Eliminarea sistemului actual de cote de producție de zahăr va începe la data de 30 septembrie 2017 (conform Reg UE 1308/2013 din 17 decembrie 2013), fapt ce va afecta peste 100 de fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr din punct de vedere economic.
Un studiu recent realizat de către Comisia Europeană „Perspectivele pentru piețele și veniturile agricole în UE-2013-2023” arată că prețul zahărului în UE ar putea scădea până la 408 euro/tonă, atunci când piața va fi complet liberalizată, scădere care va avea un efect direct asupra locurilor de muncă din UE.
Fond specific de 250 de milioane de euro
În acest context, Laurențiu Rebega, membru în Parlamentul European, susține prezentarea amendamentului în sesiunea plenară de la Strasbourg (20/24 octombrie 2014) prin care se solicită crearea unui fond specific de 250 de milioane de euro, pentru anul 2015, cu scopul de a regândi modelul de business din sectorul zahărului. „Acest fond va putea să atenueze impactul social și de mediu din sectorul zahărului, creat de decizia de a elimina cotele de zahăr începând cu anul 2017. Acest fond va fi utilizat pentru continuarea procesului de remodelare a sectorului în raport cu cerințele pieței și pentru a proteja investițiile realizate de producători atât în domeniul sfeclei de zahăr cât și în industria de rafinare”, se arată într-un comunicat al parlamentarului european.
Acesta reaminteşte că „eliminarea sistemului de cote a fost anticipată cu trei ani, spre deosebire de propunerea inițială a Parlamentului European în cadrul negocierilor reformei PAC 2013 (Parlamentul European ceruse ca eliminarea sistemului de cote pentru acest sector sa fie în anul 2020)”.
Astfel, perioada de timp pe care producătorii de zahăr o aveau la dispoziție pentru a se adapta la noul context a fost redusă considerabil, majorând însă riscul unor consecințe socio-economice grave, atât pentru sectorul agricol, cât și pentru cel industrial.