Adama
Vinasa Rompak

Ulei românesc de floarea soarelui: De la Galaţi, în Africa

Publicat: 20 august 2015 - 20:18
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În 2014, uleiul Helianthus a ieşit pentru prima dată din ţară, în Bulgaria, unde a fost exportat ulei brut şi o cantitate mai mică de ulei rafinat vrac. Au urmat Italia şi Cipru, ţări în care a fost exportat tot ulei brut. Din 2015, exportul s-a extins către ţările din sud-vestul continentului african, prima ţară fiind Angola, unde a fost exportat ulei rafinat şi îmbuteliat sub eticheta proprie Helianthus. Pe etichetă informaţiile au fost traduse şi în limba arabă.

Inginerul Nicolae Mănăilă (foto) a înălţat şi a dezvoltat, în zona Ghidigeni-Priponeşti, din nordul judeţului Galaţi, la graniţa cu judeţul Vaslui, două fabrici - una de ulei şi cealaltă de oţet, după ce a înfiinţat şi o exploataţie agricolă vegetală întinsă pe vreo 300 de hectare. (...)

Foto-1-Nicolae--Manaila_b

Calitate - preţ - onestitate

Această nouă latură a parteneriatelor cu piaţa a cerut şi o rebranduire a uleiului Helianthus. Anul 2015 a fost parcurs, până acum, pe aceste două importante coordonate. „Cheia pentru toate cred că este un concept pe care îl simt aproape până în sânge, calitate - preţ – onestitate”, spune proprietarul Helianthus Oil.

Anul trecut a pus la punct anumite aspecte tehnologice cu scopul de a spori volumul de producţie şi de a reduce costul de producţie, iar investiţiile din 2015 au vizat extinderea capacităţii de depozitare. (...)

Fără stocuri de ulei

Încă din primăvara 2015, în depozitele fabricii Helianthus nu mai era nici o sticlă de ulei pe stoc. Aceasta nu pentru că nu ar exista activitate, ci pentru că aici uleiul se vinde ca pâinea caldă, atât pe piaţa internă, cât şi la export. „(...) Astăzi, zilnic, producem, presăm şi vindem şapte tone de ulei. Nu este mult, dar suntem mândri de ceea ce am realizat şi avem planuri de dezvoltare. Cât priveşte exportul, anul trecut a fost startul”, explica proprietarul Helianthus.

Examenul internaţional al calităţii

În 2014, uleiul Helianthus a ieşit pentru prima dată din ţară, în Bulgaria, unde a fost exportat ulei brut şi o cantitate mai mică de ulei rafinat vrac. Au urmat Italia şi Cipru, ţări în care a fost exportat tot ulei brut. Din 2015, exportul s-a extins către ţările din sud-vestul continentului african, prima ţară fiind Angola, unde a fost exportat ulei rafinat şi îmbuteliat sub eticheta proprie Helianthus, pe etichetă informaţiile fiind traduse şi în limba arabă. (...) „Întâi au venit aici la Priponeşti şi au luat probe chiar din fabrică, le-au dus la analize în străinătate, în laboratoarele lor. Desigur, şi noi aveam analize de laborator realizate aici în România, însă interesant şi surprinzător pentru noi a fost faptul că ne-au comunicat că rezultatele lor erau mai bune, adică virtuţile uleiului erau superioare celor reflectate de analizele din ţară. Dar, mă rog, asta-i o altă chestiune, importantă este bucuria de a şti că am trecut cu brio examenul internaţional al calităţii”, spune cu mulţumire fermierul şi omul de afaceri gălăţean.

ulei helianthus (2)_b

La mijlocul anului 2015, la Fabrica de Ulei Helianthus Oil, Priponeşti - Galaţi volumul exportului era de maximum 30% din producţie. Ţinta pentru 2016 este creşterea exportului de ulei. „În România, suntem prezenţi pe un areal destul de cuprinzător, de la Suceava, Bacău, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, atât cu ulei, cât şi cu oţetul nostru, şi până la Bucureşti, acolo unde vindem doar oţet. Sub nici o formă nu vrem să părăsim piaţa internă; aceasta ne dă stabilitate şi de aceea suntem foarte atenţi la cerinţele consumatorilor, inclusiv la cele legate de informaţii amănunţite despre produs. (...)”, declară Nicolae Mănăilă.

Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Citiţi ce crede proprietarul Helianthus Oil despre piaţa internă, de ce spune că exportul este mai avantajos pentru micii producători de ulei şi care sunt practicile marilor producători defavorabile atât consumatorilor, cât şi micilor producători, în ediţia 15-31 august a Revistei Ferma.

 

Vizualizat: 4887 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Juganaru Ion
|
12. 14, 2017. Thursday 11:43
Buna ziua,suntem din Republica Moldova.
Avem seminte de floarea soarelui,a-ți fi înteresați sa procurați de la noi?Multumesc
1.
Juganaru Ion
|
12. 14, 2017. Thursday 11:43
Buna ziua,suntem din Republica Moldova.
Avem seminte de floarea soarelui,a-ți fi înteresați sa procurați de la noi?Multumesc
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii