Adama
Vinasa Rompak

Noi provocări pentru securitatea alimentară: utilizarea eficientă a resurselor naturale şi evitarea risipei

Publicat: 22 ianuarie 2012 - 18:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Folosirea eficientă a resurselor naturale, accesul la alimente şi o mai bună organizare pentru a evita risipa sunt doar câteva concluzii ale Summitul Miniştrilor Agriculturii organizat, sâmbătă, la Berlin, în cadrul expoziţiei “Săptămâna Verde”.

“Au fost discutate câteva probleme care converg. Pe de o parte s-a vorbit de o mai bună utilizare a resurselor naturale şi a pieţelor locale pentru că nu este suficient să produci în SUA şi în Europa ca să hrăneşti lumea în Africa sau în Asia, iar pe de altă parte s-a subliniat clar că există o cantitate suficientă de alimente ca să hrănim pe toată lumea, dar e o problemă de acces la alimentele respective, dar şi la capacităţi de stocare şi de distribuţie acolo unde ele lipsesc. De asemenea, este nevoie de o mai bună organizare şi educaţie pentru a evita risipa acolo unde există abundenţă. Chiar şi în aceeaşi ţară nu toată lumea are acces la alimentaţie, iar preţurile sunt deja ridicate”, a declarat  comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

În opinia comisarului, România se bucură încă de resurse suficiente, dacă analizăm situaţia terenurilor agricole necultivate. “Avem încă resurse, dar care încă nu sunt folosite suficient. Producţia nu-i suficientă, dacă nu avem organizare ca să puteam avea şi preţuri bune la alimente”, a precizat Cioloş.

Agricultura rămâne cheia pentru securitatea alimentară, susţin specialiştii.
Cele mai importante provocări vor fi abordate în opt domenii, respectiv:
 - creşterea producţiei de alimente pe fondul degradării solului,
 - resursele limitate de apă proaspătă,
 - metode durabile de producţie pentru protejarea resurselor,
 - pierderile înregistrate de-a lungul lanţului alimentar,
 - valorificarea producţiilor de alimente din fermele familiale,
 - infrastructura şi urbanizarea,
 - utilizarea producţiei agricole pentru bioenergie,
 - inovaţie şi investiţii pentru o gestionare durabilă.

Peste 70 de miniştri din întreaga lume au participat sâmbătă la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat anual în timpul expoziţiei 'Săptămâna Verde' de la Berlin, tema dezbătută în 2012 vizând “Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă - agricultură cu resurse naturale limitate”.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2132 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Parlamentul European solicită reducea la jumătate a pierderilor alimentare

Parlamentul European solicită reducea la jumătate a pierderilor alimentare

Într-o rezoluţie adoptată joi, Parlamentul European a solicitat măsuri urgente de reducere la jumătate a deşeurilor alimentare până în anul 2025, pentru a îmbunătăţi accesul la hrană cetăţenilor nevoiaşi din UE.

Cioloş: S-a creat o falsă dezbatere cu privire la pârloagele ecologice

Cioloş: S-a creat o falsă dezbatere cu privire la pârloagele ecologice

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a spus recent că există o „falsă dezbatere” cu privire la propunerea sa de a impune agricultorilor ca o cotă de 7% din terenurile lor să fie dedicată pârloagelor ecologice, propunere care a provocat nemulţumire în mai multe ţări.

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie pentru bunăstarea animalelor

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie pentru bunăstarea animalelor

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie de patru ani (2012-2015), care își propune să aducă noi standarde adecvate pentru bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană.

Discuţiile cu CE pentru taxarea inversă la legume-fructe vor fi reluate în acest an

Discuţiile cu CE pentru taxarea inversă la legume-fructe vor fi reluate în acest an

Reprezentaţii Ministerului Agriculturii vor relua în acest an discuţiile cu Comisia Europeană pentru introducerea taxării inverse în sectoarele de legume-fructe şi carne, în vederea reducerii evaziunii fiscale.

CE investighează paginile de internet dedicate creditelor de consum - o piață cu performanţe deficitare

CE investighează paginile de internet dedicate creditelor de consum - o piață cu performanţe deficitare

Autoritățile naționale de aplicare a legii au verificat peste 500 de site-uri internet din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Islanda. Ele au marcat 70% (393) site-uri pentru investigații ulterioare în legătură cu mai multe nereguli.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii