticus, pe care l-am lansat deja pe piață. gourmeticus-patru_bIaurtul se vinde la cele trei magazine ale noastre, deschise în Cluj Napoca, iar la cerere putem să producem și pentru alte magazine, pentru alți agenți economici, declară Lucian Cuibus, coordonatorul proiectului de la USAMV Cluj, asistent universitar la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor, pentru AGROINFO.

Un pahar de iaurt Gourmeticus costă 1,5 lei, un preț modest. Este produs în fabrica de la universitate de maxim trei ori pe săptămână, pentru început. Sunt procesați 75 de litri de lapte de vacă la o șarjă.

Deocamdată producem doar iaurt pentru că se mai lucrează la autorizarea dosarelor prin DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), știți birocrația românească, mai durează puțin. Urmează produse de panificație, produse de patiserie, produse din carne. Depinde care se autorizează prima dată.

Avem 6 stații pilot, unde studenții fac acum practică și aceste stații fac parte din fabrică. Pe lângă stația unde se produce iaurt, avem o stație pilot de bere, una de vin, una pentru produse din carne, una pentru panificație și o stație pentru zaharoase (dulciuri de patiserie n.r.).

Sunt, practic, 6 mini-făbricuțe, toate în incinta USAMV. Ce nu vom produce în fermele noastre, de exemplu făină, ulei, etc. vom cumpăra exclusiv de la fermierii noștri, de la producătorii români.

Acționarul unic al societății este USAMV, iar eu sunt administratorul societății și coordonez proiectul din decembrie 2017. Înainte de decembrie, am lucrat la partea de marketing, organizare, flux tehnologic, autorizații. Investiția în branding, ambalaje, autorizații este de aproximativ 3.000 de euro. Utilajele erau deja achiziționate de mai mulți ani prin diverse proiecte, spune coordonatorul proiectului.

Cine lucrează în fabrica USAMV?

LUCIAN CUIBUS: Avem angajați ingineri alimentari tehnologi, dar și studenții au o perioadă de practică, iar pe viitor dorim să-i angajăm. De exemplu, dacă vor să lucreze trei luni, internship. Sunt 750 de studenți la Facultatea de Științe și Tehnologia Alimentelor și, prin rotație, toți fac practică în stațiile pilot, de la două săptămâni până la o lună.

gourmeticus-treu_b

De ce să alegem iaurtul Gourmeticus?

LUCIAN CUIBUS: Pentru că este natural 100%, este local, niciun compus nu este din altă țară. Paharele le facem la Alba Iulia, capacele lângă Cluj, iar iaurtul în fabrica noastră din lapte de la ferma noastră. În plus, încercăm să reducem și amprenta de carbon asupra mediului. Dar foarte important! Iaurtul este natural 100%!

Cum este privit acest proiect în lumea universitară din România?

LUCIAN CUIBUS: Cei mai în vârstă au fost puțin reticenți la început, dar acum acceptă ideea, și partea de transfer tehnologic, de deschidere către comunitate începe să prindă și în România. Sunt importante proiectele, articolele științifice, dar dacă nu aducem un plus în societate, în comunitate, nu-și au rostul, spune coordonatorul proiectului.

gourmeticus-studenti_b

Profitul obținut din vânzarea produselor este reinvestit în utilaje noi, în tehnologie. Următorul pas este deschiderea unei cafeterii, dar toate la timpul lor. Semnalele sunt pozitive, iar producția de iaurt se vinde toată. Felicitări din partea noastră! Mult succes și așteptăm cu nerăbdare să gustăm și alte produse!



Vizualizat: 8259 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

21 ianuarie 2021 - 17:47

DISPARIȚIE. O turmă de circa 70 de ovine a fost găsită înecată într-un pârâu din județul Olt. Ciobanul este căutat de Poliție. Familia de crescători de ovine pentru care lucra deține 500 de oi și 100 de capre.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

DECIZIE CARE OBLIGĂ MAGAZINELE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA FERMIERI!

21 ianuarie 2021 - 13:56

OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE LOCALE. Deputaţii cehi au adoptat miercuri un amendament care obligă magazinele cu o suprafaţă de pese 400 de metri pătraţi să vândă în principal produse alimentare locale, începând de anul viitor, în pofida criticilor formulate de mai multe state europene, transmite AFP, citată de Agerpres.

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

LISTA SUBVENȚIILOR APIA ANUNȚATE PENTRU ANUL 2021!

21 ianuarie 2021 - 11:06

SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021! Schemele de plăți directe pe care pot să le ceară anul acesta fermierii, crescătorii de animale, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost anunțate miercuri, 20 ianuarie 2021, de ministrul agriculturii, Adrian Oros. AGROINFO vă pune la dispoziție lista subvențiilor APIA, alcătuită pe baza declarației făcută de șeful MADR și conform regulamentului european în vigoare pentru anii de tranziție 2021-2022.

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

SPRIJIN PENTRU FERMIERII MICI!

21 ianuarie 2021 - 09:09

BANI ÎN 2021 PENTRU FERMELE MICI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că fermele mici vor beneficia anul acesta de sprijin financiar, Submăsura 6.3 - Dezvoltare ferme mici.

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Craciunescu Gabriel
|
05. 14, 2018. Monday 17:20
Felicitari pentru pornire, sper sa nu vi se puna bete-n roate! Sunt adeptul naturalului, asa am crescut si stiu ca asta inseamna sanatate. Promovati cat de mult puteti ceea ce faceti acolo, poate va copiaza si altii, nu neaparat colective din cadrul unor Facultati de Agronomie.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii