Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Exportul de soia din Brazilia accelerează în martie

Publicat: 30 martie 2020 - 14:03
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Brazilia a livrat 7,18 milioane tone soia în primele trei săptămâni ale lunii martie, în creștere cu 102% faţă de luna precedentă, conform raportului Departamentul de comerț exterior brazilian. În ciuda Acordului comercial „Faza 1” dintre SUA și China (semnat în 15 ianuarie), procesatorii chinezi preferă încă soia braziliană care este la un preţ mai competitiv decât cea din Statele Unite şi care le asigură o marje de profit mai bună.

Exporturile de soia din Brazilia au înregistrat o medie de 479,2 mii tone/zi în luna martie, comparativ cu 445,2 mii tone/zi în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate că se constată o încetinire a economiei globale din cauza pandemiei coronavirusului, China continuă să fie cel mai mare cumpărător de soia iar Brazilia cel mai mare exportator.

camp-de-soia_b

Brazilia - producţie record de soia

Prognozele indică o producţia record de soia în sezonul actual de cultură (seprembrie 2019 - august 2020) ceea ce ar putea ajuta la creşterea competitivităţii preţului la soia braziliană pentru China și UE - cei mai importanți importatori. Agenția națională braziliană Conab estimează că producţia de soia, în sezonul 2019/2020, va ajunge la 124,2 milioane tone, în creștere cu 8% față de sezonul trecut.

În aceste condiţii, prețul SOYBEX FOB Santos cu livrare în luna mai a ajuns la 352,76 USD/tonă, în timp ce SOYBEX FOB New Orleans a fost de 353,11 USD/tonă.

Un alt factor care favorizează cultivatori de soia din America de Sud este momentul exporturilor. Perioada februarie-mai este sezonul de vârf de recoltare și vânzare pentru soia braziliană, în timp ce noua campanie de semănat pentru cultura de soia din SUA începe abia în aprilie.

Campania de recoltare pentru soia braziliană a înregistrat un ritm accentuat în martie, în ciuda vremii secetoase care a condus la întârzieri ale semănatului din septembrie 2019. Până la 19 martie s-a raportat recoltarea soiei de pe 66% din suprafața cultivată, estimată la 36,4 milioane hectare.

SUA aşteaptă revanşa în toamnă

În ultimii ani, Brazilia a exportat 80% din producţia sa de soia către China. Însă acordul comercial "Faza 1" ar putea limita puternic vânzările de soia din Brazilia către China în lunile următoare. Astfel, este posibil ca China să înceapă să cumpere mai multă soia din SUA în a doua jumătate a anului 2020, după ce începe campania de recoltat la soia în America de nord, a declarat un oficial american. În cadrul Acordului "Faza 1", Washingtonul se așteaptă ca Beijingul să înceapă să cumpere cantități mai mari de soia din SUA pentru a îndeplini angajamentul Chinei de a cumpăra produse agricole în valoare de 80 miliarde dolari timp de doi ani.

Achizițiile de soia reprezintă un aspect esențial al acordului comercial "Faza 1", deoarece soia reprezintă peste 50% din exporturile agricole americane anuale în China, în timp ce carnea de porc, vită și pasăre însumează doar 5%, 4% și, respectiv, 2%, potrivit Departamentului SUA de Agricultură.

Lanțul de aprovizionare din China a fost puternic afectat de virus, ceea ce ar putea limita grav transportul mărfurilor agro din toată țara. De asemenea, încă este greu de estimat impactul pandemiei coronavirus care ar putea fi mai sever pentru exportul brazilian de soia.

Agenţia Conab se aşteapta, în raportul din ianuarie, ca Brazilia să exporte 72 milioane tone soia în sezonul 2019/2020, în creștere cu 3% față de sezonul trecut, fără însă a lua în calcul impactul coronavirusului. Revizuiri ale prognozei privind exporturile braziliene de soi se aşteaptă să apară în săptămânile următoare mai ales că au început să apară probleme în principalele porturi din Santos și Paranagua.

Vizualizat: 2295 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Argentina va majora tarifele de export la soia

Argentina va majora tarifele de export la soia

Argentina, unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de soia din lume, a anunţat că va creşte taxele pe care le aplică la exportul acestei leguminoase, o măsură care urmăreşte să îmbunătăţească veniturile fiscale ale celei de-a doua economii sud-americane.

Statele din regiunea Mării Negre vor exporta mai mult porumb

Statele din regiunea Mării Negre vor exporta mai mult porumb

În raportul din februarie, USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite) a ridicat cu 1,3 milioane tone prognoza pentru exportul de cereale al statelor din regiunea Mării Neagre. Principalele modificări au vizat creşterea producţiei de porumb (+300 mii tone) şi a exporturilor (+500 mii tone) în Ucraina, precum şi a exporturilor de grâu din Kazahstan (+800 mii tone). USDA estimează că producția de cereale a statelor din regiunea Mării Neagre va ajunge la 198,6 milioane tone şi exporturile la 109,7 milioane tone.

CONFERINȚELE PORUMBULUI APPR 2020!

CONFERINȚELE PORUMBULUI APPR 2020!

COMUNICAT. Asociația Producătorilor de Porumb și ACCPT Ialomița au plăcerea de a vă invita la Conferințele Tehnice APPR- Porumbul Românesc în 2020- Expertiză Tehnică și Provocări Economice, organizate la Slobozia, Constanța și Iași.

FERMIERUL NICOLAE SITARU, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE PORUMB!

FERMIERUL NICOLAE SITARU, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE PORUMB!

COMUNICAT. ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA a organizat pe 5 februarie 2020, la  hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, adunarea generală statutar constuită și alegeri generale extraordinare. Noul președinte al APPR este fermierul Nicolae Sitaru din Ialomița, anunță APPR.

Vrei să ai propriul tău soi de soia? Află cât te costă!

Vrei să ai propriul tău soi de soia? Află cât te costă!

O informaţie interesantă dar ieşită cumva din comun s-a propagat în mediul online prin intermediul site-ului Donau Soja, care anunţa recent faptul că Asociaţia Producătorilor Estonieni de Soia vinde drepturile de proprietate pentru soiul Laulema!

China suspendă tarifele la soia şi carnea de porc din SUA

China suspendă tarifele la soia şi carnea de porc din SUA

În urma deciziei preşedintelui Donald Trump de a amâna o majorare a tarifelor la importurile chineze, autorităţile de la Beijing au anunţat că vor suspenda creşterea tarifelor punitive pentru soia şi carnea de porc importate din SUA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii