Adama
Vinasa Rompak

Seceta ar putea crea o presiune asupra culturii de grâu şi preţului acestuia

Publicat: 04 octombrie 2011 - 09:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cazul în care seceta persistă, iar precipitaţiile nu vor cădea în perioada imediat următoare, fermierii s-ar putea reorienta către culturile de primăvară.

Astfel, este posibil ca în 2012 să se creeze o presiune pe cultura de grâu şi pe preţul grâului, însă acest lucru va depinde şi de piaţa globală, a declarat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Stelian Fuia.
„În cazul în care ploile nu apar, probabil că fermierii se vor reorienta la culturile de primăvară, respectiv porumb, floarea soarelui, secară etc., şi se va crea o presiune pe cultura de grâu şi pe preţul grâului la anul. Dar asta depinde şi de piaţa globală, pentru că nu mai suntem o piaţă izolată, încât să discutăm numai despre producţia din România”, a spus Fuia.

Grâul nu este încă serios afectat de secetă
Potrivit spuselor lui Fiua, problemele apărute la cultura de toamnă nu sunt chiar atât de mari. El a admis, totuşi, că va fi compromisă cultura de rapiţă, dacă nu va ploua în zilele următoare, însă, referitor la grâu, acesta crede că este timp suficient, dacă vor cădea precipitaţii începând cu weekend-ul următor, aşa cum au anunţat meteorologii.

Precipitaţiile vor salva cultura de grâu, dacă vor apărea în perioada imediat următoare. „Nu e chiar atât de mare problemă cu cultura - într-adevăr cultura de rapiţă probabil că este compromisă dacă nu a plouat şi nu plouă în zilele următoare. În ceea ce priveşte grâul, este încă timp suficient dacă vom avea - aşa cum s-a anunţat - din weekend ploi”, a precizat Stelian Fuia.

"2011 a fost un an agricol foarte bun"
Fuia a amintit că, pe ansamblu, anul agricol actual a fost cel mai bun din 1990 până în prezent, România raportând o producţie istorică de 22 milioane de tone de cereale şi plante tehnice.
„Anul agricol 2011 a fost un an foarte bun, cel mai bun din '90 încoace. Avem producţie istorică de 22 de milioane de tone de cereale şi plante tehnice. Probleme apar cu culturile de toamnă, având în vedere că precipitaţiile întârzie să apară şi cultura de rapiţă este aproape compromisă pentru anul următor”, a declarat preşedintele Comisiei pentru agricultură, potrivit Agerpres.

Stelian Fuia a participat, luni, la o întrevedere pe care membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi ai Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor au avut-o cu specialişti din domeniul biotehnologiilor.

Vizualizat: 3007 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Brăila: Cultura de rapiţă a fost înfiinţată doar pe 25 la sută din suprafaţa propusă

Brăila: Cultura de rapiţă a fost înfiinţată doar pe 25 la sută din suprafaţa propusă

În Brăila, cultura de rapiţă a fost înfiinţată pe mai puţin de un sfert din suprafaţa programată, respectiv pe 27.000 de hectare, din cele 133.000 ha programate pentru campania de toamnă, după cum a declarat, directorul DADR Brăila, Traian Cişmaş.

Schimbările climatice: Este momentul pentru diversificarea culturilor

Schimbările climatice: Este momentul pentru diversificarea culturilor

În faţa ameninţărilor generate de schimbările climatice care determină secete, inundaţii, paraziţi se impune diversificarea producţiilor agricole, avertizează specialiştii.

Statistic, seceta de toamnă e prezentă în opt din zece ani

Statistic, seceta de toamnă e prezentă în opt din zece ani

Prezent la „Expoziţia şi bursa de ovine Ţurcana”, organizată în localitatea Costeşti, judeţul Hunedoara, la poalele Munţilor Orăştiei, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a spus că nu se poate vorbi încă de o secetă, ploile lipsind toamna în majoritatea ultimilor ani.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii