Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

De ce nu putem fi măcar ca maghiarii?

Cosmin TRIF
Publicat: 18 octombrie 2011 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După cum frumos se exprimă atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, România trebuie neapărat să treacă la prelucrarea produselor primare, pe care ulterior să le exporte.

Cam toate produsele prelucrate ar putea fi ulterior exportate, mai puţin grâul, spun oficialii.

În momentul de faţă, după cum prea bine se cunoaşte, România importă „la greu” peste 60 la sută din mâncare. Conform unor opinii, procentul este chiar de peste 80 la sută, la unele sortimente. Aşadar, nu putem fi decât de acord cu ideea oficialilor. Întrebarea este însă alta: ce se face concret în acest scop?

Vă daţi seama, să schimbi importul cu exportul peste noapte, nu e chiar de ici, de colo.

Mă uit la vecinii noştri de la vest, maghiarii. Fără să beneficieze de un potenţial mai mare ori de un sol de excepţie, fermierii maghiari fac eforturi constante să-şi promoveze produsele în ţara noastră. De la lapte şi brânză, până la seminţe şi erbicide. Numai cine nu vrea, nu-i vede la o serie de târguri, din Arad, până la Oradea şi Cluj. Şi nu vorbesc aici de companii mari, cu sute de angajaţi şi oameni de marketing. Eu mă refer la firme mici, de familie, cel mult producători de dimensiuni medii.

stand-de-legume-la-Agromalim-2011_b

Poate vă întrebaţi dacă este rentabil pentru firmele mici să vină la expoziţii în România. Păi, este, deoarece statul maghiar subvenţionează astfel de costuri.

Noi de ce nu putem proceda ca ei ? Ba, aş îndrăzni, mai mult decât atât: de ce nu suntem prezenţi chiar şi pe alte pieţe? Cum ar fi, de exemplu, Austria ori Germania. Ori Qatar sau Arabia Saudită?

Desigur, veţi zîmbi, gândindu-vă cum ar fi ca noi să-i concurăm pe nemţi la ei acasă. Oricine are bani de relaţii comerciale cu ţările arabe. Nimeni nu spune că e uşor. Câtă vreme însă noi nici măcar nu schiţăm un gest că ne dorim mai mult, nici n-o să avem.

Există, totuşi, un domeniu, în care România arată că poate: târgul de produse bio din Germania, unde ţara noastră participă cu stand propriu, făcând astfel reclamă producătorilor autohtoni. Deci, vedeţi că se poate?

Expoziţiile, deşi probabil cele mai eficiente, nu sunt singurele mijloace de promovare a produselor noastre peste hotare. Avem ambasade, consulate, tot felul de organizaţii şi instituţii care ar trebui să ne ajute să ne popularizăm în străinătate. Ca după ce pregătim terenul, pasul următor să fie exportul.

Vizualizat: 2330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Am exportat ouă de două ori mai puţin decât am importat, în S1

Am exportat ouă de două ori mai puţin decât am importat, în S1

În primul semestru din acest an, exporturile de ouă s-au cifrat la 4.063,5 de tone, în scădere cu aproape 29% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, dar de două ori mai scăzute decât importurile realizate în prima jumătate a anului din ţările intra şi extra comunitare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare.

Ruşii ar putea importa şi material viticol de la noi

Ruşii ar putea importa şi material viticol de la noi

Având în vedere faptul că ruşii au un deficit semnificativ de produse agroalimentare şi importă foarte mult, discuţiile cu oficialii ruşi, din cadrul reuniunii membrilor OCEMN, au vizat printre altele, şi cercetarea, „deoarece vor să cumpere material viticol pentru plantarea viţei de vie în anumite zone din Federaţie”, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

După flori şi lactatele importate vor trece prin „filtru”

După flori şi lactatele importate vor trece prin „filtru”

„Se vor lua măsuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin şi din Polonia, şi din Ungaria şi de peste tot”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu televizat, în contextul blocării tirurilor cu flori din Olanda, la graniţă.

Gran Oro pentru „Lacrima lui Ovidiu” la cel mai important concurs de vinuri sud-american

Gran Oro pentru „Lacrima lui Ovidiu” la cel mai important concurs de vinuri sud-american

Lacrima lui Ovidiu a obţinut Marea Medalie de Aur, Gran Oro, la cel mai important concurs de vinuri sud-american, organizat în perioada 9 - 10 septembrie în Argentina, potrivit Murfatlar, care produce celebrul vin licoros.

Importurile de vin au crescut, iar piaţa vinului din România a scăzut

Importurile de vin au crescut, iar piaţa vinului din România a scăzut

Din cauza crizei economice, piaţa vinului din România a scăzut în ultimii trei ani, de la 450 la 350 milioane euro, iar importurile de vin s-au dublat la şase luni, potrivit datelor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Ministrul Agriculturii: „Unele importuri sunt nejustificate”

Ministrul Agriculturii: „Unele importuri sunt nejustificate”

În cadrul întâlnirii cu crescătorii de bovine de la târgul Agromalim, ministrul Valeriu Tabără a făcut publică situaţia exporturilor româneşti din sectorul agricol, aşa cum se prezenta ea la 31 mai 2011.

UE prelungeşte până la sfârşitul anului măsurile privind importurile de alimente şi furaje din Japonia

UE prelungeşte până la sfârşitul anului măsurile privind importurile de alimente şi furaje din Japonia

Uniunea Europeană prelungeşte cu încă trei luni, până la sfârşitul anului, măsurile privind importurile de alimente şi furaje din Japonia, adoptate pentru prima dată la 24 martie după accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima, se arată într-un comunicat al executivului european.

Cheltuim anual 350 milioane euro pe importurile de carne de porc

Cheltuim anual 350 milioane euro pe importurile de carne de porc

Peste 350 milioane euro s-au cheltuit anul trecut pe porcii şi carnea de porc aduse din străinătate, carnea de porc fiind principalul produs agro-alimentar importat de România. 

Tabără: România trebuie să reîntregească şeptelul de bovine pentru a nu ajunge dependentă de importuri

Tabără: România trebuie să reîntregească şeptelul de bovine pentru a nu ajunge dependentă de importuri

România va recâştiga efectivele de bovine pierdute după aderare, în doi trei ani, consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Astfel, nu vom ajunge dependenţi de importuri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii