Având în vedere faptul că ruşii au un deficit semnificativ de produse agroalimentare şi importă foarte mult, discuţiile cu oficialii ruşi, din cadrul reuniunii membrilor OCEMN, au vizat printre altele, şi cercetarea, „deoarece vor să cumpere material viticol pentru plantarea viţei de vie în anumite zone din Federaţie”, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Acesta a adăugat că numai în primele şase luni România a exportat pe piaţa rusă circa 78.000 de sticle de vin, din care vinurile Recaş au reprezentat peste 55.000 de sticle.
O bursă de cereale la Marea Neagră – subiect de discuţii la reuniunea OCEMN
De asemenea, înfiinţarea unei burse de cereale în România a fost un al subiect discutat atât cu oficialii ruşi cât şi în cadrul reuniunii miniştrilor agriculturii ai statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră. „Am ridicat această problemă în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră pentru că este foarte importantă crearea unei burse de cereale şi de plante la Marea Neagră. Deocamdată vreau să discut şi cu reprezentaţii Uniunii Europene dacă putem să facem o astfel de chestiune împreună cu Bulgaria şi să vedem care este procedura cea mai bună”, a precizat Tabără.
Ministrul Agriculturii consideră că România, Ucraina şi Rusia pot constitui la Marea Neagră acea tripletă de ţări care să îşi spună cuvântul în producţia de cereale, estimând că România ar putea, în viitor, să producă peste 30 de milioane de tone de grâu şi porumb.
Valeriu Tabără a participat, la Moscova, în perioada 7-8 octombrie 2011, la prima reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).
sursa: Agerpres