Legumicultorii din judeţul Olt, zona Ciupercenii Noi-Desa-Tunari -Smirdan-Moţăţei, organizaţi în asociaţii familiale, asociaţii nonprofit, intreprinderi individuale, persoane fizice autorizate dar şi producători individuali protestează împotriva condiţiilor de valorificare a producţiei.
Potrivit unui comunicat de înştiinţare al Asociaţiei Agroal Product, producătorii agricoli de legume în solarii şi câmp din zona Ciupercenii Noi-Desa-Tunari -Smirdan-Motatei, organizaţi în asociaţii familiale, asociaţii nonprofit, intreprinderi individuale, persoane fizice autorizate şi producători individuali protestează
“1. Împotriva: tratamentului la care sunt supuşi atunci când trebuie să-şi valorifice producţia în pieţele agroalimentare; lipsa spaţiilor în pieţe publice, ocupate în mare parte de intermediari, care în cârdăşie cu administraţia fac legea (ex. Piaţa Sibiu, Piaţa Alba-Iulia, Piaţa Deva, Piata Târgu Mureş, etc.); rezervării locurilor la tarabe (mese) în pieţe, care se face în lunile ianurie-februarie cu scopul de a se atribui unui număr restrâns de intermediari; promisiunilor MADR, rămase fără rezultate, de a reglementa comercializarea legumelor şi fructelor în pieţe, de a separa producătorii de comercianţi, cu scopul combaterii evaziunii fiscale şi fiscalizarea comercianţilor.
Credem că influenţa comercianţilor şi importatorilor de legume-fructe a avut o mare contribuţie în luarea deciziilor “promise”, inclusiv prin acte normatie supuse dezbaterii publice şi “uitate” a fi aprobate.
2. Împotriva practicilor lanţurilor de magazine, care după ce semnează contracte cu P.F.A., I.I. şi asociaţii ale producătorilor (ex. Asociaţia Agroal Product) nu derulează achiziţia produselor indigene invocând diverse motive (neîntemeiate): lipsa ambalajelor, pe care tot ei se angajează să le livreze, achiziţia numai a mărfii la standarde EXTRA, perioada neoptimă, etc.
Cu toate acestea pe rafturile magazinelor se afla marfă de import, mult mai scumpă şi sub calitatea celei indigene. Explicaţiile că, nu se asigura ritmicitate şi calitate în aprovizionare este puerilă şi urmăreşte umplerea buzunarelor intermediarilor. (…)
3. Împotriva lipsei de decizii administrative ministeriale şi guvernamentale privind sprijinul acordat agricultorilor şi în mod special a legumicultorilor, dat fiind faptul că pentru suprafeţele mici cultivate de fermieri (sub 0,5 ha) nu se primesc subvenţii; lipsei luării de măsuri privind reducerea evaziunii în sectorul legume-fructe, limitându-se numai la “controale inopinate” (care se ştiu cu 24 ore înainte) la comercianţii cu depozite sau magazine.
4. Împotriva activităţii băncilor şi IFN-urilor, care prin practici de necreditare pun fermierii pe drumuri inutile, solicitându-le fel şi fel de acte, inclusiv adeverinţa că sunt salariaţi, neluând în calcul că fermierii solicitanţi, au un Contract de producţie şi Desfacere produse, au un venit anual stabilit (cu ce oare este mai valabil un Contract de Munca, unde salariatul poate înceta activitate la iniţiativa lui sau a angajatorului fără
a ţine cont de angajementele bancare?”se arată în informarea asociaţiei.
Legumicultorii susţin că prin acest protest încearcă să facă sintagmele “produs romanesc”, “de-ale noastre” sau “bunătăţi de România” şi altele reale, să contribuie la creşterea bunăstării fermierilor/producătorilor, iar preţurile de livrare/vânzare la producător, să depăşească cheltuielile, iar preţurile din pieţe sau din supermarketuri să fie cu cel puţin 20 % mai ieftine.
Aceştia susţin că în cazul în care protestul iniţiat nu va avea ecou îşi vor manifesta nemulţumirile într-un mod mai vehement. “Dacă protestul nostru va rămâne fără rezultat, ne rezervăm dreptul de a recurge la oricare alte forme legale: miting la sediile: Guvernului, MADR, Supermarketurilor, punctul de achiziţie/depozit Poiana Mare; deplasarea pe rute stabilite cu mijloace de transport încărcate cu legume (2 tone roşii, 2 tone castraveţi, 2 tone ardei gras, 2 tone varză, 2 tone fasole verde, ldovlecei/vinete/etc.), cu viteza de deplasare de 5 km/oră, către spitale, grădinite, cămine de bătrâni şi în parcările supermarketurilor, unde vor fi oferite 1 kg. legume fiecărui doritor de a vedea calitatea şi gustul produselor noastre”, se arată în informarea protestatarilor.
Protestul se adresează: GuvernuluI României, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului de Finanţe, Supermarketurilor din România şi tuturor băncilor din România
Peste 180 de fermieri au semnat că sunt de acord cu protestul.