Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Prognoza Rabobank la început de an

Publicat: 20 ianuarie 2022 - 11:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Gigantul bancar olandez a emis primul său raport din 2022 cu privire la sectorul agro-alimentar, în care sunt menţionate în continuare anumite îngrijorări legate de evoluţia preţurilor la alimente.

Rabobank_bAstfel, potrivit estimărilor Rabobank, anul acesta e foarte probabil să ne aşteptăm ca preţul cerealelor şi seminţelor oleaginoase, dar şi a uleiului de palmier, a cafelei şi zahărului să rămână la un nivel ridicat, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, a perturbărilor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi a tensiunilor logistice.

Analiştii de la Rabobank prevăd că preţurile ridicate la alimente, care au atins cote îngrijorătoare în a doua parte a anului trecut, vor fi o caracteristică de care nu vom scăpa în 2022. În Europa, ochii vor fi aţintiţi asupra Rusiei pentru a vedea dacă taxa sa la export va afecta în mod semnificativ aprovizionarea cu grâu, deşi se aştepta să existe un mic excedent de grâu.

Fenomenul La Niña

Specialistul în alimentaţie şi agrobusiness a constatat că modelul meteorologic La Niña, atât de îndrăgit de fermierii australieni, cel puţin până la recoltare, a avut un impact negativ în regiunile cheie producătoare de cereale din America de Nord şi de Sud. Acest lucru va accentua şi mai mult presiunea asupra producţiei alimentare globale, notează şeful Rabobank pe filiera mărfurilor agricole, Carlos Mera.

Potrivit acestuia, costurile ridicate la inputuri au fost de asemenea un factor perturbator pentru cultivatori. "În mod normal, atunci când fermierii la nivel global văd preţuri atât de mari, sunt dispuşi să investească pentru a obţine o recoltă mai bună, însă acest lucru e mai puţin probabi să se întâmple acum, în condiţiile în care şi preţurile la îngrăşăminte şi la erbicide au explodat în ultimul an", a precizat specialistul Rabobank, exluzând total posibilitatea revenirii la preţurile de dinainte de pandemie în 2022.

Inflaţia pune presiune pe fermieri şi pe consumatori

"În timp ce perturbările legate de pandemia Covid-19 se vor diminua, presiunile inflaţioniste şi vremea nefavorabilă vor lovi producătorii, făcându-i incapabili să-şi extindă în mod semnificativ producţia", a spus Mera. În opinia sa, spectrul inflaţiei alimentelor va fi o problemă monitorizată îndeaproape de guvernele din întreaga lume, în special în ţările mai sărace, unde rezidenţii sunt atenţi la creşterea preţurilor la alimentele de bază. Acesta a amintit de scumpiea grâului, care acum câţiva ani a dus la tulburări majore în societăţile vulnerabile, inclusiv la Primăvara Arabă.

Cererea în creştere pentru etanol pe bază de porumb în SUA va afecta, de asemenea, disponibilitatea porumbului pentru produse alimentare pe alte pieţe, avertizează reprezentanţii băncii olandeze. În plus, responsabilităţile sporite de mediu ar avea o influenţă şi mai mare asupra agriculturii în 2022. "Cursa către zero net accelerează, ceea ce afectează deciziile de aprovizionare şi tranzacţionare, precum şi alegerile consumatorilor. Din această cauză, fermierii se vor confrunta cu decizii dificile în 2022, care ar putea avea un impact asupra societăţilor din întreaga lume pentru anii următori", a concluzionat raportul Rabobank.

Vizualizat: 712 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cerealele din Ucraina doar pentru sectorul zootehnic și procesare!

Cerealele din Ucraina doar pentru sectorul zootehnic și procesare!

19 septembrie 2023 - 18:31

După întâlnirea pe care asociațiile fermierilor au avut-o, luni seara, cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, fermierii au decis să suspende orice demers privind organizarea unor proteste, declarând că au primit asigurări din partea autorităţilor că cerealele ucrainene nu vor mai ajunge în România, decât în anumite condiţii.

Sunt în joc banii fermierilor români! Decizia pe care trebuie să o ia Guvernul!

Sunt în joc banii fermierilor români! Decizia pe care trebuie să o ia Guvernul!

17 septembrie 2023 - 18:37

Fermierii români sunt revoltați de atitudinea ambiguă a Guvernului care o scaldă în loc să decidă ferm în privința importului de cereale din Ucraina. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis Agroinfo un comunicat.

Prețul ACUM la crescători kilogram carcasă vițel sacrificat!

Prețul ACUM la crescători kilogram carcasă vițel sacrificat!

13 septembrie 2023 - 10:05

Cu cât reușesc să vândă crescătorii de bovine kilogramul de carcasă de vițel? Mai mulți crescători de animale din țară spun care este prețul în acest moment.

Fermierii români revoltați: Doar lozinci, ajutor nu!

Fermierii români revoltați: Doar lozinci, ajutor nu!

11 septembrie 2023 - 06:23

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) ne-a transmis Manifestul fermierilor români pentru echilibru în geopolitica cerealelor.

Ce au făcut micii fermieri din 12 comune din Mureș? Acum își vând ușor produsele din ferme!

Ce au făcut micii fermieri din 12 comune din Mureș? Acum își vând ușor produsele din ferme!

05 septembrie 2023 - 05:45

Micii fermieri din 12 comune şi-au făcut un brand local pentru a-și vinde mai ușor produsele. Este vorba despre producătorii de la Valea Nirajului, judeţul Mureş, scrie r3media.ro

Ministrul Barbu, anunț ACUM, despre colectarea berbecuților din fermele românești de ovine!

Ministrul Barbu, anunț ACUM, despre colectarea berbecuților din fermele românești de ovine!

03 septembrie 2023 - 14:58

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunţat că intenţionează să dezvolte mai multe proiecte la Casa de Comerț Unirea, unul dintre aceste proiecte vizînd exportul de berbecuți colectați din fermele românești în țările arabe.

Prețul corect al laptelui plătit crescătorului!

Prețul corect al laptelui plătit crescătorului!

31 august 2023 - 08:01

Care este prețul corect pe litrul de lapte care ar trebui plătit crescătorilor de bovine și care le-ar acoperi cheltuielile cu creșterea vacilor? Crescătorii spun că acest preț ar trebui să fie măcar 3,50 lei pe litrul de lapte în condițiile în care laptele ajunge pe raft, trecând pe la procesator, cu prețul de 10 lei pe litru. 

Publicație maghiară: România a importat lapte de 65 de milioane euro din Ungaria!

Publicație maghiară: România a importat lapte de 65 de milioane euro din Ungaria!

29 august 2023 - 18:06

În România, creșterea animalelor este în scădere de zeci de ani, sunt din ce în ce mai puține ferme, producția de lapte este, de asemenea, în scădere, iar de la schimbarea regimului din 1989, importul de lapte și produse lactate a crescut cu 1.846 la sută, scrie publicația maghiară Vilaggazdasag.

30 euro/pe tona de cereale exportate pentru fermierii români!

30 euro/pe tona de cereale exportate pentru fermierii români!

27 august 2023 - 19:54

Ce măsuri de sprijin pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale din Ucraina a solicitat ministrul Agriculturii la Bruxelles!

Cu ce preț se vinde grâul din România în Egipt!

Cu ce preț se vinde grâul din România în Egipt!

24 august 2023 - 13:26

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat o cantitate de 60.000 de tone de grâu din România, la o licitaţie internaţională.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Dilemă

- Cum îl cheamă pe taică-tău? Detalii