ALBINA ROBOT ȘI POLENIZARE CU BALOANE DE SĂPUN. Oamenii de știință japonezi au polenizat cu succes o livadă de peri folosind baloane de săpun! În ultimii ani, cercetările s-au axat pe identificarea polenizatorilor alternativi pentru plantele agricole, deoarece populaţiile insectelor polenizatoare se află în continuă scădere. Astfel, oamenii de ştiinţă au avansat proiecte privind realizarea albinelor-robot şi a dronelor minuscule care într-o zi ar putea să înlocuiască coloniile de albine.
Un grup de cercetători japonezi de la Institutul de Științe și Tehnologii Industriale Avansate (AIST) au demonstrat că bulele din spumă de săpun pot fi folosite cu succes la polenizarea florile pomilor fructiferi.
Potrivit unui studiu publicat recent în iScience, cercetătorii au reușit să livreze boabe de polen fără a dăuna florilor într-o livadă japoneză.
"Pare oarecum fantezie, dar bula de săpun este pe deplin funcțională, permite polenizarea eficientă a florilor și asigură aceeaşi calitate fructelor ca şi în cazul unei polenizări convenționale. În comparație cu alte tipuri de polenizare la distanță, bulele de săpun funcționale au o potențialitate inovatoare și proprietăți unice, cum ar fi livrarea eficientă și convenabilă a boabelor de polen la florile țintă și o flexibilitate ridicată pentru a evita deteriorarea acestora”, a declarat cercetătorul Eijiro Miyako, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii au realizat o soluție de săpun în care a inclus boabele de polen şi cu ajutorul unui pistol cu bule “s-a tras” asupra florilor într-o livadă de pere. Fiecare balon conținea în jur de 2.000 de boabe de polen.
Într-un alt experiment, au încărcat o dronă controlată prin GPS cu soluția cu bule și au testat-o pe crini falşi. Japonezii au descoperit că bulele au reușit în proporţie de 90 la sută să ţintească florile vizate.
Cercetătorii recunosc limitele proiectului, deoarece baloanele de săpun nu vor fi eficiente pe vreme nefavorabilă: atunci când plouă sau bate vântul.
Polenizatorii joacă un rol important în agricultură, întrucât aproximativ 30% din produsele alimentare cultivate în întreaga lume depind de ei.
Sursa: ModernFarmer.com