Adama
Vinasa Rompak

Agricultura salvează economia României în acest an

Publicat: 12 octombrie 2011 - 13:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea economică va fi asigurată în trimestrul al treilea de cel mai bun an agricol din ultimul deceniu. Producţia agricolă va depăşi 12 mld. euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut.

Agricultura va contribui semnificativ la creşterea economică din acest an, vremea bună şi preţurile bune pentru produsele agroalimentare contribuind decisiv la un an agricol extrem de bun. „Agricultura ar putea face diferenţa în acest an însă depinde şi de ce se va întâmpla în ultimele luni ale anului. S-ar putea ca agricultura să facă diferenţa între plus şi un plus şi mai mare al creşterii economice”, spune Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica.

Producţiile mari la principalele culturi ridică şi contribuţia agriculturii în PIB
Creşterile din acest an ar putea determina şi majorarea contribuţiei agriculturii în PIB până la circa 8%, nivel similar cu cel din 2005 sau 2006. În ultimii patru ani contribuţia agriculturii în PIB intrase pe o pantă descendentă, astfel ajungând în 2009 şi 2010 la circa 6%-7%.

Recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piaţa locală, valorează în prezent 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce iau în calcul preţurile de pe bursele internaţionale.

Plusul faţă de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro, trei sferturi din avansul vizat de MADR - 2 mld. euro - fiind practic asigurat pentru că întreaga producţie de cereale se află deja în hambare şi în silozuri.

Traderii internaţionali de cereale vor fi cei mai câştigaţi
Marii câştigători ai anului agricol bun vor fi traderii internaţionali de cereale, giganţi precum Cargill, Alfred Toepfer sau Bunge urmând să beneficieze atât de rulajele mai mari, cât şi de preţurile bune de pe bursele internaţionale, acolo unde aceste companii vând producţia de cereale a României.

Dacă anul trecut plusul din agricultură a fost adus în mare parte de preţuri, în acest an producători români vorbesc atât de preţuri bune, cât şi de cele mai mari producţii de cereale din ultimii ani. „Probabil acest efect al creşterii contribuţiei agriculturii în PIB îl vom vedea doar în acest an. Creşterea nu e permanentă, are efect temporar”, spune Laurian Lungu, citat de zf.ro.

Depozit de cereale_b

Valoarea grâului din hambarele fermierilor români este de 1,3 mld. euro
Recolta de grâu a înregistrat în acest an un avans de 24%, până la 7,2 milioane de tone. Plusul cantitativ este depăşit însă de cel valoric, având în vedere că la preţurile actuale producţia de grâu valorează circa 1,3 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de anul precedent, la un preţ mediu de 180 de euro/tonă pe piaţa locală.

Dacă s-ar calcula după preţurile de pe bursele interna­ţionale, creşterea ar putea fi şi mai mare, având în vedere că în România grâul se tranzacţionează pentru preţuri cu 10% mai mici sub cotaţiile de la Paris sau Londra.

Vizualizat: 2619 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România a produs cu 40% mai multă miere şi a exportat cu 30% mai puţin

România a produs cu 40% mai multă miere şi a exportat cu 30% mai puţin

În primul semestru din 2011, România a dat la export o cantitate de 2.508,2 tone de miere naturală, în scădere cu peste 30% faţă de perioada similară din 2010, când exporturile au totalizat 3.600 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare.

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 35,25%, respectiv cu 5,74%, faţă de luna august, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

Exporturile de produse agroalimentare româneşti au crescut cu 47,5% în primul semestru

Exporturile de produse agroalimentare româneşti au crescut cu 47,5% în primul semestru

Exporturile României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare au înregistrat o creştere de peste 47,5%, în primele şase luni ale anului 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, totalizând 1,416 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

MADR pune la punct planul de acţiune pentru a relua exporturile de carne de porc în Rusia

MADR pune la punct planul de acţiune pentru a relua exporturile de carne de porc în Rusia

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va elabora, în această săptămână, un plan de acţiune care va viza reluarea exportului de carne de porc şi de pasăre în Federaţia Rusă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii