În primele patru luni din acest an, România a importat o cantitate de 27.589 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu aproape 72 de procente faţă de perioada similară din 2012, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit MADR, în acelaşi timp exporturile de ceapă, usturoi şi praz au fost de peste 18 ori mai mici, respectiv de numai 1.487,6 tone.
Valoarea importurilor de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz, dar şi alte legume aliacee din primele patru luni ale anului a depăşit 7,64 milioane de euro, în timp ce, în perioada similară din 2012, a totalizat 3,42 milioane de euro pentru 16.060,69 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă.
Am exportat ceapă, praz şi usturoi în valoare de 588.099 euro
Potrivit datelor ministerului, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat, în perioada menţionată, 588.099 euro, faţă de suma de 370.286 euro în primele patru luni ale anului trecut, când a fost exportată o cantitate de aproape două ori mai mică, respectiv de 800,23 tone. Atât exporturile cât şi importurile de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz, dar şi alte legume aliacee au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi extracomunitare.
În 2012, în România a fost cultivată o suprafaţă de 33.000 de hectare cu ceapă uscată, în scădere cu 3% faţă de 2011, de pe care s-a obţinut o producţie de 337.000 tone, cu 14,4% mai puţin ca în 2011. sursa: Agerpres