PRODUSE TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI! Primăria Baia Mare a creat în piețe spații speciale, cu vitrine frigorifice, unde fermierii, crescători de animale, pot să-și vândă produsele din ferme. Pe timpul verii, primăria a venit cu o altă idee pentru fermieri, și anume piața mobilă, organizată în cartierele unde nu funcționează o piață.
Produsele lactate şi derivatele autohtone vor putea fi comercializate în târgurile de produse tradiţionale şi pe piaţa organizată la standuri special amenajate, a declarat, luni, preşedintele onorific al Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş, Ioan Tătăran.
"Laptele, dar şi o gamă variată de produse derivate - unt, brânză, smântână, iaurt, lapte bătut, brânză de oaie - se vor putea comercializa la standuri special amenajate pe piaţa organizată, dar şi la târgurile organizate de fermieri (...) Toate produsele sunt certificate şi provin din producţia fermierilor, însă comercializarea acestor bunuri se va face cel puţin în târgurile tradiţionale, de două ori pe săptămână, în zilele de vineri şi sâmbătă. Produsele lactate autohtone sunt foarte apreciate şi căutate de locuitorii municipiului Baia Mare, iar primăria locală ne-a oferit un spaţiu special pentru acest gen de comerţ", a spus Ioan Tătăran.
Potrivit acestuia, produsele sunt comercializate direct de fermieri şi prea puţine ajung în magazinele alimentare.
"Toate produsele sunt comercializate direct de fermieri, iar cumpărătorul interesat are posibilitatea să afle mai multe detalii despre produs, inclusiv modul de preparare. La unele produse, preţul se poate negocia când se apropie ora de închidere a târgului, dar în majoritatea cazurilor preţul produselor lactate, dar şi al altor categorii de produse alimentare, e rezonabil", a precizat Ioan Tătăran.
În cele două pieţe organizate din municipiul Baia Mare, administraţia locală a montat vitrine frigorifice pentru ca produsele să fie menţinute la o anumită temperatură, iar în târgurile organizate de asociaţie, fermierii deţin propriile vitrine frigorifice de dimensiuni reduse.
De asemenea, Primăria municipiului Baia Mare îi încurajează pe producătorii individuali şi pe fermierii asociaţi să-şi valorifice produsele în nume propriu aplicând taxe simbolice, iar în perioada verii este organizată "piaţa mobilă", cu produse de fermă în cartierele în care nu funcţionează pieţe.
La nivelul judeţului Maramureş există peste 20 de fermieri autorizaţi care produc produse lactate şi derivate şi o fabrică de lapte. Unele produse sunt oferite spre vânzare pe pieţele organizate din judeţele Satu Mare şi Sălaj.
Sursa: Agerpres