Adama
Vinasa Rompak

Piaţa laptelui se îndreaptă spre următoarea criză

Publicat: 08 mai 2023 - 09:44
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6 7   | Print | Trimite unui prieten

După ce unele fabrici procesatoare de lapte au scăzut drastic prețurile plătite către fermieri până la 40 de cenți/kg, piața laptelui se îndreaptă către următoarea criză. "Piața laptelui s-a răsturnat, semnele indică o furtună”, a declarat Albert Pröpster, președintele Consiliului de administrație al MEG Milch, despre situația actuală. Costurile de producție a laptelui, care, conform calculelor MEG Milch, au fost în medie de 47 de cenți/kg în Germania în ultimii ani - și chiar 55 de cenți/kg în sudul Germaniei - nu pot fi acoperite de prețurile actuale, în timp ce preţul mediu plătit pentru lapte a fost de 49,76 cenţi/kg, în luna martie 2023.

Preţul laptelui scade în UE

La nivel european, conform datelor publicate de Comisia Europeană, preţul laptelui este în scădere, după vârful atins în decembrie 2022. Astfel, de la 58,25 cenţi/kg în decembrie, preţul laptelui a scăzut succesiv cu cca. 4,3%/lună, în ianuarie şi februarie (55,74 cenţi/kg, respectiv 53,34 cenţi/kg). În martie scăderea preţului a fost mai accentuată (-5,5%), iar în aprilie s-a mai temperat (-3,1%), dar a scăzut până la 48,83 cenţi/kg. Totuşi, preţul mediu al laptelui s-a menţinut în luna aprilie la peste 50cenţi/kg într-o serie de state UE (Finlanda, Portugalia, România, Austria, Malta, Ungaria, Cipru, Italia, Croaţia, Spania şi Grecia).

MEG cere compensaţii financiare

Principalul motiv al dereglării pieţei este creșterea producţiei de lapte concomitent cu o scădere a cererii. MEG solicită intervenția politică cu instrumentul derogărilor voluntare de livrare, în schimbul unei compensații financiare. Acest lucru este prevăzut la articolul 219a din Organizarea comună a piețelor (OCP) din PAC. Cererea a fost făcută de MEG în „Declarația privind piața laptelui de la Munchen”, care a fost prezentată cu ocazia „Summitului laptelui de la Munchen”, la care grupul parlamentar Bündnis 90/Die Grünen din parlamentul statului bavarez a invitat numeroase asociații agricole din sectorul laptelui.

laptele da in foc_b

Şi preţul laptelui bio scade

În luna martie, în Germania, procesatorii au plătit în medie 60,5 cenți/kg pentru laptele organic produs cu ingrediente standardizate. Acest preţ a fost cu 1,2 cenți/kg mai mic decât în luna februarie, iar scăderea prețurilor continuă.

Reamintim că, în ianuarie 2023 preţul plătit fermierilor pentru laptele organic era cu 10,5 cenţi/kg mai mare decât în ianuarie 2022, în timp ce în martie 2023 diferența era de doar 6,5 cenți/kg faţă de luna similară din 2022.

Mai mult de jumătate dintre fabricile de lapte relevante din Germania și-au redus prețurile de plată în martie. În funcție de companie, laptele organic era plătit cu până la 3,9 cenți/kg mai puțin.

Vizualizat: 2094 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Atenție! Termen limită APIA plată ajutor fermieri 11 mai 2023!

Atenție! Termen limită APIA plată ajutor fermieri 11 mai 2023!

Termen limită 11 mai 2023 pentru ajutorul acordat fermierilor din sectorul vegetal! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că în conformitate cu HG nr. 352/2023, până la data de 11 mai 2023 inclusiv, primește Cereri de acordare a sprijinului financiar pentru producătorii agricoli din sectorul cereale.

Daraban (CCIR): Micii fermieri cu 3-5 ha să ia subvenții doar dacă se asociază!

Daraban (CCIR): Micii fermieri cu 3-5 ha să ia subvenții doar dacă se asociază!

Politicile guvernamentale trebuie să împingă către asociativitate, iar în agricultură, spre exemplu, ar trebui stabilit un anumit prag de la care se acordă subvenţiile, astfel încât fermierii cu trei-cinci hectare de teren să fie stimulaţi să se asocieze, a declarat joi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o conferinţă de specialitate.

Șeful APIA: Suma totală autorizată la plata subvențiilor APIA până la data de 5 mai!

Șeful APIA: Suma totală autorizată la plata subvențiilor APIA până la data de 5 mai!

Suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2022 – 05 mai 2023 este de 2,78 miliarde de euro, sumă finanțată din FEGA, FEADR și cofinanțare de la Bugetul Național, precum și prin Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI), anunță directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, într-un mesaj pentru fermieri.

Fendt se menţine în fruntea barometrului de imagine DLG

Fendt se menţine în fruntea barometrului de imagine DLG

Conform barometrul de imagine realizat de Societatea Agricolă Germană (DLG), Fendt rămâne cel mai puternic brand din sezonul 2022/2023, chiar dacă a scăzut cu aproape nouă puncte faţă de sezonul precedent. Locul al doilea este ocupat de John Deere care, chiar dacă a pierdut un punct (faţă de sezonul trecut), a recâștiga locul al doilea de la Claas la o diferență mai mică de o zecime de punct.

Ungaria interzice importul a 25 de produse agricole din Ucraina

Ungaria interzice importul a 25 de produse agricole din Ucraina

Ministerul Agriculturii din Ungaria a anunțat că va interzice importul a 25 de produse agricole și cereale din Ucraina, relatează Hirado.hu. Potrivit decretului oficial, pe lângă cereale şi oleaginoase, nu vor putea fi vândute pe teritoriul maghiar: făină, miere, ulei și carne din Ucraina. Prin aceste restricții se doreşte protejarea fermierilor şi a consumatorilor maghiari, iar măsurile vor fi în vigoare până pe 30 iunie.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii