Agricultura țărănească se află înainte de colaps, scriu experții agricoli din partea Verzilor din Parlamentul European, precum și din parlamentele regionale și naționale într-o lucrare despre politica agrară comună.
Partidul german Die Grünen/Verzii a avertizat că este necesară o schimbare a direcției în ceea ce privește măsurile de sprijin în agricultură.
Redirecționarea fondurilor din Pilonul I către Pilonul II
O mare parte din vină îi revine sprijinului din partea statului, care se pliază numai pe interesele întreprinderilor agroindustriale mari, au explicat experții Verzilor. Ei au cerut Guvernului german să utilizeze beneficiile sprijinirii fermelor care lucrează ecologic și durabil din Politica Agrară Comună (PAC). Statele membre UE pot decide, în anumite limite, cum să folosească ajutoarele la nivel național.
Supraproducția axată pe exporturi ieftine trebuie să înceteze. Avem nevoie de calitate, de piețe corecte și de prețuri care exprimă adevărul din punct de vedere ecologic, social și economic, au conchis experții Verzilor.
Ei au cerut, printre altele, redirecționarea fondurilor din primul pilon al PAC către cel de-al doilea pilon, prin care se finanțează măsuri ce vizează calitatea. Unele dintre aceste măsuri reduc poluarea sau situează circuitele economice țărănești pe o bază orientată spre viitor.
Verzii au cerut de la Guvern ca o parte mult mai mare din primele de bază plătite direct agricultorilor să se concentreze pe așa-zisele prime hectare și astfel să se reducă avantajele unităților mai mari, privilegiate de măsurile de susținere oferite anterior.
NU este în regulă ca 20% din ferme să primească 80% din subvenții!
Prețurile unor produse precum laptele și carnea de porc au scăzut dramatic din cauza supraproducției. Mulți agricultori își văd amenințată existența. Conform datelor Verzilor, veniturile din agricultură au scăzut anul trecut cu 36 la sută.
Una din cauzele supraproducției actuale este, printre altele, închiderea pieței rusești pentru exportul produselor agricole europene, fapt datorat multiplelor sancțiuni de ambele părți. Pe lângă aceasta, un rol important îl joacă și alți factori, cum ar fi reducerea cererii de pe piețele emergente precum și eliminarea cotelor de lapte în UE. Verzii pledează și pentru reguli mai dure privind protecția animalelor, aceasta fiind tot o măsură de depășire a crizei.
În cazul pieței cărnii de porc, o adaptare a pieței și o revenire a prețurilor pot fi realizate și prin reglementări mai stricte privind creșterea animalelor. Zece la sută mai mult spațiu pentru un porc înseamnă cu zece la sută mai puțină producție, au explicat experții.
Avem șansa de a îmbunătăți sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii, a explicat expertul în agricultură din partea grupului parlamentar al Verzilor, Friedrich Ostendorff.
O împărțire corectă a ajutoarelor pentru agricultură este necesară. Nu este în regulă ca 20 la sută din ferme să primească 80 la sută din totalul fondurilor. Toate posibilitățile actuale de a îmbunătăți măsurile PAC la nivel național ar trebui folosite și nu să așteptăm reforma PAC din anul 2020, au conchis Verzii.
(sursa: agrarticker.de)