SUBVENȚII, COMISIA EUROPEANĂ. Bugetul pentru plățile directe care li se vor plăti fermierilor români pentru 2016 este deja stabilit. Comisia Europeană a aprobat și rata de ajustare a acestor plăți directe din agricultură. De la ce sumă acordată unui fermier intervine această rată de ajustare? Iată DETALIILE pe care trebuie să le cunoască fermierii români!
Comisia Europeană a stabilit un buget de 44.146.000.000 de euro pentru plata subvențiilor agricole acordate fermierilor europeni pentru anul 2016, exercițiul financiar 2017. Ca să înțeleagă tot agricultorul, acești bani urmează să fie plătiți fermierilor din statele membre în Uniunea Europeană în anul 2017. Firește, cu excepția avansului din plățile directe care poate fi plătit agricultorilor în perioada 15 octombrie 2016-30 noiembrie 2016. Decizia de acorda acest avans depinde însă de fiecare stat membru în parte.
Din acest buget total, României îi revine 1.813.795.000 de euro, cu 183.906.000 de euro mai mult prin comparație cu plafonul național alocat țării noastre pentru 2015, care a fost de 1.629.889.000 de euro. Deci, peste 1,8 miliarde de euro ar urma să fie împărțite fermierilor români în anul 2017 pentru subvențiile aferente campaniei de plăți 2016. Care este rata de ajustare și de la ce sumă acordată unui fermier intervine aceasta?
Ținând cont de faptul că statele membre au posibilitatea de a efectua cu întârziere plățile către fermieri în afara perioadei regulamentare de plată aplicabile în cazul plăților directe și că rata de ajustare în temeiul disciplinei financiare variază de la un an calendaristic la altul, cuantumul plăților directe care trebuie să fie acordate fermierilor nu trebuie să fie afectat de disciplina financiară în mod diferit, în funcție de momentul în care statele membre efectuează plățile către fermieri.
Prin urmare, pentru a se garanta tratamentul egal al fermierilor, rata de ajustare ar trebui aplicată doar la valoarea plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor pentru cererile de ajutor depuse în anul calendaristic 2016, independent de momentul în care sunt efectuate efectiv plățile către fermieri. Rata de ajustare pentru plățile directe ar trebui să se aplice numai plăților directe care depășesc 2.000 de euro, scrie într-o propunere de regulament formulată de Parlamentul European.
Pe 14 iulie 2016, Comisia Europeană a discutat propunerea și a decis printr-un regulament următorul lucru: cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2.000 de euro pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2016 se reduc cu o rată de ajustare de 1,366744 %.
Valoarea rezervei pentru situații de criză în sectorul agricol, prevăzută a fi inclusă în proiectul de buget al Comisiei pentru 2017, se ridică la 450,5 milioane euro în prețuri curente. Primele estimări ale creditelor bugetare pentru plățile directe și pentru cheltuielile legate de piață au arătat că nu este probabil să se depășească soldul net disponibil pentru cheltuielile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2017. Prin urmare, reducerea totală care rezultă din aplicarea disciplinei financiare se ridică la 450,5 milioane euro.
Aplicarea ratei de ajustare va duce la reducerea cuantumului plăților directe pentru liniile bugetare care acoperă cheltuielile aferente cererilor de ajutor depuse de fermieri pentru anul calendaristic 2016 (exercițiul financiar 2017). Iată la ce scheme de plată se aplică aceste reduceri și valorile estimate ale reducerii:
Plăți redistributive – 43,2 milioane de euro
Schema unică de plată pe suprafață – 17,2 milioane de euro
Plata pentru practici agricole benefice de mediu și climă, plata pe înverzire – 198,4 milioane de euro
Plata pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale – 130,8 milioane de euro
Schema pentru micii fermieri – 47,1 milioane de euro.
(Sursă: Comisia Europeană, DG Agri, Parlamentul European, Consiliul European Regulamentele UE în vigoare)