Adama
Vinasa Rompak

Preţul grâului rămâne la „mica înţelegere” dintre producători şi procesatori

Publicat: 13 septembrie 2011 - 20:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Statul nu intervine în nici un fel pe piaţa cerealelor

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, statul ar încălca normele Uniunii Europene dacă s-ar aloca resurse financiare pentru administrarea depozitelor de cereale.

„Piaţa reglează preţurile”
La ideea de construcţie a unei societăţi, la nivel local, care să aibă contracte cu autorităţile locale pentru înfiinţarea de depozite şi să achiziţioneze marfa direct de la producători ministrul agriculturii a spus că fondurile şi organizarea sunt elementele esenţiale, dar care, ne lipsesc cu desăvârşire.

„Avem nevoie de fonduri pentru a administra o astfel de societate. Apoi, nu va funcţiona acest tip de societate, cum nu au funcţionat nici economatele. Piaţa reglează preţurile. Problema este de organizare, avem 5 milioane de tone de legume acum, de ce nu se valorifică aşa cum trebuie? Oamenii noştri nu ştiu să se organizeze. Sunt în construcţie acum depozite cu o capacitate de peste 2 milioane de tone la cereale şi peste 250.000 de depozite noi de legume şi fructe. Pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe trei categorii, toţi producătorii sunt sprijiniţi să îşi construiască depozite de legume şi fructe”, a declarat ministrul, pentru puterea.ro.

Silozurile pentru cereale – un subiect „delicat”
Potrivit ministrului Agriculturii, costurile depozitării producţiei sunt foarte mari, iar decontarea... dificil de obţinut.
„Se spune că statul trebuie să facă silozuri şi să ţină grâul pentru nu ştiu cine. (...) După privatizarea Romcereal, o treime din active au rămas la stat, au fost silozurile care au rămas pe cele mai bune puncte, porturi sau gări, care s-au dat ulterior tocmai datorită faptului că funcţionarea silozurilor era foarte scumpă la stat. Cine decontează costurile depozitării producţiei pentru primăvară? Aici este o prostie uriaşă, pentru că nici măcar nu sunt respectate regulile Uniunii Europene. Eu ies în piaţă în primăvară cu grâu, dar nu-l pot da Rompanului, trebuie să-l scoatem la licitaţie”, a spus Tabără.

Piaţa grâului nu are nevoie de intervenţii
Anul trecut s-a dovedit că nu era nevoie de nici o intervenţie pe piaţa grâului, iar acum cu atât mai mult nu este nevoie de nici o intervenţie decât în condiţiile în care eu, producător agricol, vând sub preţul pieţei.

Valeriu Tabără a subliniat că „nu suntem acum sub preţul de cost şi sub media europeană, din contră, ne situăm la un preţ aproape dublu faţă anul trecut, în această perioadă. Statul nu reglementează preţul şi nu pune povara pe producătorul român. El trebuie să vină şi să vândă în piaţă ca oricare producător din lume. (...)Chiar dacă a crescut preţul grâului, preţul pâinii nu se va majora foarte mult. (...) Dacă creşte importul este vina procesatorilor, nu statul le asigură grâul”.

În Ialomiţa grâul de vinde cu 0,60 lei/kg
În Ialomiţa „piaţa grâului este oarecum liniştită”, ne-a spus, Marin Nedu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice.

„Preţul grâului se situează în jurul valorii  de 0,60 – 0,70 lei/kg, în funcţie şi de calitatea acestuia. Cei care au nevoie de bani vând, însă majoritatea producătorilor aşteaptă. Rămâne de văzut, dacă din octombrie va începe mişcarea, odată cu exporturile”, a adăugat, Marin Nedu.

Vizualizat: 2943 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tulcea: An agricol bun pentru grâu, dar nu şi pentru rapiţă

Tulcea: An agricol bun pentru grâu, dar nu şi pentru rapiţă

Producătorii agricoli tulceni au înregistrat o producţie bună de grâu, la rapiţă rezultatele nefiind însă cele aşteptate, potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR).

Bulgarii exportă mai mult grâu decât consumă

Bulgarii exportă mai mult grâu decât consumă

Peste 99 la sută din grâul vecinilor de la sud de Dunăre a fost deja recoltat, autorităţile bulgare aşteptându-se anul acesta la o producţie de 4,6 milioane tone, cu 600 mii tone mai mult decât s-a obţinut în 2010.

România – pe locul II, ca nivel al creşterii producţiei de grâu între ţările de la Marea Neagră, după Rusia

România – pe locul II, ca nivel al creşterii producţiei de grâu între ţările de la Marea Neagră, după Rusia

România a avut cea mai mare creştere a producţiei de grâu în 2011 dintre ţările agricole cu ieşire la Marea Neagră, una din zonele recunoscute pe plan mondial ca mari producătoare de grâu.

Top 10 – Cei mai mari producători români de grâu în 2011

Top 10 – Cei mai mari producători români de grâu în 2011

Potrivit informaţiilor obţinute de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în fruntea topului celor mai mari cultivatori de grâu din ţară se află TCE 3 Brazi, controlată de familia lui Culiţă Tărâţă, care administrează 56.000 ha teren agricol în Insula Mare a Brăilei (IMB). Tărâţă a cultivat în acest an în IMB peste 28.039 ha cu grâu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii