Adama
Vinasa Rompak

Baciu: Ne vindem pământul, identitatea şi viitorul ţării

Publicat: 24 noiembrie 2013 - 15:30
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ne vindem pământul, ne vindem identitatea şi viitorul ţării. Românii proprietari de terenuri agricole „trebuie să reziste tentaţiei de a-şi înstrăina ogoarele către străini”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), referindu-se la liberalizarea pieţei funciare.

„Ne vindem pământul, ne vindem identitatea şi viitorul ţării”, a afirmat Laurenţiu Baciu, în contextul în care cetăţenii străini, persoane fizice, din Comunitatea Europeană pot cumpăra fără restricţii terenuri agricole din România începând de anul viitor.
Preşedintele LAPAR a menţionat că adus în discuţie în nenumărate rânduri problema liberalizării la vânzarea pământurilor, dar „nimeni nu a mişcat un deget”. „Am fost chemat la Ministerul Agriculturii pentru consultări pe marginea viitorului act normativ care urma să reglementeze piaţa terenurilor agricole, dar am fost dezamăgit. Nu înţeleg de ce nu am mai cerut o derogare pentru liberalizarea pieţei, aşa cum au făcut bulgarii”, a afirmat Laurenţiu Baciu.

Pe piaţă preţurile vorbesc, iar străinii au capital
Proiectul legii spune ca numai cetăţenii din ţările UE pot cumpăra pământ în România, dar „nimeni nu poate verifica la sânge cine stă în spatele unor asemenea cumpărători”, apreciază Laurenţiu Baciu.
Potrivit aceluiaşi proiect, arendaşii, vecinii, tinerii fermieri până în 40 de ani şi statul vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole, în faţa persoanelor fizice străine, Laurenţiu Baciu amintind că ministrul Daniel Constantin a anunţat că în Codul civil au fost deja prinse unele măsuri în acest sens. „Foarte bine, însă pe piaţă preţurile vorbesc, iar străinii au capital. Aceasta este realitatea”, a spus preşedintele LAPAR.

Şi alte ţări din lume sunt interesate de pământul românilor
Laurenţiu Baciu susţine că oficiali ai unei ţări din Orientul Mijlociu, care „pot avea emisari plătiţi având cetăţenie în ţările europene”, şi-ar fi manifestat de pe acum interesul pentru a cumpăra două milioane de hectare de teren agricol din România. „Nu e de mirare, arabii vor să-şi asigure o sursă de mâncare pentru anii în care toţi ne vom confrunta cu o inevitabilă criză de alimente. Şi alte ţări din lume sunt interesate de pământul românilor, dar şi unele companii multinaţionale, care vor sa profite din următoarea criza. Din păcate, mulţi românii nu înţeleg, încă, acest lucru, iar alţii care au pământ, dar nu posedă resurse pentru a-l lucra vor să-l înstrăineze”, a afirmat Laurenţiu Baciu. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1944 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
valo
|
11. 25, 2013. Monday 11:54

buna ziua tuturor,

da intradevar e trist dar din pacate adevarat. lucrurile se pot vedea si din alt punct de vedere. ce inseamna pentru detinatorul de teren - "strainul" si care este efectul imediat al instrainarii. cred ca "strainul" poate insemna acelasi lucru - ma explic - john din olanda si ion din galati care vor sa cumpere teren in buzau, reprezinta acelasi "pericol". strain este un individ care nu apartine familiei dar familia nu mai are aceeasi conotatie ca pe vremea celor ce au luptat in razboaie ca sa capete pamant si urmasii lor directi care proliferau ca sa aibe brate de munca pe ogor. strain inseamna, mai tarziu, un individ care nu apartine satului, vezi "strainasi" asa cum sunt inregistrati la primarii cei care nu apartin locului iar acest lucru intro lume globalizata nu mai reprezinta nimic. intradevar instrainarea terenului reprezinta o mare problema si poate fi privita asemenea minelor de aur. din lipsa de bani, priepere si viziune, detinatorul de teren, asemnea statului detinator de zacaminte, isi instraineaza terenul pentru ca altfel nu reuseste sa il cultive, respectiv sa-l exploateze. ce poate face ???? asta e mare problema. raul a fost deja facut cu mult inainte, crearea de piedici ca sa nu vina john din olanda nu serveste la nimic, el este deja aici prin societati comerciale infiintate care au cumparat deja ce era de cumparat. din pacate asta este razboiul global de astazi - unul economic, cu mai putini morti dar cu supravietuitori foarte multi. acum cinismul nu intarzie - poate ca daca erau morti, victime ale acestui razboi, cei ce ne-au lasat pamantul, ar fi fost mai respectati dar daca traiesc si abia isi duc traiul, ne fac doar mila sau poate nici atat. oameni buni, sunt unul care a cumparat teren si nu am cu cine sa-l lucrez. sunt unul care a cunoscut oameni (care nu mai sunt) si familii chiar care au spus - "cat traiesc eu, pamantul nu se vinde" si si-a bagat omul toata pensia in pamant pentru ca o avea si era si maricica dar acum pamantul a fost instrainat. a facut-o din orgoliu, din respect pentru frate'su, tata'su si bunicu'su care au degerat prin razboaie si in parte nu s-au intors. ce poate intelege acum un tanar care a mostenit pamant de la bunicu'su, ce-l leaga pe el de pamant? si daca l-ar lega, ce poate face? il va da in arenda, nu va primi mare lucru, il va cumpara arendasul, il va comasa si la urma urmei il va vinde arendasul cu un pret mai mare peste ceva timp lui john sau unei societati cu actionari mai anomimi decat john.
pur personala consideratia - legea (in acest context cel putin) nu va subtitui crezul sau religia sau educatia. de aici trebuie inceput!!! ah, in cazul in care exista vreu dubiu, intrucat am batut campii, nu sunt in favoarea vinderii pamantului ci doar constat cu tristete si caut o explicatie si o solutie.

1.
PADURARU CORNEL
|
11. 25, 2013. Monday 08:52

Buna ziua.
Numele meu este Cornel Paduraru, Ing. Horticultor.
Procedura de a realiza actele necesara achizitionarii unui teren arabil este greoaie deoarece proprietarii nu si-au facut dezbaterea mostenirii, cadastru se misca greu, greu care costa destul de mult.
Daca se deschide piata pentru pamantul Romanesc, noi suntem in fundul gol in fata pustii, deoarece bani nu avem si legislatia proprietatii este destul de intortochiata, vorbesc din punctul de vedere a unui Inginer Horticultor.
In acest caz Statul Roman sa ofere niste benefici celor care sunt specializati in domeniul agriculturii: sa se stabileasca un pret unic pe zona pe suprafata din care statul sa ofere o suventie de 50 % la achizitionarea unei anumite suprafete, suprafata care sa nu fie instrainata timp de 20 de ani ca exemplu.
Daca pamantul va fi cumparat de investitori straini, care au bani, comparativ cu noi, vom ajunge chiriasi in propria tara.
Lucrurile acestea se vad si sunt vazute de preastimabilii nostri alesi din Parlament.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii