Senatorii au aprobat săptămâna aceasta un proiect de lege care obligă toţi comercianţii ca 51% din carnea, legumele şi fructele vândute să fie româneşti. Mai multe asociaţii ale producătorilor agricoli cer ca legea să fie aplicată şi pentru lapte şi lactate, miere şi pâine.
Organizațiile membre în Federația Națională Pro Agro și Asociația Crescătorilor de Vaci Holstein RO, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Balţată Românească Tip Simmental, Federația Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România și Centrul de Comunicare al Fermierilor din România solicită extinderea cotei obligatorii la raft şi pentru lapte şi produse lactate, produse de morărit şi panificaţie, miere şi produse apicole destinate consumului uman, produse de larg consum procesate industrial (ulei, zahăr).
Proiectul legislativ adoptat de Senat pe 6 octombrie 2015 prevede că magazinele îşi pot acoperi 70% din vânzări din importuri în lunile în care sectorul agroalimentar românesc nu are posibilitatea de a furniza cantitățile necesare. Federația Națională Pro Agro împreună cu celelalte asociaţii propun însă să se calculeze punctual cotele procentuale de expunere la raft a produselor agroalimentare, astfel încât să fie într-o imediată concordanță cu capacitatea de producție a României. Capacitatea de producție și livrare a multor categorii de produse agroalimentare din România poate asigura un procent mai mare de 51%, susţin reprezentanţii producătorilor agricoli.
Atenţie la produsele "româneşti"! Unele au, de fapt, altă origine!
Totodată, aceştia trag un semnal de alarmă asupra trasabilității produselor autohtone, în vederea informării corecte a consumatorului final. Atenționăm, pe această cale, Corpul de control al MADR., Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, Consiliul Concurenței și conducerea marilor lanțuri de retail asupra existenței, pe piața din România, a unor mărfuri care poartă denumirea de ”românești” , însă care au o altă origine, se precizează într-un comunicat al Pro Agro.
Conducerea Federaţiei precizează că va transmite toate aceste solicitări către MADR în perioada imediat următoare.