Adama
Vinasa Rompak

Prognoza Rabobank la început de an

Publicat: 20 ianuarie 2022 - 11:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gigantul bancar olandez a emis primul său raport din 2022 cu privire la sectorul agro-alimentar, în care sunt menţionate în continuare anumite îngrijorări legate de evoluţia preţurilor la alimente.

Rabobank_bAstfel, potrivit estimărilor Rabobank, anul acesta e foarte probabil să ne aşteptăm ca preţul cerealelor şi seminţelor oleaginoase, dar şi a uleiului de palmier, a cafelei şi zahărului să rămână la un nivel ridicat, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, a perturbărilor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi a tensiunilor logistice.

Analiştii de la Rabobank prevăd că preţurile ridicate la alimente, care au atins cote îngrijorătoare în a doua parte a anului trecut, vor fi o caracteristică de care nu vom scăpa în 2022. În Europa, ochii vor fi aţintiţi asupra Rusiei pentru a vedea dacă taxa sa la export va afecta în mod semnificativ aprovizionarea cu grâu, deşi se aştepta să existe un mic excedent de grâu.

Fenomenul La Niña

Specialistul în alimentaţie şi agrobusiness a constatat că modelul meteorologic La Niña, atât de îndrăgit de fermierii australieni, cel puţin până la recoltare, a avut un impact negativ în regiunile cheie producătoare de cereale din America de Nord şi de Sud. Acest lucru va accentua şi mai mult presiunea asupra producţiei alimentare globale, notează şeful Rabobank pe filiera mărfurilor agricole, Carlos Mera.

Potrivit acestuia, costurile ridicate la inputuri au fost de asemenea un factor perturbator pentru cultivatori. "În mod normal, atunci când fermierii la nivel global văd preţuri atât de mari, sunt dispuşi să investească pentru a obţine o recoltă mai bună, însă acest lucru e mai puţin probabi să se întâmple acum, în condiţiile în care şi preţurile la îngrăşăminte şi la erbicide au explodat în ultimul an", a precizat specialistul Rabobank, exluzând total posibilitatea revenirii la preţurile de dinainte de pandemie în 2022.

Inflaţia pune presiune pe fermieri şi pe consumatori

"În timp ce perturbările legate de pandemia Covid-19 se vor diminua, presiunile inflaţioniste şi vremea nefavorabilă vor lovi producătorii, făcându-i incapabili să-şi extindă în mod semnificativ producţia", a spus Mera. În opinia sa, spectrul inflaţiei alimentelor va fi o problemă monitorizată îndeaproape de guvernele din întreaga lume, în special în ţările mai sărace, unde rezidenţii sunt atenţi la creşterea preţurilor la alimentele de bază. Acesta a amintit de scumpiea grâului, care acum câţiva ani a dus la tulburări majore în societăţile vulnerabile, inclusiv la Primăvara Arabă.

Cererea în creştere pentru etanol pe bază de porumb în SUA va afecta, de asemenea, disponibilitatea porumbului pentru produse alimentare pe alte pieţe, avertizează reprezentanţii băncii olandeze. În plus, responsabilităţile sporite de mediu ar avea o influenţă şi mai mare asupra agriculturii în 2022. "Cursa către zero net accelerează, ceea ce afectează deciziile de aprovizionare şi tranzacţionare, precum şi alegerile consumatorilor. Din această cauză, fermierii se vor confrunta cu decizii dificile în 2022, care ar putea avea un impact asupra societăţilor din întreaga lume pentru anii următori", a concluzionat raportul Rabobank.

Vizualizat: 916 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii