Reuniunea Regională a Experţilor în Zootehnie, desfăşurată la Iaşi, în perioada 12-13 ianuarie 2015, s-a încheiat cu o sumă de propuneri înaintate Ministerul Agriculturii, referitoare la clarificări şi simplificări ale legislaţiei care reglementează activitatea şi organizarea fermelor mici.
În centrul dezbaterilor s-au aflat două probleme concrete: prima - statutul şi perspectivele fermelor familiale, iar a doua - distanţele minime faţă de locuinţe, la care pot fi amplasate fermele zootehnice.
Câte ordonanţe, atâtea contradicţii
Fermieri şi specialişti în domeniul creşterii animalelor au dezbătut timp de două zile mai multe aspecte legate de statutul fermei ţărăneşti, considerată fermă de familie, dar care, se pare, „beneficiază” de o legislaţie ambiguă şi chiar contradictorie. ”Legislaţia naţională este contradictorie, inclusiv cu cea europeană, în privinţa dimensiunii fermelor. Chiar şi măsurile pentru proiectele fermei familiale promovate prin PNDR-ul nostru, în speţă cele pe creşterea păsărilor, contravin reglementărilor europene. De ce? Aceste proiecte se referă la un efectiv de 4000 de capete găini ouătoare, iar OUG 108/27.06.2001 privind exploataţiile agricole, la Cap. II - «Dimensionarea exploataţiilor agricole», art. 5 - (1), specifică faptul că pentru exploataţiile cu găini ouătoare efectivul minim trebuie să fie de 2000 de capete, iar la păsări pentru carne - 5000 de capete”, atrăgea atenţia Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări pentru Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.
Specialistul precizează că, potrivit aceleiaşi Ordonanţe, „exploataţiile agricole cu dimensiuni sub limitele prevăzute la art. 5 alin. (1) sunt exploataţii agricole familiale. Dacă legea spune că exploataţia sub 2000 capete găini ouătoare este fermă familială, atunci cum poţi promova proiecte cu o capacitate de 4000 de capete pentru aceste tipuri de ferme? Mai mult, standardele de bunăstare la păsări se aplică pentru efective de la 350 capete găini ouătoare şi de la 500 capete pentru puii de carne. Observaţi, aşadar, că aici vorbim de o altă dimensiune minimă a efectivului pentru fermele familiale”, atenţionează Leonard Stafie.
Pe de altă parte, la Iaşi, a fost adusă în atenţie şi problema unor prevederi legislative naţionale contradictorii, cu privire la aceiaşi categorie de ferme..., de familie. „De exemplu, OUG nr. 43/15.05.2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului fermierilor la finanţare arată că dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă între 2 şi 50 UDE (unitate de dimensiune economică). Dacă vom concretiza pe creşterea păsărilor, conform OUG nr. 43, ferma familială trebuie să aibă între 568 capete (2 UDE) şi 14.204 capete (50 UDE) găini ouătoare, iar conform OUG 108/27.06.2001, ferma familială trebuie să deţină sub 2000 capete (6,5 UDE). Nu vi se pare ceva în neregulă?”, întreba (retoric?) specialistul ieşean.
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2015!