Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PRECIZĂRI MINISTERUL AGRICULTURII, CONSILIEREA FERMIERILOR!

Publicat: 31 ianuarie 2020 - 17:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Ministerul Agriculturii a transmis, exclusiv pentru AGROINFO, precizări importante în legătură cu încheierea contractelor, finanțate din fonduri europene, pentru consilierea fermierilor. Ministerul Agriculturii explică procedura prin care vor fi selectați furnizorii de servicii de consiliere.

Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 6 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare, proiect act normativ aflat în consultare publică.

În ceea ce privește implementarea Măsurii 2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei”, modificarea prevederilor HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor Programului Național de Dezvoltare Rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat, urmăreşte adaptarea la prevederile legislației europene și a prevederilor fișei măsurii 2 din PNDR 2014-2020, versiunea nr. 9, disponibilă pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, în urma modificării Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 prin Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Seria L, nr. 350 din 29.12.2017, implementarea Măsurii 2 se poate realiza prin selectarea beneficiarilor măsurii, în speţă a furnizorilor de servicii de consiliere, prin apeluri de expresii de interes, cu respectarea principiilor unei proceduri de selecție obiective, transparente şi deschisă atât organismelor publice, cât și celor private. În urma acestei modificari legislative a Regulamentului european a fost eliminată obligativitatea aplicării procedurii de achiziție publică, procedură aplicabilă, până la acel moment, pentru implementarea Măsurii 2.

Pentru a fi în acord cu modificările propuse de Regulamentul european, MADR a modificat prevederile PNDR 2014-2020, modificare aprobată de Comisia Europeana în 23.01.2019, precizând că procesul de selecție a furnizorilor de consiliere se realizată de către MADR, prin evaluarea și selecția proiectelor depuse în cadrul apelurilor de propuneri de proiecte, urmând ca, doar în cazuri excepţionale, să fie aplicată procedura de achiziţie publică.

Prin aceasta modificare a PNDR care face obiectul reglementării prin HG nr. 226/2015 se urmăreşte, pe de o parte, evitarea blocajelor şi facilitarea parcurgerii procedurilor de evaluare şi selecţie, prin scurtarea termenelor de la lansarea apelului până la selectarea şi contractarea beneficiarilor şi, în special, extinderea posibilităţilor de a oferi servicii de consiliere de către un numar cât mai mare de furnizori.

În cazuri excepționale, care fac obiectul reglementării prin cadrul național de implementare, respectiv HG nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, evaluarea și selecţia beneficiarilor poate fi realizată pe baza unei proceduri elaborate de MADR în conformitate cu legislația privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, complet armonizată cu legislaţia Uniunii Europene privind achiziţiile publice.

Prin urmare, prezenta propunere de modificare a HG nr. 226/2015 armonizează prevederile cadrului național de implementare cu prevederile PNDR 2014-2020  și ale legislației europene și dă posibilitatea ca, în sesiunile viitoare, Măsura 2 – „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei” să fie implementată prin procedura simplificată, respectiv apeluri de propuneri proiecte, așa cum se realizează în prezent implementarea Măsurii 1 „Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare”, dând astfel posibilitatea ca mai mulți ofertanți să fie selectați în vederea îndeplinirii obiectivelor și indicatorilor prevăzuți în PNDR.

Ministerul Agriculturii

Vizualizat: 1885 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii