SYNGENTA
Adama

Legea privind vânzarea terenurilor agricole, prima rundă de negocieri

Publicat: 04 septembrie 2013 - 10:29
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În a doua jumătate a zilei de luni, 2 septembrie, reprezentanţii asociaţiilor profesionale din agricultură s-au pus faţă în faţă cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru a discuta propuneri pentru legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi de înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi reglementarea pieţei funciare. 

La întâlnire s-a consemnat lipsa LAPAR, în timp ce entităţi precum Agrostar sau Pro Agro s-au declarat mulţumite de discuţiile purtate. „Este o lege extrem de tehnică. Indiferent cât am explica, întotdeauna va apărea un caz particular. În sine este o măsură bună pentru agricultură. Pentru că există posibilitatea fluidizării tranzacţiilor, pentru că oamenii vor şi pot să-şi vândă terenurile şi nu putem vinde terenurile în orice condiţii, cu atât mai mult speculative. Credem că limita de 100 de hectare la care se adaugă limita de competenţă a celui care vrea să cumpere terenul sunt suficiente. Nu este tardivă această lege pentru că există îngrijorări conform cărora persoane fizice nevoiaşe ar putea să pună la vânzare terenurile către persoane fizice străine. Să nu uităm că avem 5 categorii de preemtori, deci nu cred că vom asista la o fărâmiţare dincolo de ceea ce există. Cred dimpotrivă că vom asista la o consolidare şi legea vine la momentul la care trebuia să ajungă”, a comentat Alex Jurconi, preşedintele ProAgro.

Cine vrea să cumpere mai mult de 100 ha să se constituie în persoană juridică
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a declarat la încheierea şedinţei că „măsurile pe care le luăm şi le prezentăm prin această lege sunt general valabile pentru persoanele atât române cât şi străine. Esenţa legii este reprezentată de faptul că încercăm să limităm proprietatea presoanelor fizice la 100 de hectare. Cine vrea să cumpere mai mult de 100 ha va trebui să se constituie într-o persoană juridică”.
Una din propuneri a vizat dreptul de preempţiune pentru potenţialii cumpărători ai terenurilor agricole. „Al doilea lucru care mi se pare important este stabilirea dreptului de preemţiune. Aici este important să ţinem cont de coproprietari atunci când se doreşte vânzarea unui teren, să ţinem cont de arendaşi, de tinerii până în 40 de ani şi nu în ultimul rând să ţinem cont de intenţia şi interesul pe care statul îl are pe zonele respective mai ales pe ideea de comasare a terenurilor agricole. Sunt elemente care sunt cuprinse în această lege. Intenţia noastră este ca săptămâna viitoare să discutăm şi la nivelul Guvernului legea, să o trimitem apoi Parlamentului care sunt sigur că va avea dezbateri pe marginea acestor prevederi după care până la sfârşitul anului ar trebui adoptată şi şi să intre în vigoare de la 1 ianuraie 2014”, a declarat încrezător Daniel Constantin.

Jurconi: Condiţiile de acces la cumpărarea terenurilor în România, derivate din modele similare ale legislaţiei europene
Alexandru Jurconi, preşedintele ProAgro, a declarat că „în ceea ce priveşte textul şi conţinutul legii, pe ultima sută de metri au mai apărut 3 probleme importante, dincolo de cele pe care acum majoritatea le cunoaşte. Respectiv, pe suprafeţele care conţin în interiorul terenurilor sisteme de irigaţii am solicitat să nu se execute construcţii altele decât cele aferente înfiinţării culturilor. S-a pus în discuţie eliminarea termenului de arendaşi persoane fizice pentru că acest fapt ar elimina arendaşii persoane juridice din ordinea de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole. Şi trei, s-au convenit condiţiile de acces la cumpărarea terenurilor în România, derivate din modele similare ale legislaţiei europene şi mă refer în speţă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumpărătorii persoane fizice şi destinaţia viitoare a terenurilor care urmează să fie cumpărat. Aici toţi ne-am pus de acord că 100 ha sunt mai mult decât suficiente pentru ca cineva să deţină în România, că persoana respectivă dacă vrea să facă altceva decât speculă, va trebui să aibă o competenţă pentru desfăşurarea de activităţi agricole pe teren şi că acest teren nu poate fi schimbat ca şi folosinţă pe o perioadă de timp”.

