DEZASTRU! Porcii se mănâncă între ei! Guvernul nu-și asumă uciderea porcilor din gospodării! Ferme în care s-au investit milioane de euro sunt blocate! Ce se vrea? Eradicarea pestei porcine africane sau prelungirea ei? Avertizează o scrisoare a Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, pe care o redăm integral.
MINISTRUL AGRICULTURII - MUT ÎN FAȚA ȚIPETELOR FERMIERILOR!
Din motive strict politice, Guvernul nu îşi asumă uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile care nu aplică normele de biosecuritate din jurul marilor ferme - precum şi a mistreţilor.
Situaţia scapă de sub control, fermierii nu au nevoie de despăgubiri de la stat, ci să fie liniştiţi oamenii, ca să nu mai ascundă porcii sau să îi arunce morţi în câmp.
Fermierii din România, prin vocea dr. Mary Pană, medic veterinar şi preşedinte de asociaţie, au încercat să transmită săptămână trecută strigătul lor de alarmă asupra situaţiei în Olt şi Teleorman unde fermierii sunt blocaţi de două luni şi nu pot livra porcii la abator - datorită focarelor care apar constant în gospodării. Pentru acestea nu ia nimeni o decizie, sunt blocate livrările fermelor şi atat. Nicio altă măsură!
Oltul, de exemplu, este închis complet, trei ferme mari şi trei mai mici sunt blocate de două luni! Un exemplu concret din focar de pestă într-o gospodărie din Olt - porcii ucişi, imediat după plecarea organelor de control, gospodarul a populat din nou, fără respectarea legislaţiei. Pe cine încălzeşte o amendă, când astfel de practici blochează livrările şi în fermele mari sunt porci de 140 kg care se mănâncă între ei?
Fermier care a avut curaj să investească 7 milioane de euro, să facă producţie, stă cu poarta închisă, nu poate livra la abator pentru că autoritatea veterinară nu se oboseşte să ceară derogare la Bruxelles, în schimb îl ţine luni de zile închis datorită focarelor reapărute în gospodării?
Efectivele de suine au scăzut alarmant comparativ cu cele din 2018 şi continuă să scadă.
Legea reproducţiei nu este bugetată, pesta porcină africană face ravagii şi filiera porcului românesc este în colaps.
Am transmis săptămâna trecută printr-un mesaj domnului Ministru Daea, solicitarea fermierilor pentru cordoane de protecţie în jurul fermelor de 10 km, în care să fie ucişi preventiv porcii şi mistreţii.
Speram să îşi asume şi preşedintele ANSVSA, domnul Brănescu, să mergem şi noi măcar în ceasul cel din urmă în faţa bolii şi nu pe urmele ei, să numărăm focarele şi... atât!
De măsuri urgente avem nevoie domnilor, să salvăm fermele mari de suine peste 20.000 de capete. Nici măcar nu sunt multe, 10 sau 11. Într-o comună nu sunt mai mult de 200-300 de porci, costă mai puţin bugetul decât despăgubirile pentru fermele mari.
Noi nu facem politica, sau mai bine spus facem politica fermierilor, care vor să muncească decent într-o ţară normală. Şi nu ne cântărim munca în voturi.
Măsura cordonului preventiv de 10 km a fost discutată de acum 7-8 luni, ni s-a promis că vor fi luate măsuri. Dar am fost duşi cu vorba, aproape un an. Iar acum, factorii de decizie se ocupă numai de campanie, de voturi. Noi nu avem decât muţenie şi telefoane închise.
În celelalte state UE se acţionează pentru măsuri rapide, cordonul preventiv de 10 km se aplica în jurul fermelor de reproducţie şi îngrăşare şi zeci de mii de porci, mistreţi, au fost ucişi.
România nu a luat o asemenea măsură de peste un an, perioadă în care s-au plătit milioane de euro de la buget pe ferme închise şi dezinfectante.
Oare ce se urmăreşte?
Eradicarea pestei sau prelungirea ei?
Ni se pare inadmisibil ce se întâmplă astăzi!
Gândiţi-vă că mâine toată România va fi roşie. Şi nu vă vor ierta generaţii întregi pentru ce distrugeţi acum.
În numele
Consiliul Director ACEBOP,
Dr. Mary Pană, medic veterinar.
sursa foto: Pro TV