TAXA PE GUNOI. Pe 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi. Taxa este de 80 de lei/tonă, dar se va majora la 120 de lei în 2018.
Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura. Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxa trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.
Cristiana Paşca Palmer a adăugat că în unele ţări europene această taxa ajunge la 100 de euro/tonă.
Prin taxa de 80 de lei/tona de deșeuri autoritățile vor să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe locurile codaşe din Uniunea Europeană. Țara noastră riscă să fie sancţionată de Bruxelles.
Taxa ar fi trebuit introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care Uniunea Europeană mai permite României să prelungească termenul.
Un efect al măsurii intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2017 ar putea fi creşterea taxelor de salubritate plătite de populaţie şi de firme în următorii ani.
Până în anul 2020, România trebuie să îndeplinească mai multe obiective în materie de mediu: să recicleze cel puţin jumătate din masa totală de deşeuri (adică hârtie, metal, plastic şi sticlă), să valorifice 60% din deşeurile de ambalaje din totalul de ambalaje introduse pe piaţa naţională şi nu în ultimul rând, să atingă anual o cantitate colectată de patru kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile, în vederea compostării şi fermentării acestora.