Adama
Vinasa Rompak

PNVV vrea acciză zero pentru vinurile spumante

Publicat: 18 septembrie 2014 - 19:10
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România a pierdut aproximativ 25 de milioane de euro anual prin aplicarea unei accize majorate la băuturile spumante realizate pe bază de vin, în acest context Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) solicitând autorităţilor stabilirea unei accize zero pentru vinurile spumante.

"Piaţa s-a dus în cap din anul 2010 şi am ajuns de la circa 27 de milioane de euro acciză încasată pe băuturile intermediare la circa un milion de euro. Prin creşterea accizei, se viza creşterea încasărilor, dar noi am pierdut vreo 25 de milioane de euro anual. Pierdem şi oportunitatea valorificării vinului ca materie primă, dar pierdem şi locuri de muncă. Toate ţările cu tradiţie în cultivarea viţei de vie şi în producerea vinului au acciza zero la băuturi spumante", a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin a închis capacităţile de producţie din România alegând varianta achiziţiei din alte state comunitare şi comercializarea produselor în România.

Apreciem că reducerea nivelul accizei pentru această categorie va încuraja investiţiile, producţia şi consumul moderat, ceea ce va genera încasări superioare la bugetul de stat", a adăugat Gheorghe. Acesta a precizat că de la momentul creşterii cu 250% a accizei la băuturi intermediare la 1 iulie 2010, până la 175,74 euro/hectolitru, a şasea ca valoare din Europa, producţia s-a prăbuşit cu 97% faţă de nivelul anterior, la fel şi încasările bugetare din accize.

Potrivit reprezentantului PNVV, toate ţările producătoare de vinuri din UE au acciza zero atât la vinuri, cât şi la spumante, respectiv 11 state, între care: Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, excepţie făcând Franţa care are o taxa la vinurile liniştite de 3,72 euro/hectolitru, respectiv 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente. Este vorba de băuturi intermediare pe baza de vin, care conţin minimum 50% vin şi maximum 15 grade alcool (bitter, vermut, florio etc).

"România ocupă locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene. În anul 2004, am convins Guvernul României să stabilească nivelul accizei la valoarea zero numai pentru vinurile liniştite, obţinând promisiunea că în viitor se va elimina acciza şi pentru vinurile spumante. Nivelul actual de accizare pentru vinurile spumante este de 36,26 euro/hectolitru, iar media producţiei este de 30.000 hl/an, ceea ce generează la bugetul de stat o colectare din accize doar de circa 1 milion de euro/an.

"Statul român pierde astăzi circa 25 milioane de euro/an din cauza evoluţiei ascendente a cotei accizei, la care se adaugă TVA şi alte taxe. Oferta este acoperită în piaţă de ţuică şi distilate cu tărie alcoolica mică obţinute în gospodarii individuale ţărăneşti sau de produse de contrabandă, unele cu risc major de siguranţă alimentară", a mai spus directorul general al PNVV.

Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 1197 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Comisia pentru agricultură din CD solicită o comisie de anchetă privind vinurile falsificate

Comisia pentru agricultură din CD solicită o comisie de anchetă privind vinurile falsificate

O solicitare privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă referitoare la piaţa românească a băuturilor fermentate a fost fost lansată marţi de membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor (CD), în cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurate în judeţul Vrancea.

Peste 700 de vinuri au fost înscrise în concursul IWCB 2014

Peste 700 de vinuri au fost înscrise în concursul IWCB 2014

În acest an, numărul total de probe înscrise în concursul International Wine Contest Bucharest 2014 este de 719, în creştere cu 33% faţă de anul trecut.

Vinurile româneşti au luat aur la salonul „Concours Mondial de Bruxelles 2014”

Vinurile româneşti au luat aur la salonul „Concours Mondial de Bruxelles 2014”

Vinurile româneşti au obţinut nouă medalii de aur şi 11 de argint, la „Concours Mondial de Bruxelles 2014”, una dintre cele mai importante competiţii mondiale de vinuri şi degustare.

Vinuri premiate la Concursul Naţional de Vinuri VINVEST, ediţia a 9-a

Vinuri premiate la Concursul Naţional de Vinuri VINVEST, ediţia a 9-a

În cadrul Salonului VINVEST de la Timişoara, în parteneriat cu ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România) a avut loc şi cea de a 9-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST 2014 Timişoara.

Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a IX-a

Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a IX-a

În perioada 9-10 aprilie 2014 va avea loc cea de-a IX –a ediție a Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice la Centrul Regional de Afaceri Timișoara.

70% din vânzările de vinuri Domeniile Ostrov de Valentine's Day și Dragobete au venit din HoReCa

70% din vânzările de vinuri Domeniile Ostrov de Valentine's Day și Dragobete au venit din HoReCa

În luna februarie a acestui an, producătorul de vinuri Domeniile Ostrov a înregistrat afaceri de peste 1 milion de lei, în creștere cu aproximativ 15% față de perioada similară a anului trecut. 

Salonul Internațional de Vinuri - VINVEST Timișoara 2014

Salonul Internațional de Vinuri - VINVEST Timișoara 2014

VINVEST Timișoara, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură împreună cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România organizează cea de-a 11-a ediție a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST, care va avea loc în perioada 11-13 aprilie 2014, la Centrul Regional de Afaceri Timiș.

Vinurile din Republica Moldova, acces liber pe piața europeană de la 1 ianuarie 2014

Vinurile din Republica Moldova, acces liber pe piața europeană de la 1 ianuarie 2014

Pe data de 25 septembrie 2013 Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede și crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare (DCFTA). 

Vinurile româneşti la curtea Comisiei Europene

Vinurile româneşti la curtea Comisiei Europene

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) şi Romalimenta au reunit producători de vinuri, mezeluri şi brânzeturi româneşti în cadrul evenimentului organizat de Ministerul Agriculturii la sediul Comisiei UE, în data de 28 noiembrie a.c. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
taranul raman
|
09. 20, 2014. Saturday 08:27

Ne conduc niste neaveniti,parlit,spagari certati cu scoala si care nu au habar despre guvernare.Astia si cei dinaintea lor fac afaceri sovietice:fura vodca,o vand ieftin ca sa-si cumpere de baut.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii