Adama
Agreena
AGRICOVER

Europenii consumă tot mai puţin lapte de vacă

Publicat: 19 ianuarie 2017 - 13:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consumul de lapte de vacă în Uniunea Europeană este într-o scădere evidentă, generată de schimbările în stilul de viaţă, dar şi de preocupările anumitor consumatori, se arată în cel mai recente raport al Comisiei Europene.

Diferitele campanii susţinute împotriva consumului de produse de origine animală, inclusiv produse lactate, au pus presiune pe consumatorii europeni, care au renunţat în bună măsură la aceste produse, invocând motive de sănătate, etice sau de mediu. Intoleranţa la lactoză a fost, de asemenea, considerată printre preocupările tot mai serioase, care afectează consumul.

Potrivit estimărilor oficiale, în ultimii zece ani, consumul de lapte de vacă pe cap de locuitor s-a redus cu aproape 5 litri. Acest declin a fost doar parţial compensat de foarte mari achiziţii de băuturi alternative, cum ar fi cele din soia (+ 0,8 kg / cap de locuitor în 10 ani). În deceniul următor, trendul descendent este de aşteptat să continue în acelaşi ritm, ajungând în 2026 la un consum anual de 53,8 kg de produse lactate per capita.

În schimb, se constată o tendinţă de stabilizare a consumului de iaurturi, în timp ce consumul de smântână ar trebui să continue să crească încet, cu toate că nu este suficient pentru a compensa scăderea consumului de lapte, consideră analiştii din domeniu.

Comerţul cu produse lactate proaspete

Până de curând, comercializarea de produse lactate proaspete în afara graniţelor UE a fost foarte limitată, dar în ultimul timp exporturile au crescut puternic (cu o rată de 55% în doi ani), în special către China, susţine raportul Comisiei Europene. Această evoluţie ar urma să stagneze pe viitor, deoarece exportul de lapte lichid (cu un conţinut de apă de 80%) nu este foarte rentabil din punct de vedere economic, chiar şi în cazul unor costuri de transport sunt reduse, din cauza utilizării containerelor goale pe drumul de întoarcere din China.

lapte_b

Laptele din Uniunea Europeană ar putea fi înlocuit parţial pe rafturile locale cu lapte provenind din Oceania, chiar dacă ar trebui să existe oportunităţi de piaţă pentru smântâna lichidă. La orizontul anului 2026, exportul de produse lactate proaspete este de aşteptat să ajungă la aproape 2 milioane de tone (lapte echivalent).

Pe de altă parte, în următorii zece ani, producţia UE se estimează că va creşte, în medie, cu 1,3 milioane de tone pe an. Aproximativ 75% din această creştere, respectiv 13 milioane tone între 2016 şi 2026, ar urma să fie susţinută de cinci state membre, şi anume Germania, Irlanda, Marea Britanie, Franţa şi Olanda. Pe parcursul acestei perioade, Irlanda se crede că va înregistra cea mai mare creştere procentuală (+40%), în timp ce Germania se aşteaptă să aibă cea mai mare creştere de volum (+ 3,4 milioane tone).

Vizualizat: 2115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Transport de 15.000 de oi și 2.500 de vite ajuns cu 3 luni întârziere în Israel!

Transport de 15.000 de oi și 2.500 de vite ajuns cu 3 luni întârziere în Israel!

09 aprilie 2024 - 19:39

Oile și vacile au fost încărcate în ianuarie pe o navă și au ajuns abia acum, în aprilie, în portul Haifa din Israel, după trei luni petrecute în tranzit din Australia, fiind deviate și întârziate din cauza atacurilor Houthi asupra transportului maritim din Marea Roșie. Un episod rușinos în istoria exportului de animale vii, așa l-au calificat organizațiile pentru drepturile animalelor. Zeci de animale au murit din pricina întârzierii. 

Târg de produse agroalimentare românești

Târg de produse agroalimentare românești

03 aprilie 2024 - 15:44

Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, cu sprijinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și al Primăriei Sectorului 3 organizează, în perioada 5-7 aprilie 2024, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR – intrarea de la Glob, la intersecția străzilor Liviu Rebreanu cu Câmpia Libertății), un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești „Poftim din România! Șezătoare cu bun gust în sectorul 3”.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

Prețul ACUM pe kilogramul de miel și ied!

Prețul ACUM pe kilogramul de miel și ied!

25 februarie 2024 - 18:23

Carnea de miel și de ied va fi mai scumpă cu cel puțin 20% de Paște, spun ciobanii. Asta pentru că sunt mai puține animale față de anul trecut. De vină ar fi seceta de astă-vară, care a lăsat pășunile fără suficientă iarbă, iar oile și caprele au rămas gestante mai târziu. Iar mieii vor putea fi vânduți abia în toamnă. 

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

20 februarie 2024 - 23:43

Ministerul Agriculturii anunță că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina din octombrie 2023 până pe 20 februarie 2024.

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

TIR cu cereale din Ucraina, cu sigiliu ”de formă”, oprit de fermieri în România!

13 februarie 2024 - 21:49

Fermierii români acuză, cu dovezi, că TIR-urile cu cereale care intră din Ucraina în România sunt sigilate doar ”de formă”. Premierul Ciolacu: ”Se manipulează”!

Ministrul Barbu: Un kilogram de grâu este 0,9 lei

Ministrul Barbu: Un kilogram de grâu este 0,9 lei

05 februarie 2024 - 19:58

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului din Ucraina şi a precizat că un kilogram de grâu era înainte de 1,8 lei şi acum este de 0,9 lei, relatează News.ro.

Agricultura sustenabilă: Călătoria de succes a Corinei Hodorogea cu Corteva Agriscience

Agricultura sustenabilă: Călătoria de succes a Corinei Hodorogea cu Corteva Agriscience

09 ianuarie 2024 - 18:29

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicată activității sale, din satul Băleni-Sârbi din județul Dâmbovița, se poziționează în fruntea inovației agricole cu proiectul său SELO - o marcă locală de produse alimentare artizanale - susținut de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. 

Un nou record mondial înregistrat de porumbul Pioneer® de 39.2 t/ha

Un nou record mondial înregistrat de porumbul Pioneer® de 39.2 t/ha

09 ianuarie 2024 - 17:56

Deținătorul titlului de 5 ori campion al unui concurs organizat de NCGA obține un nou punct de referință cu porumbul Pioneer®.

Decizie Guvern fermieri!

Decizie Guvern fermieri!

29 decembrie 2023 - 16:33

În ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

Ferma socială care ajută tinerele din orfelinate să se integreze în societate // Curtea Culorilor

O comunitate primitoare şi o întreprindere socială de inserţie a femeilor! Aceasta este, pe scurt, „Curtea Culorilor”, un proiect de suflet pe care Adriana Formenti l-a implementat în localitatea Sârbova din judeţul Timiş, unde tinere provenite din medii defavorizate au şansa la integrare socială, precum şi posibilitatea de a-şi câştiga existenţa cu ajutorul unui mic business din domeniul producţiei de lactate.

În prezent, alături de ea se află patru fete şi un băiețel. Împreună, acestea lucrează pământul, cresc păsări de curte şi se ocupă de procesarea laptelui în microferma de lângă Timișoara în care au investit toate resursele de care dispun. Fără experienţă în agricultură, Adriana a învăţat totul pe parcurs. Informaţiile şi le-a luat direct de la sursă, în sensul că s-a inspirat de la producători din Italia, care sunt renumiţi pentru calitatea şi diversitatea brânzeturilor.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii