Adama
Vinasa Rompak

FNCR: Cartofii autohtoni se deteriorează în depozite, în timp ce noi importăm masiv

Publicat: 05 martie 2012 - 21:05
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cantităţi mari de cartofi autohtoni din recolta anului trecut încep să se deterioreze în depozite şi vor fi aruncate din cauza importurilor masive care continuă să intre pe piaţa românească, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR), Ioan Benea.

„În depozitele din întreaga ţară se află în prezent peste un milion de tone de cartofi care treptat încep să se deterioreze pentru că deja suntem în luna martie. Asta din cauza cantităţilor foarte mari de cartofi care continuă să intre pe piaţa românească ,iar ai noştri, mai buni din punct de vedere calitativ stau în depozite. Cantităţile pe care mai reuşim să le vindem la unele supermarketuri sau angrosişti se dau aproape degeaba, cu 30-40 de bani kg, iar fermierii le-au produs cu 50 de bani. Anul trecut pe vremea asta vindeam un kg de cartofi cu 1,20 lei, acum facem protecţie socială în locul statului. Suntem într-o situaţie disperată, iar acest lucru se va repercuta şi în anii viitori. În 2011 am produs integral, necesarul de cartofi pentru consumul din România, nu mai trebuiau importuri absolut deloc, dar ne-am pomenit cu foarte mulţi cartofi din afară, iar ai noştri se strică în depozite şi vor fi aruncaţi. Ce este mai grav este faptul că, această criză care nu se mai termină a lovit producătorii”, a declarat Ioan Benea.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a cartofilor importaţi sunt foarte mari, şi nu sunt buni pentru consum. Ţările din care se importă trebuiau să-i distrugă, având în vedere că diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie să depăşească dimensiunea de 8 cm.

recolta-de-cartofi_b

În judeţul Braşov s-au produs anul trecut 500.000 de tone de cartofi. Media la ha pe cele 14.000 de ha cultivate a fost de 25 de tone, dar marii fermieri au obţinut şi 40 de tone la ha, a mai spus preşedintele FNCR.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2537 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legumele timpurii s-ar putea scumpi cu 100%

Legumele timpurii s-ar putea scumpi cu 100%

Legumele timpurii din sere ar putea ieşi pe piaţă la preţuri duble, în această perioadă, din cauza pierderilor înregistrate de producători, a declarat directorul general al serelor Leoser, Cristian Rusu.

Pagube de sute de mii de euro, la Matca!

Pagube de sute de mii de euro, la Matca!

Matca pare să fie o comună bătută de Dumnezeu! În ultimii ani, urgiile cerului s-au abătut asupra aşezării şi a locuitorilor ei. Nu cu mulţi ani în urmă, au fost inundaţii care au lăsat urme adânci în gospodăriile locuitorilor.

Ce i-au cerut legumicultorii din Matca noului ministru al Agriculturii?

Ce i-au cerut legumicultorii din Matca noului ministru al Agriculturii?

În cadrul întâlnirii de la Matca, legumicultorii din comuna gălăţeană i-au cerut ministrului Agriculturii soluţii pentru diminuarea pagubelor înregistrate din cauza viscolului în spaţiile protejate (solarii) cultivate cu legume extra timpurii, care au fost distruse în proporţie de 35%, fonduri pentru proiectele declarate eligibile, dar şi o piaţă de desfacere sigură.

Şeful MADR vrea un consilier din rândul legumicultorilor mătcaşi

Şeful MADR vrea un consilier din rândul legumicultorilor mătcaşi

Aflat în localitatea Matca din judeţul Galaţi pentru a discuta la faţa locului cu fermierii care au suferit pagube din cauza vremii nefavorabile, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, le-a cerut legumicultorilor mătcaşi să propună pe unul dintre ei pentru a lucra direct sub îndrumarea sa, ca şi consilier în Ministerul Agriculturii pe acest sector.

Polonia rămâne un exportator net de legume

Polonia rămâne un exportator net de legume

Potrivit ultimelor statistici oficiale, Polonia exportă legume mai mult decât importă, însă balanţa comercială tinde să se echilibreze.

Afacerile legumicultorilor, spulberate de zăpadă

Afacerile legumicultorilor, spulberate de zăpadă

Ninsorile abundente din ultima vreme au produs pagube materiale de ordinal sutelor de mii de euro producătorilor de legume de pe raza comunei gălăţene Matca, cel mai mare bazin legumicol din România, care se întinde pe 1.500 de hectare, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
GEON
|
03. 06, 2012. Tuesday 10:33

ASA ESTE SI ASA LE TREBUIE AM ADUS DIN FRANTA CALITATE SI PRET BUN;SI CU PLATA LA 60 ZILE

1.
Simi
|
03. 06, 2012. Tuesday 08:03

Trebuie sa incetam sa ne plangem mereu de mila si sa vedem intradevar ceea ce solicita piata romaneasca , gandind strategii sustenabile de marketing pentru cartoful autohton si alte produse romanesti.A devenit un obicei ca persoanele alese sa conduca asociatiile reprezentative pentru anumite ramuri sa se planga mai mereu cand de fapt este vorba de prostul management al acestora.Au fost alesi ca sa imbunatateasca viata acestor cultivatori,dar ei se multumesc doar sa acuze dovedindu-si inca o data incapacitatea de a face lucrurile sa mearga intr-o directie buna.La fel este in majoritatea asociatilor care conduc destinele celor implicati in agricultura.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii