Adama
Vinasa Rompak

Seceta actuală va majora preţul grâului în prima jumătate a anului 2012

Publicat: 25 noiembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă la recoltarea grâului fermierii spuneau că preţul acestuia este prea mic pentru a-şi valorifica recolta, acum situaţia este cu totul alta. Seceta prelungită a redus considerabil suprafeţele însămânţate cu grâu în această toamnă, ceea ce va determina o creştere a preţului în primele luni din 2012, spun fermierii.

„Am recoltat peste 1000 tone de grâu în vara lui 2011, grâu pe care l-am depozitat şi l-am vândut ulterior. În vară l-am dat cu 0,70 lei/kg, cu 0,80 lei/kg grâul de sămânţă, iar acum recent am vândut cu 0,71 lei/kg, dar preţul va creşte”, spune Doru Zbucea, fermier din judeţul Alba.

Grâul de panificaţie - minim 1 leu/kg în 2012
Fermierii care şi-au depozitat la loc sigur cerealele sunt sfătuiţi de către colegii lor de breaslă să mai aştepte, pentru că preţurile vor creşte, dată fiind şi situaţia dificilă din această toamnă, cauzată de seceta pedologică instalată în majoritatea zonelor ţării.

„Cine reuşeşte să îşi ţină grâul până în primăvara lui 2012 va avea de câştigat fiindcă preţul va fi mai mare, având în vedere că şi ceea ce s-a semănat s-a făcut în condiţii de uscăciune, fiindcă nu a mai plouat de 3-4 luni de zile. Am semănat rapiţă pe 110 hectare, dar nu a răsărit şi am reînsămânţat întreaga suprafaţă cu grâu. De asemenea, grâul semănat pe 345 ha, ce nu a germinat, nu mai are şanse pentru că temperaturile sunt deja foarte mici, iar seminţele care au germinat, s-au uscat apoi. Un grâu de panificaţie cu peste 22% gluten, deci un grâu la stas, va ajunge la cel puţin un leu, la începutul lui 2012”, a adăugat fermierul ardelean.

Culturile de soia şi floarea soarelui – alternativa fermierilor
Unii dintre fermieri au dat deja toată recolta la export. Este cazul lui Valentin Kovacs, fermier din judeţul Timiş care a vândut grâul cu 0,90 lei/kg. „Am dat întreaga recoltă la export cu preţul de 0,90 leo/kg. Dar consider că preţul se va ridica foarte tare. Şi când spun asta mă bazez pe faptul că în toamna aceasta, în zona de vest cel puţin 30% din culturile de toamnă sunt compromise, iar cutura de grâu care a răsărit se usucă. Tot din cauza lipsei de precipitaţii 10% din culturi distrug rozătoarele. Toate aceste condiţii vor împinge sus preţul grâului, undeva la 1,20 lei/kg”, ne-a declarat fermierul.

Nu există o aşa mare rezervă naţională de grâu, astfel încât preţul grâului să nu crească în 2012, spun fermierii. „România nu poate vorbi la ora actuală de stocuri mari de grâu, având în vedere cerinţele pentru export. Date fiind condiţiile din această toamnă, eu mă voi axa mai mult pe culturile tehnice anul viitor, voi cultiva soia şi floarea soarelui, pentru că la soia am avut afacere bună şi anul acesta”, a adăugat Kovacs.

Vizualizat: 8350 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cotaţia grâului la Bursa de Valori Bucureşti - dezbătută în cadrul unui seminar de specialitate

Cotaţia grâului la Bursa de Valori Bucureşti - dezbătută în cadrul unui seminar de specialitate

Suprafaţa cultivată cu grâu, producţia, raportul dintre consum şi producţie, stocurile şi exportul sunt printre informaţiile generale pe care trebuie să le cunoască un client al Bursei de Valori Bucureşti care doreşte să tranzacţioneze contractul „Grâu Panificaţie - UE Futures”, a declarat, Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB).

Dolj: Seceta a redus cu 25% suprafaţa agricolă cultivată cu grâu în această toamnă

Dolj: Seceta a redus cu 25% suprafaţa agricolă cultivată cu grâu în această toamnă

Din suprafaţa de teren agricol programată în judeţul Dolj pentru a fi însămânţată cu grâu, în toamna acestui an, circa 25% riscă să rămână necultivată, din cauza secetei care a întârziat considerabil lucrările specifice premergătoare înfiinţării culturilor agricole de toamnă.

Producţia de grâu de anul viitor - pusă sub semnul întrebării din cauza secetei

Producţia de grâu de anul viitor - pusă sub semnul întrebării din cauza secetei

Seceta din ultimele luni a afectat puternic stadiul de vegetaţie al culturilor de toamnă, iar lipsa precipitaţiilor continuă să pună sub semnul întrebării  producţia de grâu de anul viitor.

Tranzacţii futures cu grâu de panificaţie la Bursa de Valori Bucureşti, din 10 noiembrie 2011

Tranzacţii futures cu grâu de panificaţie la Bursa de Valori Bucureşti, din 10 noiembrie 2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începe, din 10 noiembrie 2011, tranzacţionarea contractului Grâu Panificaţie-UE Futures - cu activ suport preţul, în monedă unică europeană (EUR), al unei tone metrice de grâu de panificație produs în Uniunea Europeană, informează BVB.

Teleorman: Fermierii seamănă grâu şi în afara perioadei optime

Teleorman: Fermierii seamănă grâu şi în afara perioadei optime

În judeţul Teleorman semănatul grâului s-a efectuat, până la sfârşitul săptămânii trecute, pe mai mult de două treimi din suprafaţa prevăzută, de peste 171.000 de hectare, deşi cea mai importantă lucrare din campania de toamnă are în sudul ţării ca limită maximă a perioadei optime data de 10 octombrie.

Galaţi: Înfiinţarea culturilor de toamnă este întârziată de secetă

Galaţi: Înfiinţarea culturilor de toamnă este întârziată de secetă

Din cauza secetei prelungite însămânţările de toamnă sunt mult întârziate, a spus, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii