România poate deveni una dintre ţările exportatoare de produse agroalimentare şi cereale şi ar putea reintra pe piaţa europeană cu legume şi fructe, aşa cum a fost în anii 1970-1980, a declarat, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.
„Din punct de vedere al exporturilor, aş dori ca România să nu discute despre o piaţa simplă internă, ci România să fie prezentă pe piaţa internaţională cu produse agricole. A intra în clubul exportatorilor de grâu nu este o treabă simplă, la nivel mondial. Acesta este un club format de peste 100 de ani, cu ţări exportatoare şi cu ţări consumatoare. România a fost, de obicei, o ţară exportatoare, cu întreruperile unor politici neghioabe în agricultură. Am putea reintra pe piaţa europeană cu legume şi fructe, aşa cum am fost în anii 1970-1980”, a spus Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a subliniat că este important să fie atrase fonduri europene în sectorul agricol, apreciind că rezultatele bune din agricultură în acest an s-au datorat şi finanţărilor europene.
Acesra a mai spus că agricultura are bugetul fixat pe 2011-2012-2013, iar stabilitatea susţinerii fermierilor din bugetul naţional va continua cel puţin la nivelul financiar al anului trecut. „Avem resurse financiare pentru a continua subvenţia destinată creşterii animalelor, iar zilele trecute am reuşit să obţinem aprobarea UE pentru pachetul de măsuri pentru bunăstare, la porci şi pasăre. Deoarece nu erau alte proceduri de a veni în sprijinul celor care investesc, vom continua investiţiile şi în acest an pentru a aduce agricultura în ceea ce înseamnă situaţia economică generală a ţării. Se pare că agricultura va aduce un procent în PIB şi în ceea ce înseamnă creşterea economică. Acum, în portul Constanţa sau spre port sunt aproape 500.000 de tone de grâu care merg spre export”, a afirmat ministrul agriculturii.
Valeriu Tabără a reiterat şi ideea înfiinţări unei burse a cerealelor, care ar putea opera la Galaţi sau Brăila.
sursa: Agerpres