Reglarea pieţei funciare – o cerinţă pentru România
Unul dintre punctele de discuţie dintre reprezentanţii agricultorilor şi cei ai Ministerului Agriculturii a vizat şi înfiinţarea unei agenţii a statului. „Vom discuta dacă ADS va prelua această sarcină sau va fi o altă autoritate care să reglementeze piaţa funciară. Practic, cetăţeanul care va dori să vândă o suprafaţă de teren şi are un cumpărător va trebui să notifice această autoritate, care va transmite scrisori către toţi cei care sunt vizaţi de dreptul de preemţiune (coproprietar, vecini, arendaşi, persoane tinere, statul român). În 90 de zile aceştia trebuie să-şi exercite sau nu dreptul de preemţiune, după care tranzacţia se poate realiza”, a declarat Daniel Constantin.

Legea din România, posibil model pentru est-europeni
Faptul că România a făcut ieri un pas important în discutarea legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole după 1 ianuarie 2014 poate constitui un ajutor şi pentru alte state din zona est-europeană care se confruntă cu o problemă similară. „Săptămâna viitoare avem o întâlnire cu alţi colegi din zona central europeană - ţările de la grupul de la Vişegrad organizează o întâlnire extinsă în Ungaria şi au invitat şi ţările care nu participă la grupul de la Vişedrag cu statut de invitat – respectiv cele baltice, plus România, Slovenia şi Bulgaria – având ca principal obiectiv discutarea atitudinii prin care asociaţiile profesionale sau federaţiile o au faţă de administraţii cu privire la înstrăinarea terenurilor. Noi ne ducem acolo cu lecţiile făcute, şi asta este un lucru bun. În speţă, am negociat cu adminstraţia română o lege care astăzi ne convine, care poate deveni un model central european. Pentru că nu este luată o decizie în alte ţări. Sau poate au şi ei procese legislative”, a explicat Alex Jurconi.

Vizualizat: 3581 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

17 ianuarie 2025 - 19:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

Syngenta, lider în preemergență și postemergență timpurie la porumb cu noul pachet erbicid Lumax® Dual® Next

16 ianuarie 2025 - 18:34

Syngenta continuă tradiția pe poziția de lider în preemergență și postemergență timpurie la cultura de porumb odată cu lansarea pachetului erbicid Lumax® Dual® Next.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Mihai B.
|
09. 09, 2013. Monday 09:40

*Avand in vedere situatia precara a taranului roman sunt convins ca 80% din detinatorii de terenuri agricole vor renunta la ele , intrucat subventia pt. suprafete mici nu acopera decat 30% din necesar, iar termenul la care se acorda face imposibila mecanizarea terenului si recoltarea produselor!

2.
cotora ionel
|
09. 05, 2013. Thursday 18:26

am un teren in indiviziune, deci sunt cooproprietar cu alte persoane (neamuri), pot sa-mi vand partea mea de teren ?, in legislatia actuala sau cea de viitor, cum este aceasta ?

1.
My
|
09. 05, 2013. Thursday 14:29

Da,din pacate tipic Romanesc...Treaba prost facuta si doar in interesul unora,lipsa echitabilitate sau egalitate in drepturi.
Constat cu parere de rau ca persoanele fizice sunt nedreptatite si de aceasta data.
Unii au impresia ca Romania este doar a unora,va contrazic si va informez ca Romania este a Tuturor cetatenilor sai,persoane fizice sau juridice.
In primul rind legea nu trebuie sa vizeze numai persoanele fizice si poate fi denumita legea vinzarii terenurilor agricole fizice sau juridice.
In al doilea rind ce facem cu rudele de gradul 1/2 sau cu persoanele fizice care vor sa se dezvolte,prin achizitie de terenuri,vor sa faca productie si apoi sa-si faca o societate comerciala...,ce sanse mai au aceste persoane daca voi ii puneti ca ordine de preemtiune dupa arendatori si mai puneti si limita de virsta?
Ordinea corecta si echitabila a dreptului de preemtiune este urmatoarea:rudele de gradul1/2,coproprietari,vecinatati,persoane fizice fara limita de virsta,arendasi,Statul Roman si persoane fizice sau juridice straine.

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii