ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Scandal pe piaţa vinului: PNVV acuză Jidvei, Ministerul Agriculturii răspunde

Publicat: 24 august 2011 - 22:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
PNVV acuză Jidvei de falsificarea vinurilor. Ministerul Agriculturii: Controlul oficial arată că vinurile sunt autentice

Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), ”organismul guvernamental abilitat în executarea controalelor oficiale pentru asigurarea calităţii şi conformităţii produselor vinicole destinate consumului uman”, a aflat după apariţia unor articole în presă că unele vinuri produse de Jidvei ar putea fi falsificate prin adăugarea de zahăr din sfeclă şi de apă, însă analizele oficiale ale probelor prelevate de ISCTV din loturile incriminate au arătat că vinurile sunt autentice, precizează Ministerul Agriculturii.

Potrivit unor articole de presă publicate în ultima lună, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a sesizat Ministerul Agriculturii, la începutul lunii iunie a.c., cu privire la faptul că o parte din vinurile produse de Jidvei SRL ar încălca grav normele de producere a vinurilor.

Documentele care susţin această sesizare ar fi rezultatele analizelor comandate de PNVV la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI  din Râmnicu Vâlcea şi la un laborator din Franţa - Eurofins Analitic pentru vinurile Jidvei Muscat Ottonel, Crăiţa Transilvaniei, Fetească Regală şi Sauvignon Blanc, rezultate care au indicat prezenţa alcoolului de origine neviticolă şi a apei exogene în compoziţia vinurilor.

Sesizarea a fost retrimisă de PNVV Ministerului Agriculturii la sfârşitul lunii iulie a.c., după ce reprezentanţi ai ministerului le-au spus celor de la PNVV, care aşteptau un răspuns oficial, că documentele nici nu există, de fapt, la minister.

sticle-de-vin_b

Într-un drept oficial la replică transmis către agentia.org, care a publicat inclusiv date din raportul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ISCI) Râmnicu Vâlcea, ISCI se apără afirmând că Institutul şi-a făcut doar treaba şi doar a analizat probele, care au fost prelevate de PNVV, care este responsabil de autenticitatea acestora, dar şi că rezultatele se referă doar la probele analizate, fără să poată fi trase concluzii generalizatoare asupra producătorului, a unor loturi sau a mărcii. Institutul precizează, de asemenea, că rezultatele analitice sunt confidenţiale, nefiind permisă publicarea lor.

Ministerul Agriculturii: Datele prezentate în presă nu sunt rezultatele controalelor oficiale

„Conform prevederilor articolului 39 din Legea nr. 244/2002, a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, republicată, Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) este organismul guvernamental abilitat în executarea controalelor oficiale pentru asigurarea calităţii şi conformităţii produselor vinicole destinate consumului uman având obligaţia de a asigura supravegherea aplicării legii în realizarea producţiei de struguri, de vinuri şi a altor produse vitivinicole.

Cu referire la comunicatele apărute în presă referitoare la vinurile produse de SC Jidvei SRL, menţionăm că informaţiile făcute publice nu sunt rezultatul controalelor oficiale desfăşurate de autorităţi cu competenţe în acest domeniu, cu respectarea procedurilor legale, orice speculaţie rămânând în responsabilitatea celor care lansează astfel de afirmaţii menite a induce neîncrederea consumatorului în vinurile autentice  româneşti”, precizează Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat oficial.

ISCTV, organismul de stat pentru control în domeniul vinicol, a aflat după apariţia articolelor din presă că o parte din vinurile Jidvei ar putea fi falsificate şi a făcut un control oficial

„În ceea ce priveşte rezultatele analitice emise de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ISCI) Râmnicu Vâlcea, precizăm că ISCTV a luat cunoştinţă de existenţa acestora ulterior momentului apariţiei lor în presă.

Drept urmare, au fost iniţiate acţiuni de prelevare de probe din loturile menţionate în articolele de presă respective pentru verificarea conformităţii acestora”, se mai afirmă în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Rezultatele controlului oficial arată că vinurile Jidvei incriminate de fals sunt autentice

„Probele au fost transmise către unul dintre laboratoarele oficiale pentru controlul calităţii vinurilor, abilitat în efectuarea de analize izotopice iar rezultatele oficiale obţinute în baza analizelor de laborator au demonstrat că vinurile provenite din loturile respective au parametrii specifici vinurilor autentice, infirmând informaţiile apărute în presă”, este verdictul Ministerului Agriculturii, care, mai precizează că, „pentru mai multă transparenţă, la solicitarea operatorului economic (SC Jidvei SRL), rapoartele de încercare ale acestor vinuri vor fi făcute publice”.

ISCTV a demarat mai multe controale. Neregulile din piaţa vinicolă nu sunt reprezentative pentru vinul românesc, susţine Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii mai susţine şi că ISCTV a iniţiat o serie de verificări în colaborare cu alte autorităţi cu atribuţii de control precum Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliţiei Române - Departamentul de Investigare a Fraudelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, dar nu precizează producătorii vizaţi de aceste controale.

„În cursul acestor acţiuni au fost prelevate probe de vin ce au fost transmise spre analiză laboratoarelor cu competenţe în efectuarea de determinări specifice, pentru identificarea unor practici oenologice interzise (adaos de apă, zahăr, alcool, coloranţi, îndulcitori, potenţatori de gust şi aromă etc.).

În situaţia depistării unor neconformităţi sub aspect calitativ care intră sub incidenţa codului penal, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru efectuarea de cercetări specifice. Trebuie menţionat faptul că situaţiile de neconformitate identificate în piaţa vinului în cadrul controalelor oficiale efectuate de ISCTV în exercitarea atribuţiilor legale nu se pot aprecia ca fiind reprezentative pentru imaginea vinului românesc”, se mai afirmă în acelaşi comunicat al ministerului.

Ministerul Agriculturii afirmă că sprijină iniţiativele asociaţiilor de producători pentru promovarea vinurilor autentice şi o piaţă vinicolă corectă, dar se scuză că nu deţine competenţe pentru combaterea evaziunii fiscale

„Pe de altă parte, MADR susţine iniţiativa asociaţiilor de producători reprezentative ale căror demersuri vizează promovarea unui model de calitate care să potenţeze imaginea vinului românesc şi să asigure menţinerea specificităţii şi autenticităţii vinurilor. Deşi MADR nu deţine competenţe pe linia combaterii evaziunii fiscale, apreciază poziţia comună a asociaţiilor şi organizaţiilor de producători faţă de fenomenele care perturbă organizarea pieţei vinicole şi participă activ la acţiunile desfăşurate de autorităţile cu rol în diminuarea infracţionalităţii şi instituirea unui climat concurenţial loial în acest domeniu”, afirmă ministrul Agriculturii, prin comunicatul remis de instituţia pe care o conduce.

PNVV are 49 de membri care deţin peste 60% din comerţul cu vinuri din România. SC Jidvei SRL nu este membru PNVV

Potrivit informaţiilor oficiale publicate de PNVV, Patronatul are 49 de membri dintre cei mai importanţi producători, importatori şi exportatori de vin din România, precum şi societăţi comerciale din industria conexă şi deţine, prin membrii săi, peste 60% din comerţul cu vinuri din România. SC Jidvei SRL nu este membru al PNVV.

PNVV nu a transmis, deocamdată, un punct de vedere oficial în legătură cu acest subiect. Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului, a confirmat pentru cotidianul Puterea că PNVV a depus sesizările la Ministerul Agriculturii, dar a precizat că Patronatul va face public un punct de vedere doar după ce va primi un răspuns din partea ministerului.

 

Vizualizat: 4985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii