Adama
Vinasa Rompak

Legea privind vânzarea terenurilor agricole, prima rundă de negocieri

Publicat: 04 septembrie 2013 - 10:29
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În a doua jumătate a zilei de luni, 2 septembrie, reprezentanţii asociaţiilor profesionale din agricultură s-au pus faţă în faţă cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru a discuta propuneri pentru legea privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi de înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi reglementarea pieţei funciare. 

La întâlnire s-a consemnat lipsa LAPAR, în timp ce entităţi precum Agrostar sau Pro Agro s-au declarat mulţumite de discuţiile purtate. „Este o lege extrem de tehnică. Indiferent cât am explica, întotdeauna va apărea un caz particular. În sine este o măsură bună pentru agricultură. Pentru că există posibilitatea fluidizării tranzacţiilor, pentru că oamenii vor şi pot să-şi vândă terenurile şi nu putem vinde terenurile în orice condiţii, cu atât mai mult speculative. Credem că limita de 100 de hectare la care se adaugă limita de competenţă a celui care vrea să cumpere terenul sunt suficiente. Nu este tardivă această lege pentru că există îngrijorări conform cărora persoane fizice nevoiaşe ar putea să pună la vânzare terenurile către persoane fizice străine. Să nu uităm că avem 5 categorii de preemtori, deci nu cred că vom asista la o fărâmiţare dincolo de ceea ce există. Cred dimpotrivă că vom asista la o consolidare şi legea vine la momentul la care trebuia să ajungă”, a comentat Alex Jurconi, preşedintele ProAgro.

Cine vrea să cumpere mai mult de 100 ha să se constituie în persoană juridică
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a declarat la încheierea şedinţei că „măsurile pe care le luăm şi le prezentăm prin această lege sunt general valabile pentru persoanele atât române cât şi străine. Esenţa legii este reprezentată de faptul că încercăm să limităm proprietatea presoanelor fizice la 100 de hectare. Cine vrea să cumpere mai mult de 100 ha va trebui să se constituie într-o persoană juridică”.
Una din propuneri a vizat dreptul de preempţiune pentru potenţialii cumpărători ai terenurilor agricole. „Al doilea lucru care mi se pare important este stabilirea dreptului de preemţiune. Aici este important să ţinem cont de coproprietari atunci când se doreşte vânzarea unui teren, să ţinem cont de arendaşi, de tinerii până în 40 de ani şi nu în ultimul rând să ţinem cont de intenţia şi interesul pe care statul îl are pe zonele respective mai ales pe ideea de comasare a terenurilor agricole. Sunt elemente care sunt cuprinse în această lege. Intenţia noastră este ca săptămâna viitoare să discutăm şi la nivelul Guvernului legea, să o trimitem apoi Parlamentului care sunt sigur că va avea dezbateri pe marginea acestor prevederi după care până la sfârşitul anului ar trebui adoptată şi şi să intre în vigoare de la 1 ianuraie 2014”, a declarat încrezător Daniel Constantin.

Jurconi: Condiţiile de acces la cumpărarea terenurilor în România, derivate din modele similare ale legislaţiei europene
Alexandru Jurconi, preşedintele ProAgro, a declarat că „în ceea ce priveşte textul şi conţinutul legii, pe ultima sută de metri au mai apărut 3 probleme importante, dincolo de cele pe care acum majoritatea le cunoaşte. Respectiv, pe suprafeţele care conţin în interiorul terenurilor sisteme de irigaţii am solicitat să nu se execute construcţii altele decât cele aferente înfiinţării culturilor. S-a pus în discuţie eliminarea termenului de arendaşi persoane fizice pentru că acest fapt ar elimina arendaşii persoane juridice din ordinea de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole. Şi trei, s-au convenit condiţiile de acces la cumpărarea terenurilor în România, derivate din modele similare ale legislaţiei europene şi mă refer în speţă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumpărătorii persoane fizice şi destinaţia viitoare a terenurilor care urmează să fie cumpărat. Aici toţi ne-am pus de acord că 100 ha sunt mai mult decât suficiente pentru ca cineva să deţină în România, că persoana respectivă dacă vrea să facă altceva decât speculă, va trebui să aibă o competenţă pentru desfăşurarea de activităţi agricole pe teren şi că acest teren nu poate fi schimbat ca şi folosinţă pe o perioadă de timp”.

Reglarea pieţei funciare – o cerinţă pentru România
Unul dintre punctele de discuţie dintre reprezentanţii agricultorilor şi cei ai Ministerului Agriculturii a vizat şi înfiinţarea unei agenţii a statului. „Vom discuta dacă ADS va prelua această sarcină sau va fi o altă autoritate care să reglementeze piaţa funciară. Practic, cetăţeanul care va dori să vândă o suprafaţă de teren şi are un cumpărător va trebui să notifice această autoritate, care va transmite scrisori către toţi cei care sunt vizaţi de dreptul de preemţiune (coproprietar, vecini, arendaşi, persoane tinere, statul român). În 90 de zile aceştia trebuie să-şi exercite sau nu dreptul de preemţiune, după care tranzacţia se poate realiza”, a declarat Daniel Constantin.

Legea din România, posibil model pentru est-europeni
Faptul că România a făcut ieri un pas important în discutarea legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole după 1 ianuarie 2014 poate constitui un ajutor şi pentru alte state din zona est-europeană care se confruntă cu o problemă similară. „Săptămâna viitoare avem o întâlnire cu alţi colegi din zona central europeană - ţările de la grupul de la Vişegrad organizează o întâlnire extinsă în Ungaria şi au invitat şi ţările care nu participă la grupul de la Vişedrag cu statut de invitat – respectiv cele baltice, plus România, Slovenia şi Bulgaria – având ca principal obiectiv discutarea atitudinii prin care asociaţiile profesionale sau federaţiile o au faţă de administraţii cu privire la înstrăinarea terenurilor. Noi ne ducem acolo cu lecţiile făcute, şi asta este un lucru bun. În speţă, am negociat cu adminstraţia română o lege care astăzi ne convine, care poate deveni un model central european. Pentru că nu este luată o decizie în alte ţări. Sau poate au şi ei procese legislative”, a explicat Alex Jurconi.

Vizualizat: 3571 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Mihai B.
|
09. 09, 2013. Monday 09:40

*Avand in vedere situatia precara a taranului roman sunt convins ca 80% din detinatorii de terenuri agricole vor renunta la ele , intrucat subventia pt. suprafete mici nu acopera decat 30% din necesar, iar termenul la care se acorda face imposibila mecanizarea terenului si recoltarea produselor!

2.
cotora ionel
|
09. 05, 2013. Thursday 18:26

am un teren in indiviziune, deci sunt cooproprietar cu alte persoane (neamuri), pot sa-mi vand partea mea de teren ?, in legislatia actuala sau cea de viitor, cum este aceasta ?

1.
My
|
09. 05, 2013. Thursday 14:29

Da,din pacate tipic Romanesc...Treaba prost facuta si doar in interesul unora,lipsa echitabilitate sau egalitate in drepturi.
Constat cu parere de rau ca persoanele fizice sunt nedreptatite si de aceasta data.
Unii au impresia ca Romania este doar a unora,va contrazic si va informez ca Romania este a Tuturor cetatenilor sai,persoane fizice sau juridice.
In primul rind legea nu trebuie sa vizeze numai persoanele fizice si poate fi denumita legea vinzarii terenurilor agricole fizice sau juridice.
In al doilea rind ce facem cu rudele de gradul 1/2 sau cu persoanele fizice care vor sa se dezvolte,prin achizitie de terenuri,vor sa faca productie si apoi sa-si faca o societate comerciala...,ce sanse mai au aceste persoane daca voi ii puneti ca ordine de preemtiune dupa arendatori si mai puneti si limita de virsta?
Ordinea corecta si echitabila a dreptului de preemtiune este urmatoarea:rudele de gradul1/2,coproprietari,vecinatati,persoane fizice fara limita de virsta,arendasi,Statul Roman si persoane fizice sau juridice straine.

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii