Adama
Vinasa Rompak

Cu toate că producţia mondială e în scădere, cartoful are un preţ mic

Publicat: 25 octombrie 2012 - 13:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În acest an, producţia mondială de cartof este în scădere. România a cunoscut una din cele mai slabe producţii din ultimele două decenii, cu 70% mai puţin faţă de anul trecut.

În acest an, producţia mondială de cartof este în scădere. România a cunoscut una din cele mai slabe producţii din ultimele două decenii, cu 70% mai puţin faţă Cu toate acestea, preţul actual al cartofului nu pare să compenseze nici în parte pierderile financiare ale producătorilor. Cartoful autohton este concurat cu succes de barabula din Polonia şi Egipt, ţări care fac legea pe tarabele româneşti.

Conform datelor estimate de USDA (Departamentul Agriculturii din Statele Unite), producţia mondială va fi mai mică în 2012 cu 4 până la 5%. La nivel mondial, recolta de cartof a scăzut, pe de o parte, din cauza reducerii suprafeţelor cultivate, iar pe de altă parte, ca urmare a randamentelor inferioare pe unitatea de suprafaţă.
La nivel global, scăderea producţiei este relativ nesemnificativă, dar la nivel regional, situaţia este diferită.

SUA vor avea o producţie mai mare ca anul trecut cu 8%, în timp ce Europa va cunoaşte o scădere cu 20-25% faţă de anul trecut. Şi aici estimările regionale sunt diferite. Ţările din Nord Vestul Europei (NEPG, adică Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda şi Belgia) estimează o scădere a producţiei cu 14-15%, în timp ce Rusia, Ucraina şi Belarus anunţă scăderi de până la 30%. Germania, de exemplu, se aşteaptă la o producţie de 10,6 milioane tone, cu 4,8% mai puţin ca anul trecut, pe o suprafaţă mai mică cu 10,6% faţă de media ultimilor cinci ani.

România a avut cea mai slabă producţie din ultimii 20 de ani
România a cunoscut în 2012 una din cele mai slabe producţii din ultimele două decenii. După părerea preşedintelui Federaţiei Nationale Cartoful din România (FNCR), ing. Ioan Benea, producţia este mai mică cu 70% faţă de anul trecut. Unele judeţe, din păcate chiar cele tradiţionale (Braşov, Harghita, Covasna), înregistrează scăderi istorice de producţie pe unele areale. Seceta cumplită din aceste zone şi arşiţa atmosferică au produs pierderi dezastruoase.

Cu toate acestea, preţul cartofului în România nu este unul de criză. Fermierii se aşteptau ca, din cauza crizei cartofului la nivel naţional, să obţină un preţ cel puţin comparabil cu cel din primăvara anului 2011, când pe toate tarabele cartoful era vedeta pe care scria 3 sau chiar 4-5 lei/kg.
Cu aceste preţuri, mulţi fermieri ar fi ameliorat pierderea financiară pe care, şi aşa, ar fi înregistrat-o, pentru că în multe ferme, chiar la o producţie totală de 10-15 tone, ponderea cartofului de calibru comercial pentru consum (peste 55 mm) nu depăşeşte 30%. Restul cartofului este mic, încolţit, puit (creşteri secundare) sau deshidratat.

În schimb, cartoful din Polonia sau cel din Egipt este frumos, mare şi ieftin. În aceste ţări, care fac legea acum pe tarabele româneşti, producţia a fost foarte mare. În Polonia, cartoful se vinde cu 20-30 zloţi/kg ambalat în saci de 15 kg, adică aproximativ 0,25 lei/kg. Adus în România, poate să fie 35-40 de bani, dar en-gross-istul îl dă din prima cu preţ dublu (0,8-1 leu/kg) şi tarabagiul îi mai adaugă 50 de bani şi iată că găsim cartof cu 1,5-2 lei/kg, frumos, mare, dar nu aşa de gustos.

Vizualizat: 2119 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii